Daily Current Affairs Quiz June 2022

1. Which bank ties with Accenture to Digitally Transform Lending Business?

A. Yes Bank

B. ICICI Bank

C. HDFC Bank

D. Axis Bank

Answer: Option C

 

2. What is the name of the new model schools proposed by the Union Education Ministry?

A. PM Model Schools

B. Bharat Gaurav Schools

C. PM Shri Schools

D. Atmanirbhar Schools

Answer: Option C

 

3 Which state government has announced forming a 5-member drafting committee to implement the much-debated UCC?

A. Tamil Nadu

B. Uttarakhand

C. Gujarat

D. Uttar Pradesh

Answer: Option B

 

4. Who has topped the Fortune 500 list of highest-paid CEO executives in the world?

A. Tim Cook

B. Jensen Huang

C. Elon Musk

D. Reed Hastings

Answer: Option C

 

5. Which is the most Preferred Bank Note by Indians according to the Reserve Bank of India?

A. Rs.100

B. Rs.500

C. Rs.50

D. Rs.200

Answer: Option A

 

6. Which country has successfully test-fired the Zircon Hypersonic missile?

A. Russia

B. China

C. Ukraine

D. North Korea

Answer: Option A

 

7 When is the last date for submitting nominations for Padma Awards 2023?

A. June 16

B. May 15

C. September 15

D. June 20

Answer: Option C

 

8 Which nation has proposed to impose a ban on handgun sales after the Texas school shooting?

A. China

B. Pakistan

C. Japan

D. Canada

Answer: Option D

 

9. Which country has been chosen as the “Country of Focus” in the 17th Mumbai International Film Festival?

A. Nepal

B. India

C. China

D. Bangladesh

Answer: Option D

 

10 What is the theme of the ‘United Nations Peacekeepers 2022’?

A. Planet Peace Partnerships

B. Peace for All

C. Tribute to Peacekeepers

D. People Peace Progress: The Power of Partnerships

Answer: Option D

 

11. Which is the second state to recognise Community Forest Resource (CFR) rights inside a National Park?

A. Chhattisgarh

B. Assam

C. Gujarat

D. Kerala

Answer: Option A

 

12 Which state CM has launched a new health & wealth app AAYU?

A. Tamil Nadu

B. Madhya Pradesh

C. Jharkhand

D. Karnataka

Answer: Option D

 

13. India’s first rural tribal technical training program was inaugurated in which state?

A. Karnataka

B. Madhya Pradesh

C. Tamil Nadu

D. Jharkhand

Answer: Option B

 

14. Bandhan Express and Maitree Express, which were seen in the news, run between India and which country?

A. Bangladesh

B. Nepal

C. China

D. Sri Lanka

Answer: Option A

 

15. Who has inaugurated North India’s first Industrial Biotech Park at Kathua in J&K?

A. Narendra Modi

B. Manoj Sinha

C. Jitendra Singh

D. Rajnath Singh

Answer: Option C

 

16 US overtook which country as India’s largest trading partner in the financial year 2022?

A. Israel

B. China

C. Iran

D. Russia

Answer: Option B

 

17. Who has been sent to ED custody till June 9 in Money Laundering Case?

A. Prakash Jain

B. Satyender Jain

C. Satyender Shah

D. Amit Shah

Answer: Option B

 

18 Anti-Tobacco Day or World No Tobacco Day is being celebrated on which date?

A. May 31

B. May 28

C. May 29

D. May 27

Answer: Option A

 

19. Whom did India beat to clinch the inaugural FIH Hockey 5s championship in Lausanne in Switzerland?

A. Canada

B. Netherlands

C. Australia

D. Poland

Answer: Option D

20 Which state has launched Yantra Seva Scheme and flagged off the distribution of tractors and combine harvesters?

A. Tamil Nadu

B. Andhra Pradesh

C. Kerala

D. Karnataka

1. Which state is the top sugar producer of India in 2021-22?

A. Uttar Pradesh

B. Maharashtra

C. Assam

D. Tamil Nadu

Answer: Option B

 

2. When will ISRO launch GSAT-24 communications satellite?

A. July 01

B. June 10

C. June 22

D. June 15

Answer: Option C

 

3. Who has been awarded the ’01 Best Content Award’ and the Immunization Champion award by UNICEF?

A. Umar Nisar

B. Prem Singh

C. Hampi Sonam

D. Vinay Singh

Answer: Option A

 

4. Which country overtook China to become India’s top trading partner in 2021-22?

A. United States

B. Iraq

C. UAE

D. Saudi Arabia

Answer: Option A

 

5. Global Parents Day is being celebrated on which day?

A. June 2

B. May 29

C. June 01

D. May 31

Answer: Option C

 

6. The world’s largest plant has been discovered in which country?

A. Canada

B. Germany

C. Australia

D. Israel

Answer: Option C

 

7. India will hand over 12 high-speed interceptor boats to which nation during Defence Minister Rajnath Singh’s visit?

A. Maldives

B. Vietnam

C. Mauritius

D. Indonesia

Answer: Option B

 

8. Which state Government launched ‘ACB 14400’ to File Corruption Related Complaints?

A. Kerala

B. Karnataka

C. Andhra Pradesh

D. Odisha

Answer: Option C

 

9. Which institution has unveiled the ‘Param Ananta’ Super Computer?

A. IIT Madras

B. IIT Gandhinagar

C. IIT Guwahati

D. NIT Tiruchirappalli

Answer: Option B

 

10. How many armed forces personnel were honoured with the Kirti Chakra by the President?

A. 1

B. 5

C. 3

D. 2

Answer: Option A

 

11. Reserve Bank of India’s Banknote Survey of Consumers findings has revealed that how many Rs has the most preferred banknote?

A. Rs 500

B. Rs 100

C. Rs 50

D. Rs 200

Answer: Option B

 

12 Bujar Nishani, was the former president of which country?

A. Montenegro

B. Kosovo

C. Macedonia

D. Albania

Answer: Option D

 

13 Which state has the largest gold reserves in the country?

A. Chhattisgarh

B. Jharkhand

C. Bihar

D. Gujarat

Answer: Option C

 

14. The PMEGP has been extended till which year?

A. 2023-24

B. 2024-25

C. 2029-30

D. 2025-26

Answer: Option D

 

15. Who has been appointed as the acting Chairperson of Lokpal by President Ram Nath Kovind?

A. Pradip Kumar Mohanty

B. M R Kumar

C. Kris Gopalakrishnan

D. Pinaki Chandra Ghose

Answer: Option A

 

16 Who has been conferred with the V Shantaram Lifetime achievement award at MIFF 2022?

A. Sanjay Bisht

B. Vikram Arora

C. Sanjit Narweka

D. Ranjeet Tiwari

Answer: Option C

 

17 In May 2022, INS Gomati has decommissioned at which naval dockyard?

A. Naval Dockyard, Chennai

B. Naval Dockyard, Kochi

C. Naval Dockyard, Kolkata

D. Naval Dockyard, Mumbai

Answer: Option D

 

18 World Milk Day is being celebrated on which day?

A. June 01

B. May 31

C. May 30

D. May 29

Answer: Option A

 

19. Sheryl Sandberg has stepped down as the Chief Operating Officer of which company?

A. Microsoft

B. Meta

C. Google

D. Alphabet

Answer: Option B

 

20 Who has been appointed as the Director-General, NIC?

A. Ramesh Singh

B. Vinod Tiwari

C. Rajesh Gera

D. Soniya Kumari

Answer: Option C

1. WHO has selected which state for the WNTD Award-2022?

A. Gujarat

B. Bihar

C. Uttarakhand

D. Jharkhand

Answer: Option D

 

2. Ukraine will face which country in the FIFA World Cup 2022 European Playoff decider on June 5th?

A. Poland

B. Sweden

C. Wales

D. North Macedonia

Answer: Option C

 

3. What is the theme of World Milk Day 2022?

A. Drink Milk: Today & Everyday

B. Dairy Net Zero

C. Drink Move Be Strong

D. The 20th Anniversary of World Milk Day

Answer: Option B

 

4. Which team has won the bronze medal in the men’s event at Asia Cup Hockey 2022?

A. Indonesia

B. India

C. Japan

D. Malaysia

Answer: Option B

 

5. Who has won the F1 GP De Monaco 2022?

A. C. Leclerc

B. Carlos Sainz Jr.

C. Sergio Perez

D. Max Emilian Verstappen

Answer: Option C

 

6. Which bank has topped the PSU lenders chart in loan growth during FY22?

A. Bank of Maharashtra

B. Bank of India

C. Central Bank of India

D. Indian Overseas Bank

Answer: Option A

 

7. Two-day National Education Ministers’ Conference begins in which state?

A. Gujarat

B. Maharashtra

C. Assam

D. Kerala

Answer: Option A

 

8. What is the theme of the International Global Day of Parents 2022?

A. Family Awareness

B. Families and Urbanization

C. Appreciate all parents throughout the world

D. Honor Your Parents!

Answer: Option C

 

9. Which is the theme of the eighth International Day of Yoga 2022?

A. Yoga for Humanity

B. Yoga For Wellness

C. Yoga for Heart

D. Yoga at Home and Yoga with Family

Answer: Option A

 

10. Who has been named as the first Indian-origin woman to be appointed as an external member of the Bank of England?

A. Leena Nair

B. Chanda Kochhar

C. Swati Dhingra

D. Roshni Nadar

Answer: Option C

 

11 Which state’s Chief Minister has announced plans to conduct a caste-based census?

A. Odisha

B. Bihar

C. Telangana

D. UP

Answer: Option B

 

12. What is the fiscal deficit recorded in India for 2021-22 in GDP?

A. 7.14%

B. 6.71%

C. 9.17%

D. 8.47%

Answer: Option B

 

13. Telangana Day commonly known as Telangana Formation Day is being celebrated on which day?

A. June 03

B. May 31

C. June 01

D. June 02

Answer: Option D

 

14. Who has launched Portal to Simplify Process of Teacher Education Programme?

A. Education Council of India

B. NCERT

C. NCTE

D. Indian Council of Education

Answer: Option C

 

15. Who has joined NARCL as Managing Director and CEO?

A. Natarajan Sundar

B. Vinay Verma

C. Satish Kumar

D. Sanjay Singh

Answer: Option A

 

16. PM CARES scheme was launched in which year?

A. 2022

B. 2015

C. 2018

D. 2021

Answer: Option D

 

17 What is the fiscal deficit recorded in India for 2021-22 (in the percentage of GDP)?

A. 6.71 %

B. 6.21 %

C. 7.01 %

D. 7.51 %

Answer: Option A

 

18. PARAM ANANTA Supercomputer commissioned at which IIT?

A. Hyderabad

B. Madras

C. Roorkee

D. Gandhinagar

Answer: Option D

 

19 What is the theme of the ‘World No Tobacco Day 2022’?

A. Tobacco: A Threat to Health

B. Tobacco: A Threat to our Environment

C. Dangers of smoking

D. Tobacco: A Threat to our Humanity

Answer: Option B

 

20. Defence Ministry signed how many crore deal for indigenous Astra Beyond Visual Range missiles?

A. Rs 3,971 crore

B. Rs 5,971 crore

C. Rs 4,971 crore

D. Rs 2,971 crore

Answer: Option D

1. When will nominations for Tenzing Norgay National Adventure Award 2021
close?

A. June 16

B. June 30

C. June 21

D. June 15

Answer: Option A

2 Who will continue as UNICEF ‘Goodwill Ambassador’ for a record 20th year?

A. Sania Mirza

B. Deepika Padukone

C. Sachin Tendulkar

D. Priyanka Chopra

Answer: Option C

3. Which Insurance Company has introduced a new health insurance vertical?

A. SBI General Insurance

B. Bajaj Allianz General Insurance

C. ICICI Lombard

D. HDFC ERGO General Insurance

Answer: Option A

5. Who has been appointed as the new Director-General of the SSB?

A. S L Thaosen

B. Gopal Arya

C. Kumar Rajesh Chandra

D. Ranjeet Singh Rana

Answer: Option A

6. Uttarakhand CM Pushkar Singh Dhami has won a crucial by-poll from which
seat?

A. Badrinath

B. Khatima

C. Champawat

D. Purola

Answer: Option C

7 Who has given in the Times Business Award 2022 for Eastern India’s
Leading READY-TO-EAT brand?

A. Vineta Suyal

B. Roshni Dixit

C. Rashmi Sahoo

D. Deepika Sharma

Answer: Option C

8 Which country has officially changed its name?

A. Iraq

B. Turkey

C. Italy

D. Israel

Answer: Option B

9 Telangana Day or Telangana Formation Day has founded on the 2nd of June
on which year?

A. 2014

B. 2012

C. 2016

D. 2015

Answer: Option A

10 India’s first Liquid Mirror Telescope has been commissioned in which
state?

A. Arunachal Pradesh

B. Gujarat

C. Sikkim

D. Uttarakhand

Answer: Option D

11 Which state has launched an e-stamping facility after abolishing
physical stamp papers of all denominations?

A. Assam

B. Punjab

C. Gujarat

D. Bihar

Answer: Option B

12. Who has been appointed as the new Director-General of the BCAS?

A. Himanshu Tiwari

B. Shahnawaz Siddqui

C. Zulfiquar Hasan

D. Nasir Kamal

Answer: Option C

13 Who has been conferred with the Sitara-i-Pakistan Award for Services to
Pakistan during a ceremony?

A. Brian Lara

B. Daren Sammy

C. Jason Holder

D. Dwayne Bravo

Answer: Option B

14 India signed three MoUs for cultural exchange, cooperation in youth
matters and a visa-free regime for officials with which nation?

A. Slovakia

B. Gabon

C. Germany

D. Senegal

Answer: Option D

15. Which supercomputer has topped the 59th edition of the Top500 list of
the world’s most powerful supercomputers?

A. Frontier

B. Sierra

C. Fugaku

D. LUMI

Answer: Option A

16. What is the GST revenue for May stood at nearly how many crores, a 44
per cent increase over the same month last year, the Finance Ministry?

A. Rs 1.45 lakh

B. Rs 1.68 lakh

C. Rs 1.41 lakh

D. Rs 1.50 lakh

Answer: Option C

17 Which state has decided to conduct a caste-based census named ‘Jaati
Aadharit Ganana’?

A. Assam

B. Odisha

C. Gujarat

D. Bihar

Answer: Option D

18. The Union Cabinet expanded the scope of GeM to allow which entities to
register as buyers?

A. Small Finance Banks

B. Cooperative Societies

C. Common Service Centres

D. Post Offices

Answer: Option B

20. Which nation has reported a record number of Crimean-Congo hemorrhagic
fever?

A. Zimbabwe

B. Iraq

C. Iran

D. Turkey

Answer: Option B

1. Who has won the 2022 Scripps National Spelling Bee?

A. Vikram Raju

B. Harini Logan

C. Ekansh Rastogi

D. Shijay Sivakumar

Answer: Option B

2. Which social media platform has launched an ‘alert’ feature to help find
missing children?

A. Whatsapp

B. Meta

C. Snapchat

D. Instagram

Answer: Option D

3. Who has taken charge as a WTM at the market regulator Sebi?

A. Ashwani Bhatia

B. Divya Agrawal

C. Raunak Singh

D. Sonam Dixit

Answer: Option A

4. Which country did India defeat to win the bronze medal in the Asia cup
of hockey?

A. Singapore

B. Japan

C. South Korea

D. Malaysia

Answer: Option B

5. Who has launched a nationwide ‘Fit India Freedom Rider Cycle rally’ on
World Bicycle Day?

A. Narendra Singh Tomar

B. Subrahmanyam Jaishankar

C. Arjun Munda

D. Anurag Thakur

Answer: Option D

6. Delhi Customs has launched the ‘Nigah’ project at which place?

A. Bawal

B. Garhi Harsaru

C. Dharuhera

D. Kosli

Answer: Option B

7. Where did the Geological Survey of India (GSI) discover the country’s
largest gold deposits?

A. Tamil Nadu

B. Bihar

C. Gujarat

D. Karnataka

Answer: Option B

8. Who will take over as the company’s chief operating officer after Sheryl
Sandberg stepped down from the post?

A. Chris Hughes

B. Mike Schroepfer

C. David Wehner

D. Javier Olivan

Answer: Option D

9 Forbes magazine has released which edition of the Forbes 30 Under 30 Asia
List 2022?

A. 9th

B. 5th

C. 3rd

D. 7th

Answer: Option D

10. In which state, the Department of Posts delivered mail using a drone
for the first time?

A. Kerala

B. Gujarat

C. Uttar Pradesh

D. Goa

Answer: Option B

11. Which state has launched faceless RTO?

A. Maharashtra

B. Uttar Pradesh

C. Telangana

D. Karnataka

Answer: Option A

12. What is the name of the MD & CEO of Punjab & Sind Bank Limited
who is going to retire from the role?

A. S Krishnan

B. Ramesh Tiwari

C. Sameer Soni

D. Dinkar Rawat

Answer: Option A

13. India and which country hosted the Industry Transition Dialogue in
Stockholm, as a part of a joint initiative?

A. Denmark

B. Germany

C. Sweden

D. Finland

Answer: Option C

14. Dr S Somanath, the chairman of the ISRO, inaugurated ANANTH
Technologies’ spacecraft manufacturing unit at which state?

A. Tamil Nadu

B. Kerala

C. Andhra Pradesh

D. Karnataka

Answer: Option D

15. India signed a ‘Vision statement’ for defence cooperation with which
country?

A. Germany

B. Russia

C. Israel

D. France

Answer: Option C

16. International Day of Innocent Children Victims of Aggression is being
celebrated on which date?

A. June 02

B. June 04

C. June 03

D. June 01

Answer: Option B

17. Which state has decided to abolish the physical stamp papers in an
attempt to bring efficiency and check the pilferage of State revenue?

A. Punjab

B. Rajasthan

C. Gujarat

D. Haryana

Answer: Option A

18. Which team won the title of IPL-2022?

A. Rajasthan Royals

B. Gujarat Titans

C. Lucknow Super Giants

D. Chennai Super Kings

Answer: Option B

19. Which country has voted to join the European Union Defence policy?

A. Denmark

B. Sweden

C. Finland

D. Germany

Answer: Option A

20. India’s first wind-solar hybrid power facility has been launched in
which state/UT?

A. Bihar

B. Kerala

C. Gujrat

D. Rajasthan

Answer: Option D

1. Two cases of Norovirus have been discovered in which Indian state?

A. Tamil Nadu

B. Madhya Pradesh

C. Karnataka

D. Kerala

Answer: Option D

2. World Environment Day is being celebrated on which day?

A. June 01

B. June 03

C. June 05

D. June 04

Answer: Option C

3. Rahul Srivatshav P of Telangana has become India’s which number
Grandmaster?

A. 75th

B. 73rd

C. 74th

D. 72nd

Answer: Option C

4. Which Union Ministry has launched the SHRESTHA scheme?

A. Ministry of Tribal Affairs

B. Ministry of Education

C. Ministry of Social Justice and Empowerment

D. Ministry of Women and Child Development

Answer: Option C

5. India’s Digital Payments may reach $10 trillion by which year?

A. 2025

B. 2027

C. 2024

D. 2026

Answer: Option D

6. Which pandemic PM Care for Children scheme has been unveiled in India?

A. Swine flu

B. Plague

C. Kavil

D. Covid-19

Answer: Option D

7. Marriott International to suspend all of its operations in which state?

A. Russia

B. Pakistan

C. India

D. Japan

Answer: Option A

8. Ministry of Tourism has launched the ‘National strategy for sustainable
tourism’ along with which organisation?

A. FAO

B. UNEP

C. World Bank

D. World Economic Forum

Answer: Option B

9. Who attended the Centenary Celebrations of Gita Press in Uttar Pradesh?

A. Ram Nath Kovind

B. Rajnath Singh

C. Yogi Adithyanath

D. Narendra Modi

Answer: Option A

10. What is the new rate of interest ratified by the Government for the EPF
deposits for 2021-22′?

A. 7.5%

B. 8.1%

C. 8.7%

D. 8.5%

Answer: Option B

11. Adani Group to invest 70,000 Crore in which state?

A. Uttar Pradesh

B. Himachal Pradesh

C. Madhya Pradesh

D. Arunachal Pradesh

Answer: Option A

12. India delivered 3.3 tons of essential medical supplies to which
country?

A. Bangladesh

B. Sri Lanka

C. Russia

D. Ukraine

Answer: Option B

13. What is the theme of the ‘World Environment Day 2022’?

A. 50th Environment Day

B. Only One Earth

C. Live with the Nature

D. Invest in our Planet

Answer: Option B

14. In which state Amit Shah inaugurates Khelo India Youth Games?

A. Punjab

B. Odisha

C. Haryana

D. Rajasthan

Answer: Option C

15 Which country has won FIH Hockey 5s 2022?

A. India

B. Poland

C. Switzerland

D. Sweden

Answer: Option A

16. In The Bloomberg Billionaires Index, who became Asia’s Richest Man?

A. Mukesh Ambani

B. Elon Musk

C. Jeff Bezos

D. Gautam Adani

Answer: Option A

17. Who will launch a global initiative ‘Lifestyle for the Environment
Movement, on the occasion of World Environment Day?

A. Narendra Modi

B. Yogi Adithyanath

C. Ram Nath Kovind

D. Rajnath Singh

Answer: Option A

18 Which state has become only the second state in the country to recognize
CFR?

A. Jharkhand

B. Uttar Pradesh

C. Karnataka

D. Chhattisgarh

Answer: Option D

19. Which state government has signed an MoU with IPPB for obtaining life
certificates from pensioners through doorstep services of the Postal
Department?

A. Jharkhand

B. Tamil Nadu

C. Kerala

D. Madhya Pradesh

Answer: Option B

20 National Higher Education Day 2022 is being celebrated on which day in
India?

A. June 05

B. June 03

C. June 06

D. June 04

Answer: Option C

1. India and which county hosted the Industry Transition Dialogue in
Stockholm, as a part of a joint initiative?

A. Sweden

B. Germany

C. Denmark

D. Finland

Answer: Option A

2 UN Russian Language Day is being celebrated on which day?

A. June 06

B. June 01

C. June 05

D. June 03

Answer: Option A

3. Who will take over as the company’s chief operating officer after Sheryl
Sandberg stepped down from the post?

A. Mike Krieger

B. Kevin Systrom

C. Adam Mosseri

D. Javier Olivan

Answer: Option D

4 India has signed a ‘Vision statement for defence cooperation’ with which
country?

A. France

B. Russia

C. Israel

D. Germany

Answer: Option C

5. Which state chief minister laid the foundation stone of Ram Mandir ‘Garb
Griha’?

A. Madhya Pradesh

B. Uttarakhand

C. Haryana

D. Uttar Pradesh

Answer: Option D

6 World Vape Day is being celebrated on which day?

A. May 31

B. May 30

C. May 28

D. May 29

Answer: Option B

7. Which institution released the report titled ‘Tobacco: Poisoning Our
Planet’?

A. UNICEF

B. Ministry of Health and Family Welfare

C. NITI Aayog

D. World Health Organization

Answer: Option D

8. Which Life insurance company has launched “Bima Ratna” – a non-linked,
non-participating, individual, savings life insurance plan?

A. Bajaj Allianz Life Insurance

B. Aviva Life Insurance

C. Aegon Life Insurance

D. Life Insurance Corporation of India

Answer: Option D

9 Satyendra Nath Bose belonged to which field?

A. Mathematician

B. Astronomer

C. Freedom Fighter

D. Social Reformer

Answer: Option A

10 The 171st birth anniversary of Angelo Moriondo has been celebrated. He
is known as the Godfather of which inventions?

A. Light Bulb

B. Typewriter

C. Hair Dryer

D. Espresso Machine

Answer: Option D

11 In which city a Special Health Care Abhiyan ‘Anchal’ has been launched
in the Karauli district for pregnant women?

A. Rajasthan

B. Gujarat

C. Punjab

D. Haryana

Answer: Option A

12. Which company has bagged the contract to build the upcoming Noida
International Airport at Jewar, UP?

A. Hindustan Construction Company

B. Adani Group

C. GMR Group

D. Tata Projects

Answer: Option D

13. Bengaluru Based Ambee joined which PACE Mission as an Early Adopter?

A. JAXA

B. NASA

C. CNSA

D. ESA

Answer: Option B

14 Which state has won a coveted UN Award- WSIS prize at Geneva in
Switzerland?

A. Assam

B. Meghalaya

C. Sikkim

D. Tripura

Answer: Option B

15 Who has won the men’s singles final at Roland Garros 2022?

A. Rafael Nadal

B. Alexander Zverev

C. Novak Djokovic

D. Casper Ruud

Answer: Option A

16. Which documentary has won the prestigious Golden Conch award for the
Best Documentary Film at MIFF 2022?

A. Saakshatkaaram

B. Ghar Ka Pata

C. Prince in a Pastry Shop

D. Turn Your Body to the Sun

Answer: Option D

17. World Food Safety Day is being celebrated on which date?

A. June 9th

B. June 5th

C. June 7th

D. June 6th

Answer: Option C

18. Which country is hosting the Bonn Climate Change Conference 2022?

A. Egypt

B. Denmark

C. South Africa

D. Poland

Answer: Option A

19 What is the name of the electronic trading platform promoted by the
Rubber Board that will go live?

A. mRube

B. dRube

C. xRube

D. yRube

Answer: Option A

20. Tamil Nadu Chief Minister MK Stalin flagged off which luxury cruise
liner from Chennai port?

A. King

B. Empress

C. Prince

D. Titanic

Answer: Option B

1. What is the theme of World Accreditation Day 2022?

A. How accreditation provides added value to supply chains

B. How Accreditation Improves Food Safety

C. Accreditation: Supporting the Implementation of the Sustainable
Development Goals

D. Accreditation: Sustainability in Economic Growth and the Environment

Answer: Option D

2 The NABARD has launched the “My Pad My Right programme”, in Leh. Who is
the chairman of Nabard?

A. Pratap Singh Rana

B. Vinay Dixit

C. Girish Kumar

D. GR Chintala

Answer: Option D

3. What is the theme for World Food Safety Day 2022?

A. Food safety, everyone’s business

B. Safer food, better health

C. Safe food today for a healthy tomorrow

D. Better health

Answer: Option B

4 What is the name of the new national portal launched for credit-linked
government schemes?

A. PM Atmanirbhar Portal

B. Bharat Samarth Portal

C. Jan Samarth Portal

D. Jan Sandesh Portal

Answer: Option C

5 Who has been awarded by the UIC ISRA in the category of “Best use of
Zero-Carbon Technology” for feeding Solar Energy directly to a 25 KV AC
Traction System?

A. China Railway

B. Russian Railway

C. Dutch Railway

D. Indian Railway

Answer: Option D

6 What is India’s rank on Environmental Performance Index 2022?

A. 170

B. 180

C. 120

D. 166

Answer: Option B

7 Who has launched India’s first National Air Sports Policy 2022?

A. Anurag Thakur

B. Rajnath Singh

C. Jyotiraditya Scindia

D. Amit Shah

Answer: Option C

8. Which state is hosting the Khelo India Youth Games 2022?

A. Haryana

B. Telangana

C. Uttar Pradesh

D. Odisha

Answer: Option A

9. Who has launched the LiFE Movement, a global initiative?

A. Narendra Modi

B. Rajnath Singh

C. Ramnath Kovind

D. Amit Shah

Answer: Option A

10 Who has been appointed as managing director of Union Bank of India?

A. A Manimekhalai

B. Suraj Srivastava

C. Rajkiran Rai G

D. Nidhu Saxena

Answer: Option A

11 Who has won the 2022 French Open Women’s Category?

A. Caroline Garcia

B. Kristina Mladenovic

C. Iga Swiatek

D. Coco Gauff

Answer: Option C

12 World Bicycle Day Day is being celebrated on which day?

A. June 03

B. June 01

C. June 04

D. June 02

Answer: Option A

13 Which team has won the Men’s Hockey Asia Cup 2022?

A. Japan

B. Malaysia

C. Pakistan

D. South Korea

Answer: Option D

14. President Ram Nath Kovind has paid tributes to Sant Kabir and
inaugurated Sant Kabir Academy and Research Centre and Swadesh Darshan
Yojana at which state?

A. Maharashtra

B. Uttarakhand

C. Gujarat

D. Uttar Pradesh

Answer: Option D

15 What is the edition of the joint military exercise ‘Sampriti’ between
the armies of India and Bangladesh?

A. 10th

B. 15th

C. 4th

D. 7th

Answer: Option A

16 World Bank slashes growth estimate for global economy to how many
percent?

A. 2.9%

B. 2.1%

C. 3.7%

D. 4.2%

Answer: Option A

17 Which film has won the Best Film award in the International Indian Film
Academy Awards held in Abu Dhabi?

A. Shershaah

B. 83

C. Mimi

D. Sardar Udham

Answer: Option A

18 PhonePe in collaboration with BCG, India’s digital payments market is
expected to reach $10 trillion by which year?

A. 2028

B. 2025

C. 2026

D. 2025

Answer: Option C

19 Which country has banned wedding ceremonies in its capital city after 10
pm to conserve energy?

A. Nepal

B. Pakistan

C. Sri Lanka

D. Bangladesh

Answer: Option B

20 The CM of Sikkim, has declared whom as “State Butterfly of Sikkim”?

A. Blue Duke

B. Sumalia

C. Phaedyma

D. Auzakia

Answer: Option A

1 The government has appointed whom as head of Punjab & Sind Bank?

A. S Krishnan

B. Swarup Kumar Saha

C. Laxman S Uppar

D. Jayadev Madugula

Answer: Option B

2. The International Day for the Fight against Illegal, Unreported and
Unregulated Fishing is being celebrated on which date?

A. June 04

B. June 01

C. June 05

D. June 03

Answer: Option C

3 What is the name of the eBook launched by the Income Tax Department?

A. Amrutwani

B. Pratidhwani

C. Aatmnirbhar

D. Kiyaverse

Answer: Option B

4. Which payments bank has partnered with Muthoot Finance to offer gold
loans on its app?

A. Airtel Payments Bank

B. Paytm Payments Bank

C. Jio Payments Bank

D. India Post Payments Bank

Answer: Option A

5 Who has launched the India-Qatar Start-Up bridge?

A. Rajnath Singh

B. M Venkaiah Naidu

C. Narendra Modi

D. Ram Nath Kovind

Answer: Option B

6. Which country hosted the multinational peacekeeping exercise ‘Ex Khaan
Quest 2022′?

A. Mongolia

B. France

C. USA

D. Kazakhstan

Answer: Option A

7 World Oceans Day is being celebrated on which date?

A. June 06

B. June 08

C. June 05

D. June 09

Answer: Option B

8.Which space agency is set to launch a mission called “DAVINCI Mission”?

A. JAXA

B. ISRO

C. ESA

D. NASA

Answer: Option D

9 Stashfin has introduced #LiveBoundless as a credit line card for whom?

A. Children below 18

B. Unemployed people

C. Women

D. Employed men

Answer: Option C

10. Which state is set to introduce the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award to
the State’s sportspersons?

A. Uttarakhand

B. Rajasthan

C. Haryana

D. Uttar Pradesh

Answer: Option B

11. The world’s first population estimation of which species has been
revealed to be 176 by the CDA?

A. Indian Dolphin

B. Olive Ridley Turtle

C. Crocodile

D. Fishing Cat

Answer: Option D

12. World Brain Tumour Day is being celebrated on which date?

A. June 07

B. June 06

C. June 05

D. June 08

Answer: Option D

13 Which state has won a coveted UN Award- WSIS prize at Geneva in
Switzerland?

A. Kerala

B. Meghalaya

C. Odisha

D. Nagaland

Answer: Option B

14 What is ‘Agni-4’, which has been tested by India?

A. Inter-continental Ballistic Missile

B. Next-generation corvette (NGC)

C. Anti Submarine Missile

D. Intermediate Range Ballistic Missile

Answer: Option D

15 Kiyaverse is India’s first-ever metaverse with regard to what?

A. Shopping

B. Gaming

C. Banking

D. Food delivery

Answer: Option C

16. The scientists of which institute have developed miniproteins that may
prevent COVID infection?

A. IIT Delhi

B. IISC

C. TIFR

D. IITB

Answer: Option B

17 The World Bank has slashed its growth forecast for India for the current
financial year to which percent?

A. 5.5

B. 6.5

C. 8.5

D. 7.5

Answer: Option D

18 National Best Friend Day is being celebrated on which date?

A. June 08

B. June 07

C. June 09

D. June 06

Answer: Option A

19 World Accreditation Day is being celebrated on which day?

A. June 10

B. June 07

C. June 09

D. June 08

Answer: Option C

20. India has successfully tested a nuclear-capable Agni-4 ballistic
missile from which state?

A. Gujarat

B. Andhra Pradesh

C. Karnataka

D. Odisha

Answer: Option D

1. Algeria has suspended a two-decades-old friendship treaty with which
nation?

A. Spain

B. Italy

C. Germany

D. Portugal

Answer: Option A

2. Who has been appointed as the new chairman of the International
Aluminium Institute?

A. Madhabi Puri

B. Aneel Prasad

C. Satish Pai

D. Vinod Rai

Answer: Option C

3. Who is the first woman cricketer to appear in six World Cups?

A. Sneh Rana

B. Anjum Chopra

C. Smriti Mandhana

D. Mithali Raj

Answer: Option D

4. Maruti Suzuki Installs Asia’s largest 20 MWp carport type Solar Plant at
which state?

A. Haryana

B. Maharashtra

C. Rajasthan

D. Punjab

Answer: Option A

5. Who has participated in the “Khaan Quest 2022” exercise in Mongolia?

A. Indian Air Force

B. Indian Navy

C. Indian Coast Guard

D. Indian Army

Answer: Option D

6. What is the theme of World Oceans Day 2022?

A. Innovation for a Sustainable Ocean

B. Ocean: Life and livelihoods

C. Gender and the Ocean

D. Revitalisation: Collective Action for the Ocean

Answer: Option D

7. What is the new limit for auto-debit mandates done through cards and UPI
(after June 2022)?

A. Rs.15,000

B. Rs.20,000

C. Rs.10,000

D. Rs.5,000

Answer: Option A

8. What is the age limit for officers to be eligible for the post of CDS?

A. 70

B. 62

C. 71

D. 65

Answer: Option B

9. Who has become the first batsman to 3 consecutive ODI centuries twice?

A. Babar Azam

B. David Warner

C. Joe Root

D. Ben Stokes

Answer: Option A

10. World Brain Tumour Day is being celebrated on which date?

A. June 10

B. June 08

C. June 09

D. June 07

Answer: Option B

11. When will Presidential Polls be held?

A. August 15

B. July 21

C. July 01

D. July 15

Answer: Option B

12. Which organization created a Guinness World Record for the longest
continuously laid lane of 75 kilometres?

A. BRO

B. NHAI

C. NHPC

D. NHIDCL

Answer: Option B

13. Who has taken charge as the new MD of SBI?

A. Alok Kumar Choudhary

B. Atul Kumar Goel

C. Dinesh Kumar Khara

D. Sandeep Bakhshi

Answer: Option A

14. India has handed over 12 high-speed guard boats to which nation?

A. Indonesia

B. Maldives

C. Vietnam

D. Malaysia

Answer: Option C

15. Which state has launched the ‘14400 app’ to report the corrupt
officials with proof?

A. Meghalaya

B. Tamil Nadu

C. Andhra Pradesh

D. Odisha

Answer: Option C

16. What is the GDP growth projection for India in FY23, as per OECD’s
report (June 2022)?

A. 6.9 %

B. 8.2 %

C. 7.2 %

D. 7.5 %

Answer: Option A

1. Who launched new series of coins with Azadi Ka Amrit Mahotsav design?

A. Rajnath Singh

B. M. Venkaiah Naidu

C. Narendra Modi

D. Ram Nath Kovind

Answer: Option C

2. Who has been appointed as the Ambassador of the India-UK culture
platform?

A. AR Rahman

B. Sid Sriram

C. Shreya Ghoshal

D. Mani Ratnam

Answer: Option A

3 Nirmala Sitharaman inaugurates Mega exhibition on Nation Building and
Central Public Sector Enterprises in which State?

A. Odisha

B. Delhi

C. Gujarat

D. Punjab

Answer: Option C

4 Which platform has launched the SMB Saathi Utsav initiative to support
small businesses through digital mediums?

A. Facebook

B. WhatsApp

C. SnapChat

D. Instagram

Answer: Option B

5 TDF scheme is associated with which Union Ministry?

A. Ministry of MSME

B. Ministry of Science and Technology

C. Ministry of Defence

D. Ministry of Electronics and IT

Answer: Option C

6 ‘Loktantra Ke Swar’ and ‘Republican Ethics’ are the selected speeches of
which Indian personality?

A. Venkaiah Naidu

B. Ram Nath Kovind

C. S Jaishankar

D. Narendra Modi

Answer: Option B

7. Who has topped the list of Forbes Real Time Billionaires from all over
the world?

A. Elon Musk

B. Bill Gates

C. Bernard Arnault & family

D. Jeff Bezos

Answer: Option A

8 Which state/UT, Union Home and Cooperation Minister Amit Shah has
inaugurated National Tribal Research Institute?

A. Chandigarh

B. Haryana

C. Delhi

D. Uttar Pradesh

Answer: Option C

9 Who has become the first Indian officer from Railways to complete the
gruelling “Ironman Triathlon” in Hamburg?

A. Shreyas G. Hosur

B. Dave Scott

C. Dr Devika Patil

D. Hiromu Inada

Answer: Option A

10 Who is the author of the book titled “Business of Sports: The Winning
Formula for Success”?

A. Deepak Rawat

B. Vinit Karnik

C. Dinesh Dixit

D. Roshni Sharma

Answer: Option B

11 What is the theme of World Brain Tumour Day 2022?

A. Together We Are Stronger

B. Dairy Net Zero

C. Closing Gaps in Asthma Care

D. Only One Earth

Answer: Option A

12. The RBI has approved which category of banks to provide doorstep
banking services?

A. Rural Cooperative Banks

B. Payment Banks

C. Local Area Banks

D. Urban Cooperative banks

Answer: Option D

13. Which Indian has topped the Real-Time Billionaires List by Forbes?

A. Azim Premji

B. Gautam Adani

C. Shiv Nadar

D. Mukesh Ambani

Answer: Option D

14 IIT Roorkee signed MoU with whom for sharing knowledge in the field of
highway engineering?

A. NHPC

B. NHAI

C. WAPCOS

D. NHIDCL

Answer: Option D

15 India set to launch 1st Human Space Mission Gaganyaan & 1st Human
Ocean Mission in which year?

A. 2026

B. 2023

C. 2025

D. 2024

Answer: Option B

16. Union Cabinet has approved the signing of an MoU with which country in
the field of biomedical tools and technologies?

A. USA

B. Australia

C. France

D. Japan

Answer: Option A

17. Ministry of Defence approves funding under the DRDO TDF scheme to Rs.
How many crores for MSMEs, and startups?

A. Rs.200 Cr

B. Rs.100 Cr

C. Rs.150 Cr

D. Rs.50 Cr

Answer: Option D

18 Which state government has launched the ‘Nalaya Thiran’ skilling
programme for students under ‘Naan Mudhalvan’?

A. Andhra Pradesh

B. Tamil Nadu

C. Meghalaya

D. Odisha

Answer: Option B

19 Which Union Ministry launched the ‘Green Open Access Rules 2022’?

A. Ministry of New and Renewable Energy

B. Ministry of Science and Technology

C. Ministry of Environment, Forest and Climate Change

D. Ministry of Power

Answer: Option D

20 Who is the chairman of the restructured advisory committee on mutual
funds by SEBI?

A. Neeraj Choksi

B. Dharmishta Narendraprasad Raval

C. Sunil Gulati

D. Usha Thorat

Answer: Option D

1 BIMSTEC has celebrated which Anniversary of the regional organisation on
BIMSTEC Day?

A. 25th

B. 21st

C. 24th

D. 23rd

Answer: Option A

2 Who has inaugurated National Tribal Research Institute in Delhi?

A. Kiren Rijiju

B. Nitin Gadkari

C. Giriraj Singh

D. Amit Shah

Answer: Option D

3. The books ‘Loktantra ke Swar’ and ‘The Republican Ethic’ have selected
speeches of __________.

A. Atal Bihari Vajpayee

B. Manmohan Singh

C. Narendra Modi

D. Ram Nath Kovind

Answer: Option D

4 Who launched the EASE 5.0 public sector banks’ common reforms agenda?

A. Rajnath Singh

B. Ram Nath Kovind

C. Nirmala Sitharaman

D. Narendra Modi

Answer: Option C

5 Which country Ambassador called upon Delhi CM Arvind Kejriwal, to discuss
24×7 water supply, and air purity?

A. Canada

B. Denmark

C. France

D. Germany

Answer: Option B

6. Ather Energy partners with which bank for vehicle financing?

A. PNB

B. BOB

C. SBI

D. RBI

Answer: Option C

7 Who has been appointed as Director of the APD of IMF?

A. Zulfiquar Hasan

B. Swati Dhingra

C. Krishna Srinivasan

D. Rajesh Gera

Answer: Option C

.

8 Who has secured a spot at the 2024 Paris Paralympics after winning the
gold medal in the Para Shooting World Cup in women’s 10m air rifle?

A. Anahat Singh

B. Avani Lekhara

C. Priyanka Mohite

D. Jahnavi Dangeti

Answer: Option B

9 Which is the world’s first accreditation body to have its office space in
the metaverse?

A. All-India Council for Technical Education (AICTE)

B. Medical Council of India (MCI)

C. Quality Council of India (QCI)

D. National Assessment and Accreditation Council (NAAC)

Answer: Option A

10 RBI has increased the policy repo rate to how much?

A. 4.90

B. 4.80

C. 4.50

D. 4.70

Answer: Option A

11. Baikho festival is celebrated in which state?

A. Manipur

B. Nagaland

C. Tripura

D. Assam

Answer: Option D

12. Who has been given additional charge of Prasar Bharati CEO?

A. Rohan Gupta

B. Sanjeev Kumar

C. Mayank Kumar Agrawal

D. Vishwas Agrawal

Answer: Option C

13. Which bank partnered with ZestMoney to expand the ‘Cardless EMI’
facility?

A. ICICI Bank

B. YES Bank

C. HDFC Bank

D. Axis Bank

Answer: Option A

14 Members of the European Parliament have voted to ban the sale of new
petrol and diesel cars by which year?

A. 2035

B. 2024

C. 2031

D. 2033

Answer: Option A

15 The “DAVINCI Mission” will fly by Venus and explore its harsh atmosphere
in which year?

A. 2029

B. 2027

C. 2028

D. 2025

Answer: Option A

16. Who has launched Aahar’ logo has launched on the occasion of World Food
Safety Day?

A. Bhupender Yadav

B. Mansukh Mandaviya

C. Giriraj Singh

D. Pralhad Joshi

Answer: Option B

17. Tamil Nadu CM MK Stalin has launched the official logo and mascot. What
is the name of the mascot?

A. Baku

B. Thambi

C. Bathusa

D. Chess Mate

Answer: Option B

18. Which Indian institute has ranked as the top research university in the
world in QS World University Rankings 2023?

A. IIT- Delhi

B. IIT-Madras

C. IISc- Bengaluru

D. IIT-Bombay

Answer: Option C

19. Which city is the host of the ‘Summit of the Americas 2022’?

A. Washigton D.C

B. Chicago

C. Los Angeles

D. New York

Answer: Option C

20. Which state has become the first state in the country to formally
acknowledge the public use of drones?

A. Sikkim

B. Uttarakhand

C. Uttar Pradesh

D. Himachal Pradesh

Answer: Option D

1. India ranked at which spot in the top recipients of FDI in the last
calendar year (2021), according to the UNCTAD World Investment Report?

A. 12th

B. 7th

C. 13th

D. 5th

Answer: Option B

2. The Reserve Bank has cancelled the licence of which state’s Mudhol
Co-operative Bank Limited, thus restricting it from repayment of deposits
and acceptance of fresh funds?

A. Karnataka

B. Odisha

C. Uttarakhand

D. Telangana

Answer: Option A

3 Which country has released a new geological map of the moon?

A. China

B. Russia

C. India

D. USA

Answer: Option A

4 Which state announced the ‘Rajiv Gandhi Khel Ratna Award’ and ‘Rajiv
Gandhi Rural Olympics’?

A. Gujrat

B. Rajasthan

C. Kerala

D. Karnataka

Answer: Option B

5. What is the ‘Global Mercy’ which was seen in the news?

A. Non- Profit Organisation

B. Anti-satellite Missile

C. Covid-19 Vaccine

D. Civilian hospital ship

Answer: Option D

6. Which district has topped in the 2nd edition of Awards for Excellence in
DSDP?

A. Jamtara, Jharkhand

B. Rajkot, Gujarat

C. Satara, Maharashtra

D. Cachar, Assam

Answer: Option B

7 Who has unveiled India’s largest educational metaverse ‘Polyversity’
& Academic Blockchain Consortium BBN?

A. Dharmendra Pradhan

B. Sarbananda Sonowal

C. Ramesh Pokhriyal Nishank

D. Jyotiraditya M Scindia

Answer: Option A

8. Which company took over Ford’s passenger vehicle manufacturing plant at
Sanand in Gujarat?

A. Hyundai

B. Tata Motors

C. Mahindra and Mahindra

D. Ola

Answer: Option B

9. Who has been appointed as Ombudsman under MGNREGA?

A. Swarup Kumar Saha

B. S L Thaosen

C. N J Ojha

D. Ajay Kumar Srivastava

Answer: Option C

10 World Day Against Child Labour is being celebrated on which date?

A. June 11

B. June 13

C. June 12

D. June 10

Answer: Option C

11. What are the new annual premium rates of PMJJBY and PMSBY respectively?

A. Rs 330 to Rs 436

B. Rs 339 to Rs 439

C. Rs 300 to Rs 400

D. Rs 230 to Rs 236

Answer: Option A

12 ‘Scholarship for PMCARES Children’ scheme was launched under which
Ministry?

A. Ministry of Home Affairs

B. Ministry of Law and Justice

C. Ministry of Social Justice and Empowerment

D. Ministry of Women and Children

Answer: Option C

13. Who has launched the country’s first homegrown COVID-19 vaccine
“Anocovax” for animals?

A. Mansukh Mandaviya

B. Parshottam Rupala

C. Narendra Singh Tomar

D. Mahendra Nath Pandey

Answer: Option C

14. Which bank has partnered with ZestMoney, to expand its ‘Cardless EMI’
facility for purchases on retail and e-commerce platforms?

A. Yes Bank

B. Axis Bank

C. HDFC Bank

D. ICICI Bank

Answer: Option D

Answer: Option B

15. Who has won the Norway Chess Group A open chess tournament?

A. R. Praggnanandhaa

B. Pentala Harikrishna

C. Viswanathan Anand

D. Vaishali Rameshbabu

Answer: Option A

16. Spices Board signed with which company to Enable Market Access to
Farmers?

A. Flipkart

B. Snapdeal

C. Myntra

D. Amazon

Answer: Option A

17. Which state government has launched YSR Yantra Seva Yojana?

A. Tamil Nadu

B. Odisha

C. Karnataka

D. Andhra Pradesh

Answer: Option D

18 Which city’s pre-eminent crossing will be named after Lata Mangeshkar?

A. Agra

B. Lucknow

C. Ayodhya

D. Kanpur

Answer: Option C

19 International Albinism Awareness Day is being celebrated on which date?

A. June 12

B. June 11

C. June 10

D. June 13

Answer: Option D

20 Which university has topped in the QS World University Rankings 2023?

A. Massachusetts Institute of Technology

B. Stanford University

C. Stanford University

D. University of Cambridge

Answer: Option A

1 PM Narendra Modi is scheduled to travel to which nation in the last week
of June 2022?

A. Sri Lanka

B. Japan

C. USA

D. UAE

Answer: Option D

2. Which bank appointed R Subramaniakumar as the new MD & CEO?

A. Federal Bank

B. RBL Bank

C. Canara Bank

D. HDFC Bank

Answer: Option B

3 The Indian government has decided to extend a LOC of $55 million to which
country?

A. Bangladesh

B. China

C. Sri Lanka

D. Japan

Answer: Option C

4 Which one adopted an India-sponsored resolution on multilingualism
mentioning the Hindi language for the first time?

A. UNICEF

B. IAEA

C. NATO

D. UNGA

Answer: Option D

5. Who is the author of the book titled ‘Fearless Governance’?

A. Arvind Kejriwal

B. Kiran Bedi

C. Amit Shah

D. Arvind Kejriwal

Answer: Option B

6 In which city has the 2nd edition of DSDP Excellence Awards held?

A. Guwahati

B. New Delhi

C. Kolkata

D. Raipur

Answer: Option B

7. Which Indian diplomat has been appointed as the UN chief’s envoy on
technology?

A. Amandeep Singh Gill

B. Vishwash Sharma

C. Rohit Sardana

D. Vikas Tripathi

Answer: Option A

8. Who has been appointed as MNREGA Lokpal?

A. Savdesh Mishra

B. Vikas Tiwari

C. N J Ojha

D. Amit Kumar

Answer: Option C

9 What is the rank of India in the recent UNCTAD World Investment Report?

A. 5th

B. 7th

C. 9th

D. 11th

Answer: Option B

10 In which city the Indian National Center for Space Promotion and
Authorization has been established by Prime Minister Narendra Modi?

A. Gurugram

B. Ahmedabad

C. Mumbai

D. Jaipur

Answer: Option B

11 Which edition of “Awards for Excellence in District Skill Development
Planning 2022″ has been organized at Dr Ambedkar International Centre?

A. 4th

B. 3rd

C. 2nd

D. 1st

Answer: Option C

12. Who become India’s first weightlifter to win a gold at the IWF Youth
World Championships?

A. Akansha Kishor Vyavhare

B. Vijay Prajapati

C. Gurunaidu Sanapathi

D. L Dhanush

Answer: Option C

13. Which country’s former President is suffering from amyloidosis?

A. Turkey

B. Pakistan

C. France

D. Japan

Answer: Option B

14. Which city hosted the 9th Summit of the Americas 2022?

A. Ottawa

B. New York

C. Los Angeles

D. Toronto

Answer: Option C

15 Which Union Ministry has launched the new draft national policy on PwD?

A. Ministry of Women and Child Development

B. Ministry of Law and Justice

C. Ministry of Home Affairs

D. Ministry of Social Justice and Empowerment

Answer: Option D

16. Which payments bank has partnered with Go Digit General Insurance
Limited to provide small and medium business owners with shop insurance
coverage?

A. Jio Payments Bank

B. Airtel Payments Bank

C. Fino Payments Bank

D. India Post Payments Bank

Answer: Option C

17 Which country has proposed a plan to launch a solar power plant in
space?

A. US

B. China

C. India

D. Japan

Answer: Option B

18. Which country has hosted the Shangri-La Dialogue (Asia Security
Summit)?

A. Finland

B. Singapore

C. Vietnam

D. Denmark

Answer: Option B

19 Who become the world’s second-longest reigning monarch in history, after
France’s Louis XIV?

A. Norodom Sihamoni

B. Queen Victoria

C. Bhumibol Adulyadej

D. Queen Elizabeth II

Answer: Option D

20. Which is the first country in the world to require that a warning be
printed on every cigarette?

A. Canada

B. Italy

C. Germany

D. Australia

Answer: Option A

1. Who has been appointed as the Under Secretary General of the United
Nations?

A. Courtenay Rattray

B. Rabab Fatima

C. Ban Ki-moon

D. Kofi Annan

Answer: Option B

2. Who among the following is planning to launch a national party later
this month?

A. K Chandrashekhar Rao

B. Capt Amarinder Singh

C. Arvind Kejriwal

D. Mamata Banerjee

Answer: Option A

3. The limits have been increased to how many for RCBs with an assessed net
worth less than Rs 100 crore?

A. Rs 50 lakh

B. Rs 75 lakh

C. Rs 20 lakh

D. Rs 30 lakh

Answer: Option A

4 Which Indian state has launched the ‘Suraksha-Mitra Project’ vehicle
monitoring system?

A. Kerala

B. Karnataka

C. Tamil Nadu

D. Andra Pradesh

Answer: Option A

5 In which state the Union Minister Nirmala Sitharaman inaugurated the
National Customs and GST Museum?

A. Haryana

B. Goa

C. Chhattisgarh

D. Kerala

Answer: Option B

6. Who has been appointed as the MD & CEO of RBL Bank?

A. A Manimekhalai

B. S L Thaosen

C. R Subramaniakumar

D. Ajay Kumar Srivastava

Answer: Option C

7. Which state government has conferred an honorary doctorate to
industrialist Ratan Tata?

A. Rajasthan

B. Tamil Nadu

C. Maharashtra

D. Telangana

Answer: Option C

8. What is the theme of International Albinism Awareness Day 2022?

A. Made to shine

B. United in making our voice heard

C. Strength Beyond All Odds

D. Shining our light on the world

Answer: Option B

9 Which electric two-wheeler manufacturer has partnered with the State Bank
of India to offer vehicle financing for its customers?

A. Ather Energy

B. Hero Electric

C. Ola

D. Uber

Answer: Option A

10 Who is the Indian Grandmaster who has won the Norway Chess Group A open
chess tournament?

A. Sankalp Gupta

B. R Praggnanandhaa

C. Bharath Subramaniyam

D. Harshit Raja

Answer: Option B

11 Which country has become the first country to legalize cannabis?

A. Vietnam

B. Sri Lanka

C. India

D. Thailand

Answer: Option D

12 World Blood Donor Day is being celebrated on which date?

A. June 14

B. June 11

C. June 13

D. June 12

Answer: Option A

13 Which company has bought a stake worth USD 264 million in Flipkart from
its co-founder Binny Bansal?

A. Sony

B. IBM

C. Microsoft

D. Tencent

Answer: Option D

1. Which Fintech startup has launched a Targeted UPI service in rural India
to provide financial facilities to people in rural areas?

A. FypMoney

B. XPay.Life

C. Active.ai

D. PayKun

Answer: Option B

2. Who has launched “StartUps for Railways”, an important initiative in the
field of innovation?

A. Amit Shah

B. Nitin Gadkari

C. Piyush Goyal

D. Ashwini Vaishnaw

Answer: Option D

3 Who set a new national record by throwing 89.30 meters at the Pavo Nurmi
Games in Finland?

A. Anil Singh

B. Ravinder Singh Khaira

C. Joginder Singh Bedi

D. Neeraj Chopra

Answer: Option D

4 India’s first centralised AC railway terminal has started its operation
from which city?

A. Kolkata

B. Cochin

C. Mumbai

D. Bengaluru

Answer: Option D

5. Who has been appointed as the Under-Secretary-General of the United
Nations?

A. Deepika Rathi

B. Rabab Fatima

C. Kiran Khair

D. Padmaja Chundru

Answer: Option B

6. Who has announced that it became the 1st RBI licensed PPI to launch cash
withdrawal using a RuPay-powered card from any ATMs across the country?

A. ICICI Card

B. OmniCard

C. HDFC Card

D. SBI Card

Answer: Option B

7 Which countries are the members of the formed ‘I2U2 Grouping’?

A. India, Israel, USA and UAE

B. India, Iraq, USA and UAE

C. India, Israel, USA and UK

D. India, Iraq, USA and UK

Answer: Option A

8. The Ministry of Statistics and Programme Implementation, India’s
headline retail inflation rate eased to which percent in May?

A. 7.04

B. 7.02

C. 7.05

D. 7.03

Answer: Option A

9. Which state has won the title of Khelo India Youth Games 2021 by
securing the top position?

A. Haryana

B. Punjab

C. Uttar Pradesh

D. Rajasthan

Answer: Option A

10 In The ‘Innovation Policy for Indian Railways’, what is the maximum
limit of the grant provided to innovators?

A. Rs 1.5 Crore

B. Rs 10 lakh

C. Rs 50 lakhs

D. Rs 25 lakh

Answer: Option A

11 Which edition of Coordinated Patrol (IND-INDO CORPAT) between the Indian
Navy Units of ANC and Indonesian Navy was conducted?

A. 39th

B. 37th

C. 36th

D. 38th

Answer: Option D

12. What is the theme of World Blood Donor Day 2022?

A. Give blood and keep the world-beating

B. Safe Blood For All

C. Donating blood is an act of solidarity. Join the effort and save lives

D. Safe Blood Saves Lives

Answer: Option C

13 Andaman Sea 38th joint patrol exercise has been organized in India and
which country?

A. Sri Lanka

B. Thailand

C. Indonesia

D. Vietnam

Answer: Option C

14 Who chaired India’s ‘First National Conference of Chief Secretaries’ in
2022?

A. Nirmala Sitharaman

B. Narendra Modi

C. Ram Nath Kovind

D. Rajnath Singh

Answer: Option B

15 Who won the women’s singles title at the 2022 BWF Indonesia Masters
Badminton Championships?

A. Busanan Ongbamarungfan

B. Yamaguchi Akane

C. Matsuyama Nami

D. Chen Yufei

Answer: Option D

16 Who chaired India’s ‘First National Conference of Chief Secretaries’ in
2022?

A. Union Defence Minister

B. Prime Minister

C. Union Finance Minister

D. Union Home Minister

Answer: Option B

17 The first Indo-European Security and Defense Consultation was held in
which state?

A. Brussels, Belgium

B. Athens, Greece

C. Kuala Lumpur, Malaysia

D. Zurich, Switzerland

Answer: Option A

18 Russia has overtaken which country to become India’s second-biggest
supplier of oil?

A. Qatar

B. Iran

C. Saudi Arabi

D. Ukraine

Answer: Option C

19. NCPCR is celebrating Elimination of Child Labour Week 2022 on which
date?

A. 13-21 June

B. 11-19 June

C. 15-23 June

D. 12-20 June

Answer: Option D

1. World Wind Day is being celebrated on which date?

A. June 12

B. June 14

C. June 15

D. June 13

Answer: Option C

2. Who has won the Azerbaijan Formula One Grand Prix 2022?

A. Max Verstappen

B. Lewis Hamilton

C. Sebastian Vettel

D. Charles Leclerc

Answer: Option A

3. Asia’s largest brackish water lagoon is located in which Indian
state/UT?

A. Jammu and Kashmir

B. Sikkim

C. Odisha

D. Himachal Pradesh

Answer: Option C

4 Who has been named ICC Women’s Players of the Month for May 2022?

A. Bismah Maroof

B. Tuba Hassan

C. Alyssa Healy

D. Trinity Smith

Answer: Option B

5 Which one is the first country in the world which has given instructions
to print warnings on every cigarette?

A. Canada

B. Ireland

C. Netherlands

D. Denmark

Answer: Option A

6 Who has been named as the ICC Man Players of the Month for May by the
ICC?

A. Rishab Pant

B. Saqib Al Hasan

C. Angelo Mathews

D. David Warner

Answer: Option C

7. The Government of India has launched the Agneepath Military Recruitment
Scheme, a 4-year tenure plan for the Defense Forces. Which department is
implementing the scheme?

A. Department of Defense Production

B. Department of Defense Research and Development

C. Department of Military Affairs

D. Ex-Servicemen Welfare Department

Answer: Option C

8 Which bank has launched KCC Digital Renewal Scheme to enable eligible
customers to renew their Kisan Credit Card accounts through digital mode?

A. Indian Bank

B. Punjab National Bank

C. Karnataka Bank

D. Union Bank of India

Answer: Option A

9 Which state is the 1st Indian State to Approve a Policy for Drones?

A. Himachal Pradesh

B. Gujarat

C. Karnataka

D. Maharashtra

Answer: Option A

10. World Old Age Awareness Day (WEAAD) is being celebrated on which date?

A. June 12

B. June 15

C. June 13

D. June 14

Answer: Option B

11. Which bank has launched its KCC Digital Renewal scheme, enabling
eligible customers to renew their Kisan Credit Card?

A. ICICI Bank

B. HDFC Bank

C. Axis Bank

D. Indian Bank

Answer: Option D

12 Who has become the 74th Grandmaster of India?

A. Rahul Srivatshav Peddi

B. Krishnan Sashikiran

C. Surya Shekhar Ganguly

D. Vidit Santosh Gujrathi

Answer: Option A

13 Which state government has launched ‘Farmer Registration and Integrated
Beneficiary Information System’ or FRUITS software?

A. Tamil Nadu

B. Karnataka

C. Punjab

D. Odisha

Answer: Option B

14 When will Strawberry Supermoon be visible in June 2022?

A. June 16

B. June 14

C. June 17

D. June 15

Answer: Option B

15. The 5G spectrum will be auctioned for how many years?

A. 25

B. 5

C. 20

D. 10

Answer: Option C

16 International Day of Family Remittances is being celebrated on which
date?

A. June 17

B. June 18

C. June 16

D. June 15

Answer: Option C

17 Who has won the men’s singles title at the 2022 Indonesia Masters
Badminton

A. Viktor Axelsen

B. Dominic Theme

C. Under Antonsen

D. Alexander Zverev

Answer: Option A

18 Which is the location of the BIMSTEC Technology Transfer Centre?

A. New Delhi

B. Jakarta

C. Colombo

D. Dhaka

Answer: Option C

19 Which state has the highest overall score in NeSDA Report 2021?

A. Kerala

B. Bihar

C. Telangana

D. Assam

Answer: Option A

20 Which country has approved the proposal on the ‘Way Finding Application’
to be used at the United Nations Office?

A. UAE

B. India

C. USA

D. Russia

Answer: Option B

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.