Daily Current Affairs Quiz January 2022

1. The ‘Man-Portable Anti-Tank Guided Missile, which was flight-tested, was
developed in which country?

A. Israel

B. France

C. India

D. USA

Answer: Option C

2. Which day has been declared by Prime Minister Narendra Modi to be
observed as ‘National Start-up Day’ in India?

A. January 16

B. January 15

C. January 18

D. January 17

Answer: Option A

3. As per the data by NPCI, which bank was the largest recipient of the UPI
transaction amount in the October-December quarter in 2021?

A. Bank of Baroda

B. State Bank of India

C. Paytm Payments Bank

D. Punjab National Bank

Answer: Option C

4. The India Digital Summit, 2022, was organised virtually by the Internet
and Mobile Association of India. The event was which edition of the annual
summit?

A. 7

B. 16

C. 21

D. 11

Answer: Option B

5. Which player has been named as the captain of the Indian women’s team
participating in the 2022 Women’s Hockey Asia Cup?

A. Navjot Kaur

B. Savita Punia

C. Lalremsiami

D. Rani Rampal

Answer: Option B

6. PARAKH, which was seen in the news, is a portal associated with which
field?

A. Customs Clearance

B. Student Learning Assessment

C. Investment Advice

D. Defence Acquisition

Answer: Option B

7. The 2022 Women’s Hockey Asia Cup will be held in which country?

A. Myanmar

B. Oman

C. India

D. Thailand

Answer: Option B

8. Union Minister of Commerce & Industry Piyush Goyal unveiled which of
these strategies as a way forward for Startups ecosystem, during the India
Digital Summit, 2022?

A. SOAR

B. GRAB

C. LEAP

D. EASE

Answer: Option C

9. What is the objective of ‘Clairvoyant’, the AI-based patented system
launched?

A. Mine Cryptocurrency

B. Tackle Air Pollution

C. Water Purification

D. Disinfection

Answer: Option C

10. Indian player Tasnim Mir was in news for becoming the first Indian
world number one in which sports?

A. Tennis

B. Shooting

C. Hockey

D. Badminton

Answer: Option D

11. Which bank was the biggest remitter of the UPI transaction amount in
December 2021, as per the data by NPCI?

A. State Bank of India

B. HDFC Bank

C. Bank of Baroda

D. IndusInd Bank

Answer: Option A

12. Which Mutual Fund company has been renamed as WhiteOak Capital Mutual
Fund?

A. ICICI Prudential Mutual Fund

B. YES Mutual Fund

C. HDFC Mutual Fund

D. UTI Mutual Fund

Answer: Option B

13. Gulabo, which passed away at the Van Vihar National Park and Zoo,
Bhopal. What is it?

A. One-horned Rhino

B. Giant Tortoise

C. Bengal Tiger

D. Sloth Bear

Answer: Option D

14. Daniel Ortega has been reappointed as the President of which country
recently for the 4th straight term?

A. Argentina

B. Honduras

C. Nicaragua

D. Bolivia

Answer: Option C

15. ‘Central Institute of Classical Tamil’, is located in which city?

A. Chennai

B. Coimbatore

C. Madurai

D. Tiruchirappalli

Answer: Option A

1. Which state has launched the ‘Obavva Art of Self Defence Training’
programme for 50,000 girl students?

A. Maharashtra

B. Madhya Pradesh

C. Karnataka

D. Delhi

Answer: Option C

2. Which star footballer of India has jointly topped the list of most
goalscorers in ISL history?

A. Sushila Chhetri

B. Anirudh Thapa

C. Sandesh Jhingan

D. Sunil Chhetri

Answer: Option D

3. IIT Hyderabad has launched an AI-based job portal “Swarajability” for
people with disabilities, with funding support from which bank?

A. Bank of Baroda

B. States Bank of India

C. Kotak Mahindra Bank

D. Punjab National Bank

Answer: Option C

4. How much amount has been granted by the ADB to the Government of India
through a sovereign loan in 2021?

A. USD 2.9 billion

B. USD 5.1 billion

C. USD 3.7 billion

D. USD 4.6 billion

Answer: Option D

5. The final match of the 2022 ICC Under-19 World Cup Championship was held
at Sir Vivian Richards Stadium. In which country is this stadium based?

A. England

B. Antigua and Barbuda

C. Barbados

D. West Indies

Answer: Option B

6. What is the theme of the 2022 International Day of Zero Tolerance for
Female Genital Mutilation?

A. Accelerating Investment to End FGM

B. No Time for Global Inaction: Unite, Fund, and Act to End FGM

C. Achieving the new Global Goals through the elimination of Female Genital
Mutilation by 2030

D. Unleashing Youth Power

Answer: Option A

7. KVIC has cancelled the certification of which of the following Khadi
institution for selling fake Khadi products?

A. Uttarakhand Khadi & Village Board

B. Indore Khadi Sangh Khadi Udyog Sahakari Samiti Ltd.

C. Kerala Gandhi Smaraka Nidhi

D. Mumbai Khadi & Village Industries Association

Answer: Option D

8. Who has been appointed as the new Chairman of the UGC in 2022?

A. Satish Chandra

B. M Jagadesh Kumar

C. V.S. Krishna

D. Hridaynath Kunzru

Answer: Option B

9. Which social media platform launched the Take a Break feature globally
including India?

A. Whatsapp

B. Facebook

C. Instagram

D. Twitter

Answer: Option C

10. Which country has won two gold medals on the first day of the event in
the Winter Olympics 2022?

A. Norwegian

B. Sweden

C. Iceland

D. Finland

Answer: Option A

11. India defeated which team to win the 2022 ICC Under-19 World Cup
Championship?

A. New Zealand

B. Pakistan

C. Australia

D. England

Answer: Option D

12. Dewald Brevis, who has clinched the Player of the Tournament award at
the 2022 ICC Under-19 World Cup Championship, plays for which country?

A. Australia

B. England

C. South Africa

D. West Indies

Answer: Option C

13. What is the name of the sole Indian sportsperson who will compete in
the Beijing Winter Olympics 2022?

A. Arif Khan

B. Jagdish Singh

C. Shiva Keshavan

D. Asif Khan

Answer: Option A

14. The International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation
is being celebrated on which date?

A. February 06

B. February 07

C. February 04

D. February 08

Answer: Option A

15. Premier Pro-Stock 301-400cc category title at the National Motorcycle
Racing Championship. Which title did Rajini Krishnan win?

A. 16th

B. 10th

C. 12th

D. 11th

Answer: Option B

16. The foundation stone for International Cricket Stadium in Jaipur was
laid. It is said to be the third-largest stadium in the world. What is the
proposed seating capacity of the stadium?

A. 95,000

B. 80,000

C. 1,00,000

D. 75,000

Answer: Option D

17. Which nation’s Prime Minister is likely to visit Russia on the first
trip in 23 years?

A. Pakistan

B. North Korea

C. Bangladesh

D. China

Answer: Option A

18. The legendary Nightingale of India, Lata Mangeshkar passed away at the
age of 92. In which of the following year was the singer honoured with the
prestigious Bharat Ratna award?

A. 2001

B. 1995

C. 2010

D. 2005

Answer: Option A

19. Government has approved the continuation of the IFLDP for 2021 – 2026.
How much amount of outlay has been approved for this programme?

A. Rs 1700 cr

B. Rs 3000 cr

C. Rs 5100 cr

D. Rs 2600 cr

Answer: Option A

1. Which ministry has launched a dedicated storefront for Ayurveda products
on Amazon in the marketplace?

A. Minister of Education Minister of Skill Development and Entrepreneurship

B. Minister of Law and Justice

C. Minister of Tribal Affairs

D. AYUSH Minister

Answer: Option D

2. Who has been appointed as the brand ambassador of MediBuddy?

A. Akshay Kumar

B. Virat Kohli

C. Amitabh Bachchan

D. John Abraham

Answer: Option C

3. Which government has announced a new IT/ITeS policy for the next five
years?

A. Uttar Pradesh

B. Madhya Pradesh

C. Maharashtra

D. Gujarat

Answer: Option D

4. Which is the first Union Territory to be integrated with the National
Single Window System (NSWS)?

A. Ladakh

B. Delhi

C. Jammu & Kashmir

D. Chandigarh

Answer: Option C

5. India held a ‘High-Level Conference on Renewable Energy (RE)’ along with
which bloc?

A. G-20

B. SAARC

C. ASEAN

D. BRICS

Answer: Option C

6. ‘Space Applications Centre and Physical Research Laboratory’ function
under the aegis of which institution?

A. BARC

B. DRDO

C. ISRO

D. CSIR

Answer: Option C

7. Which space agency is not responsible for managing International Space
Station?

A. CSA

B. CNES

C. JAXA

D. Roscosmos

Answer: Option B

8. ‘Kanchoth festival’ is celebrated in which Indian state/UT?

A. Jammu and Kashmir

B. West Bengal

C. Bihar

D. Assam

Answer: Option A

9. USAID has partnered with which organization under the SAMRIDH scheme to
Accelerate Health Innovation and Entrepreneurship to Accelerate Health
Innovation and Entrepreneurship in India?

A. IIT Bombay

B. NITI Aayog

C. Microsoft India

D. FICCI

Answer: Option B

10. What is the theme of Financial Literacy week 2022 being observed by RBI
in 2022?

A. Go Digital, Go Secure

B. MSME

C. Credit Discipline and Credit from Formal Institutions

D. Farmers

Answer: Option A

11. Reserve Bank of India celebrates the Financial Literacy week
continuously from which year?

A. 2016

B. 2015

C. 2010

D. 2013

Answer: Option A

12. The Central Government released Postage Stamp in the Honour of which
Legendary Singer?

A. Meena Kumari

B. M. S. Subbulakshmi

C. Lata Mangeshkar

D. Vyjayanthimala

Answer: Option C

13. What was the total corpus under the PM CARES Funds in 2020-21?

A. Rs 10,880.17 crore

B. Rs 10,990.17 crore

C. Rs 10,980.17 crore

D. Rs 10,890.17 crore

Answer: Option B

14. Name the person who passed away and was popularly known for his role as
‘Bheem’ in Mahabharat?

A. Praveen Kumar Sobti

B. Gajendra Chauhan

C. Arjun Tripathi

D. Aakash Bhardhwaj

Answer: Option A

15. Which Union Ministry launched the ‘Central Media Accreditation
Guidelines-2022’?

A. Ministry of Communication

B. Ministry of Information and Broadcasting

C. Ministry of Electronics ad IT

D. Ministry of Home Affairs

Answer: Option B

16. Who has been appointed as the new director of Vikram Sarabhai Space
Centre?

A. A. S. Kiran Kumar

B. S Somanath

C. Koppillil Radhakrishnan

D. Dr S Unnikrishnan Nair

Answer: Option D

17. Which country has scored the highest on digital readiness among the 19
countries that were surveyed as part of the Salesforce Global Index?

A. India

B. Japan

C. China

D. USA

Answer: Option A

18. Which state/UT has topped the India Press Freedom Report 2021 released
by the Rights and Risks Analysis Group (RRAG)?

A. Jammu and Kashmir

B. Uttar Pradesh

C. Tripura

D. Madhya Pradesh

Answer: Option A

19. What amount has been allocated to ‘Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana
(PMKSY)’ till 2026?

A. Rs 4,200 crore

B. Rs 4,600 crore

C. Rs 4,300 crore

D. Rs 4,500 crore

Answer: Option B

20. What is the old name for PMKSY?

A. SAMPADA

B. SIDDHI

C. SAMADHAN

D. SAUBHAGYA

Answer: Option A

1. What is the theme of the International Day of Women and Girls in
Science?

A. Investment in Women and Girls in Science for Inclusive Green Growth

B. Women Scientists at the forefront of the fight against Covid-19

C. Beyond the Borders: Equality in Science for Society

D. Equity, Diversity, and Inclusion: Water Unites Us

Answer: Option D

2. Which country’s central bank has launched a five-year plan for financial
standardisation’?

A. Japan

B. USA

C. India

D. China

Answer: Option D

3. Which state’s High Court has asked students not to wear ‘religious
things’ till the disposal of the Hijab matter?

A. Tamil Nadu

B. Telangana

C. Karnataka

D. Kerala

Answer: Option C

4. The National Centre of Excellence in Carbon Capture and Utilisation has
been established at which institution?

A. DRDO

B. ISRO

C. IIT- Bombay

D. IISc- Bengaluru

Answer: Option C

5. What is the percentage of Women representation of board seats in India
in 2021, as per ‘Women in the Boardroom report’?

A. 27.1

B. 4.1

C. 17.1

D. 7.1

Answer: Option C

6. Which film has received maximum nominations at the 94th Academy Awards?

A. Belfast

B. The Power Of The Dog

C. West Side Story

D. Dune

Answer: Option B

7. What is the current rate of Marginal Standing Facility?

A. 4.25%

B. 4.35%

C. 4.55%

D. 4.00%

Answer: Option A

8. Scientists from which country achieved a milestone in nuclear fusion
energy, by generating 59 MJ of sustained energy?

A. USA

B. UK

C. India

D. China

Answer: Option B

9. Annual Status of Education Report is published by which institution?

A. Pratham Foundation

B. NITI Aayog

C. Ministry of Education

D. Ministry of Women and Child Development

Answer: Option A

10. Who is the author of the book “Atal Bihari Vajpayee”?

A. Swati Chaturvedi

B. Sagarika Ghose

C. Rajdeep Sardesai

D. Karan Thapar

Answer: Option B

11. The World Unani Day is marked annually on which date?

A. February 11

B. February 10

C. February 09

D. February 08

Answer: Option A

12. An ancient Roman settlement has been found by the archaeologists in
which country?

A. Russia

B. USA

C. Greece

D. UK

Answer: Option D

13. What is the projected GDP growth rate of India in 2022-23 as per the
recent MPC meeting in February 2022?

A. 8.1%

B. 7.2%

C. 7.8%

D. 6.2%

Answer: Option C

14. Who is the new Chairman of Pfizer India?

A. Pradip Shah

B. Samir Kazi

C. Uday Khanna

D. S. Sridhar

Answer: Option A

15. Who has been granted the last opportunity to defend himself by the
Supreme Court of India?

A. Lalit Modi

B. Mehul Choksi

C. Nirav Modi

D. Vijay Mallya

Answer: Option D

16. What will be the minimum retention period under the re-introduced
Voluntary Retention Route (VRR) for investments by Foreign Portfolio
Investors (FPIs) by RBI?

A. 4 years

B. 3 years

C. 5 years

D. 2 years

Answer: Option B

17. What was the profession of Praveen Kumar Sobti, who has passed away?

A. Economist

B. Actor

C. Filmmaker

D. Journalist

Answer: Option B

18. Which day has been declared as the International Day of Women and Girls
in Science?

A. February 12

B. February 09

C. February 11

D. February 10

Answer: Option C

19. India’s first bullet train station is being constructed in which city
of the country?

A. Ahmedabad

B. Pune

C. Surat

D. Mumbai

Answer: Option C

20. What is the revised investment limit set by RBI for Voluntary Retention
Route (VRR) for investments by Foreign Portfolio Investors?

A. Rs. 3,00,000 cr

B. Rs. 2,50,000 cr

C. Rs. 2,00,000 cr

D. Rs. 3,50,000 cr

1. What is the rank of India in the EIU’s 2021 Democracy Index?

A. 39

B. 54

C. 46

D. 95

Answer: Option C

2. What is the length of the ‘Rail-cum-Road-Bridge’, which was inaugurated
over River Ganga by Union Minister Nitin Gadkari in Bihar’s Munger?

A. 12.5 km

B. 14.5 km

C. 15.5 km

D. 10.5 km

Answer: Option B

3. The Indian Air Force will be participating with which of its aircraft to
showcase in the ‘Singapore Air Show-2022’?

A. Sukhoi

B. Tejas

C. Dornier

D. Dhruv

Answer: Option B

4. FICCI CASCADE has dedicated which day to be observed as the
Anti-Smuggling Day every year starting from 2022?

A. February 10

B. February 12

C. February 11

D. February 09

Answer: Option C

5. The National Productivity Day is being celebrated in India every year on
which day?

A. February 12

B. February 11

C. February 10

D. February 09

Answer: Option A

6. What is the official Gross domestic product deflator projection for
2022-23?

A. 4.5- 5 %

B. 3- 3.5 %

C. 1.5- 2 %

D. 10 %

Answer: Option B

7. What was the profession of Rahul Bajaj, who has passed away?

A. Industrialist

B. Actor

C. Journalist

D. Economist

Answer: Option A

8. The National Women’s Day is commemorated in India every year to mark the
birth anniversary of whom?

A. Mother Teresa

B. Indira Gandhi

C. Vijaya Lakshmi Pandit

D. Sarojini Naidu

Answer: Option D

9. Which tunnel in India has been recognised as the ‘World’s Longest
Highway Tunnel above 10,000 Feet’ by the World Book of Records?

A. Zoji-la Tunnel

B. Banihal Qazigund Road Tunnel

C. Atal Tunnel

D. Dr Syama Prasad Mookerjee Road Tunnel

Answer: Option C

10. N Chandrasekaran has been re-elected as the Executive Chairman of which
company?

A. Adani Group

B. Infosys

C. Bharti Airtel

D. Tata Sons

Answer: Option D

11. How much amount of the fund has been allocated to the Scheme of
“Rashtriya Yuva Sashaktikaran Karyakram, which has been extended for five
years from 2021 to 2026?

A. Rs 2,100.45 crore

B. Rs 2,710.65 crore

C. Rs 1,551.75 crore

D. Rs 1,486.55 crore

Answer: Option B

12. MUSE and HelioSwarm, which were seen in the news, are associated with
which space agency?

A. NASA

B. ISRO

C. JAXA

D. ESA

Answer: Option A

13. Which country hosted the One Ocean Summit, organized in February 2022
in collaboration with World Bank and UN?

A. Germany

B. Sweden

C. Israel

D. France

Answer: Option D

14. Which day of the year is marked as National Deworming Day in India?

A. February 11

B. February 10

C. February 12

D. February 09

Answer: Option B

15. What is the theme for the National Productivity Day 2022?

A. ‘Industry 4.0 Leapfrog Opportunity for India’

B. “Self Reliance Through Productivity”

C. ‘Industry 5.0 Leapfrog Opportunity for India’

D. “Circular Economy for Productivity & Sustainability”

Answer: Option B

16. Name the scheme launched by the Ministry of Social Justice &
Empowerment for the welfare of the Transgender community and the beggars?

A. WINNER

B. PROUD

C. SMILE

D. VALUE

Answer: Option C

17. Australia has designated which species as ‘Endangered’?

A. Sloth

B. Panda

C. Kangaroo

D. Koala

Answer: Option D

18. Which country has topped the EIU’s 2021 Democracy Index?

A. Norway

B. Australia

C. Singapore

D. New Zealand

Answer: Option A

19. Which programme has been launched by NABARD to promote natural farming?

A. URJA

B. PRAAN

C. AYUSH

D. JIVA

Answer: Option D

20. What is the theme of World Radio Day 2022?

A. Dialogue, Tolerance and Peace

B. Radio and Diversity

C. Radio and Trust

D. New World, New Radio

Answer: Option C

1. Where is the headquarters of the ‘United Nations Conference on Trade and
Development’ located?

A. Washington

B. Geneva

C. Paris

D. Brussels

Answer: Option B

2. India’s first water taxi service has been launched by Union Minister of
Ports, Shipping and Waterways Sarbananda Sonowal in which place?

A. Mumbai

B. Varanasi

C. Surat

D. Patna

Answer: Option A

3. Who has been conferred with Hilal-e-Pakistan – the 2nd highest civilian
award of Pakistan, in 2022?

A. Xi Jinping

B. Elon Musk

C. Bill Gates

D. Malala Yousafzai

Answer: Option C

4. Which bank has achieved the maximum number of awards at the IBA’s Annual
Banking Technology Awards 2021?

A. ICICI Bank

B. South Indian Bank

C. State Bank of India

D. The Jammu & Kashmir Bank

Answer: Option B

5. Government has notified the Green Hydrogen and Green Ammonia Policy, as
a part of the strategy to achieve the target of production of 5 million
tonnes of Green hydrogen by which year?

A. 2070

B. 2050

C. 2030

D. 2040

Answer: Option C

6. Which African country has declared a Polio outbreak?

A. Nigeria

B. South Africa

C. The Democratic Republic of Congo

D. Malawi

Answer: Option D

7. Who has been appointed as Brand Ambassador of Gaming App A23?

A. Virat Kohli

B. Shah Rukh Khan

C. Deepika Padukone

D. Sachin Tendulkar

Answer: Option B

.

8. Legendary Indian player Surajit Sengupta has passed away. He had played
at the national level for the Indian team in which sports?

A. Hockey

B. Cricket

C. Football

D. Tennis

Answer: Option C

9. The Smart Card Arms License and Shastra App has been launched by which
the police department of which state/UT?

A. Maharashtra

B. Delhi

C. Uttar Pradesh

D. Tamil Nadu

Answer: Option B

10. Who has been appointed as India’s first national maritime security
coordinator?

A. Karambir Singh

B. Ravneet Singh

C. Sunil Lanba

D. G Ashok Kumar

Answer: Option D

11. Where was the 6th African Union – European Union Summit held?

A Cairo

B. Brussels

C. Rome

D. Johannesburg

Answer: Option B

12. The Career Counselling Workshop ‘Pramarsh 2022’ has achieved the feat
of becoming the first event in India where more than 1 lakh students
participated in Career Counselling in one Workshop. The workshop was
organised at which place?

A. Bikaner

B. Meerut

C. Nagpur

D. Rajkot

Answer: Option A

13. PM Modi will inaugurate ‘Gobar-Dhan (Bio-CNG) Plant in which city?

A. Indore

B. Mumbai

C. Surat

D. Nashik

Answer: Option A

14. What is the most recent revised GDP growth rate of India for FY22 as
per SBI’s Research Report, Ecowrap?

A. 9.5 percent

B. 9.3 percent

C. 8.8 percent

D. 8.3 percent

Answer: Option C

15. 2008 Olympics long jump silver medalist Blessing Okagbare was banned
for 10 years for doping. He belongs to which country?

A. UK

B. China

C. Nigeria

D. Japan

Answer: Option C

16. The Kotak Mahindra Bank has partnered with which company to provide
integrated Point of Sale solutions to its merchant partners?

A. mSwipe

B. PayU

C. Paytm

D. Ezetap

Answer: Option D

17. Which bank has won the Best Technology Bank of the Year award among the
Large Banks segment in IBA’s 17th Annual Banking Technology Awards 2021?

A. ICICI Bank

B. Union Bank of India

C. State Bank of India

D. Bank of Baroda

Answer: Option D

18. With reference to plastic packaging, what does EPR stand for?

A. Ecological Protection Role

B. Environment Protection Responsibility

C. Extended Producer Responsibility

D. Epoxy Poly Rehydroxy-sulphate

Answer: Option C

19. The global trade (goods & services) recorded what percent increase
in 2021, over the previous year 2020, as per the annual Global Trade Update
2022 released by UNCTAD?

A. 13%

B. 9%

C. 25%

D. 28%

Answer: Option C

20. Which day of the year 2022 has been dedicated for commemorating World
Pangolin Day every year?

A. February 19

B. February 20

C. February 18

D. February 17

Answer: Option A

1. The second highest Indian flag in the country has been hoisted in which
state?

A. Arunachal Pradesh

B. Sikkim

C. Uttar Pradesh

D. Ladakh

Answer: Option A

2. Every year 4th of February is observed as which day globally?

A. World Science Day

B. World Cancer Day

C. World Hypertension Day

D. World Girl Child Day

Answer: Option B

3. The ‘International Day of Human Fraternity’ is observed on which date?

A. February 02

B. February 03

C. February 01

D. February 04

Answer: Option D

4. Which state’s tableau was adjudged as the best in Republic Day Parade
2022?

A. Punjab

B. Uttar Pradesh

C. Gujarat

D. Goa

Answer: Option B

5. Which bank has partnered with the Ministry of Culture to set up
Atmanirbhar Bharat Centre for Design (ABCD) at Red Fort to promote GI
products of the country?

A. Bank of Baroda

B. State Bank of India

C. Bank of Maharashtra

D. Punjab National Bank

Answer: Option B

6. RBI has cancelled the license of Independence Co-operative Bank Ltd.
Where is the headquarter of the bank located?

A. Nashik

B. Pune

C. Raipur

D. Kochi

Answer: Option A

7. Which nation’s President will visit Russia, Ukraine next week to mediate
the crisis?

A. France

B. US

C. Japan

D. Denmark

Answer: Option A

8. Param Pravega supercomputer has been commissioned by IISc. It is one of
the most powerful supercomputers in India. What is the processing speed of
Param Pravega?

A. 3.3 petaflop

B. 3.8 petaflop

C. 4.1 petaflop

D. 2.6 petaflop

Answer: Option A

9. Which North-Eastern state has inaugurated a dedicated ‘Technology Park’
for the IT sector?

A. Assam

B. Meghalaya

C. Manipur

D. Mizoram

Answer: Option B

10. India has offered a one-year training programme to 80 cadets from which
nation?

A. Russia

B. South Korea

C. Bangladesh

D. Afghanistan

Answer: Option D

11. Which country was the largest trading partner of India in 2021?

A. Japan

B. China

C. United States

D. South Korea

Answer: Option C

12. The Aravalli Biodiversity Park has been declared as India’s first
“other effective area-based conservation measures” (OECM) site. In which
city is the site located?

A. Guwahati

B. Chandigarh

C. Pune

D. Gurugram

Answer: Option D

13. With the integration of Chhattisgarh, the ‘One Nation One Ration Card’
plan is operational in how many states/UT?

A. 20

B. 15

C. 35

D. 25

Answer: Option C

14. How much amount has been extended by the EXIM bank as the line of
credit (LoC) to Sri Lanka for financing the purchase of petroleum products?

A. USD 500 million

B. USD 400 million

C. USD 200 million

D. USD 300 million

Answer: Option A

15. Former RBI Governor, Urjit Patel has stepped down as the non-executive
and independent director of which company?

A. ITC Limited

B. Dabur Limited

C. Britannia Industries Limited

D. Hindustan Unilever Limited

Answer: Option C

16. The traditional Torgya Festival is celebrated annually by which state
of India marks the beginning of the new year?

A. Sikkim

B. Arunachal Pradesh

C. West Bengal

D. Chhattisgarh

Answer: Option B

17. Skeletal remains of a man buried near a headless horse have been found
in which country?

A. China

B. Russia

C. Germany

D. Greece

Answer: Option C

18. In February 2022, two new sites from India has been added to the Ramsar
list. Name the two newly added sites?

A. Khijadiya Wildlife sanctuary

B. Bakhira Wildlife sanctuary

C. Udaypur Wildlife Sanctuary

D. Both A & B

Answer: Option D

19. Who has been appointed as the new Chairman of Insolvency and Bankruptcy
Board of India?

A. Ravi Mittal

B. Sudhaker Shukla

C. Mukulita Vijayawargiya

D. Navrang Saini

Answer: Option A

20. Which state’s tableau was named best in popular choice?

A. Gujarat

B. Haryana

C. Maharashtra

D. Goa

Answer: Option C

1. India has approved a Digital Work Plan 2022 with which intergovernmental
organisation?

A. OPEC

B. G20

C. SAARC

D. ASEAN

Answer: Option D

2. Who is the Chairperson of the Empowered Group of Secretaries (EGoS) to
monitor the progress of the PLI Scheme for the textile sector?

A. Finance Minister

B. Finance Secretary

C. Cabinet Secretary

D. MeitY Secretary

Answer: Option C

3. RBI has imposed certain restrictions on Indian Mercantile Cooperative
Bank Ltd regarding conducting of banking business, for six months. Where is
the headquarter of the bank located?

A. Dehradun

B. Kochi

C. Pune

D. Lucknow

Answer: Option D

4. The Government of India has made it mandatory for the telecom companies
to store international calls, satellite phone calls, conference calls and
messages for a minimum period of how many years?

A. 2

B. 1

C. 3

D. 5

Answer: Option A

5. The National Commission for Women Foundation Day is celebrated on which
date?

A. January 29

B. January 30

C. January 31

D. February 01

Answer: Option C

6. Who is the author of the book ‘Fearless Governance’?

A. Raghuram Rajan

B. Subramanian Swamy

C. Bimal Jalan

D. Dr Kiran Bedi

Answer: Option D

7. Economic Survey 2021-2022 has projected how much growth in India’s GDP
in FY23?

A. 8 – 8.5 percent

B. 10.5 percent

C. 9.2 percent

D. 7 – 7.5 percent

Answer: Option A

8. What was the profession of Shri Iqbal Singh Kingra, who has passed away?

A. Environmentalist

B. Economist

C. Econometricians

D. Educationalist

Answer: Option D

9. Who has won the record-breaking 21st Grand Slam title?

A. Novak Djokovic

B. Rafael Nadal

C. Daniil Medvedev

D. Roger Federer

Answer: Option B

10. Which team has won the 2022 Women’s Pan American Cup Field Hockey
Tournament?

A. Canada

B. Argentina

C. Chile

D. Uruguay

Answer: Option B

11. Ashneer Grover is the co-founder of which among the following
companies?

A. BharatPe

B. Paytm

C. PayPal

D. Global66

Answer: Option A

12. India’s Unnati Hooda represented the country in which game to win gold?

A. Badminton

B. Tennis

C. Athletics

D. Hockey

Answer: Option A

13. Who is the Chairman of the LIC whose term has been extended by the
government till March 2023?

A. M R Kumar

B. Siddhartha Mohanty

C. Pankaj Jain

D. Mukesh Gupta

Answer: Option A

14. As per NASSCOM, the Assets under management for Environmental, Social
and Governance (ESG) Funds was recorded how much in 2021?

A. USD 500 million

B. USD 450 million

C. USD 650 million

D. USD 600 million

Answer: Option C

15. Which sector was least affected by the COVID-19 pandemic, as per
Economic Survey 2021-2022?

A. Mining

B. Agriculture

C. Construction

D. Services

Answer: Option B

16. Who has become the first Australian woman to win Australian Open in 44
years?

A. Maddison Inglis

B. Daria Saville

C. Samantha Stosur

D. Ashleigh Barty

Answer: Option D

17. What is the slogan for the World Neglected Tropical Diseases Day 2022?

A. Quicker Picker Upper

B. From neglect to care

C. A Diamond is Forever

D. There Are Some Things Money Can’t Buy

Answer: Option B

18. January 30 is observed every year as the Martyrs’ Day of Mahatma
Gandhi. The year 2022 marks which death anniversary of the Father of
Nation?

A. 75

B. 74

C. 79

D. 78

Answer: Option B

19. The Lunar New Year 2022 is being celebrated on which date?

A. January 30

B. January 31

C. February 02

D. February 01

Answer: Option D

Explanation:

The Lunar New Year 2022 will be observed on February 1, 2022.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

20.

Who will undertake the initiative named #SheMeansBusiness programme, in
partnership with FICCI’?

A. Amazon

B. Microsoft

C. Apple

D. Meta

Answer: Option D

1. What was the mission period of National Heritage City Development and
Augmentation Yojana?

A. 2015-2019

B. 2014-2018

C. 2016-2020

D. 2017-2021

Answer: Option A

2. Which country re-launched the “Cancer Moonshot” program?

A. Russia

B. USA

C. China

D. UK

Answer: Option B

3. Based on the data released by the economic think tank Centre for
Monitoring Indian Economy. What was the rate of unemployment recorded in
January 2022?

A. 6.97%

B. 7.77%

C. 5.47%

D. 6.57%

Answer: Option D

4. The 2022 Winter Olympics is being held in Beijing. What is the official
slogan of the event?

A. Passion. Connected

B. United by Emotion

C. Faster, Higher, Stronger

D. Together for a Shared Future

Answer: Option D

5. Who has been appointed as the new Chairman of the University Grants
Commission (UGC) in 2022?

A. V.S. Krishna

B. M Jagadesh Kumar

C. Hridaynath Kunzru

D. Satish Chandra

Answer: Option B

6. ‘CAR T-cell therapy’ which was seen in the news is used to treat which
disease?

A. Sickle Cell Anaemia

B. Tuberculosis

C. Diphtheria

D. Cancer

Answer: Option D

7. What is the theme of the tableau of Maharashtra for 2022?

A. Eco-Friendly’ and ‘Atma-Nirbhar’

B. ‘Biodiversity and State Bio-symbols of Maharashtra’

C. Ayodhya

D. Vision of the future

Answer: Option B

8. Who has been sworn in as the Controller General of Accounts in place of
Dipak Dash?

A. Anil Yadav

B. Sonali Singh

C. Dinesh Kumar Gupta

D. Ashok Kumar Pal

Answer: Option B

9. Who is the author of the biography on Neeraj Chopra titled ‘Golden Boy
Neeraj Chopra’?

A. Manorama Jafa

B. Navdeep Singh Gill

C. B. N. Goswamy

D. Jagreet Kaur

Answer: Option B

10. Punaura Dham, which was seen in the news, is located in which state?

A. Odisha

B. Madhya Pradesh

C. Bihar

D. Uttar Pradesh

Answer: Option C

11. Which Indian State/UT launched Mission Bhagiratha to make sustainable
drinking water sources?

A. Telangana

B. Jharkhand

C. Bihar

D. West Bengal

Answer: Option A

12. What is the theme of the tableau of Uttar Pradesh for 2022?

A. One District One Product

B. Kashi Vishwanath Dham

C. ‘One District One Product and Kashi Vishwanath Dham’

D. One Nation One Product

Answer: Option C

13. Which Indian state has recorded the lowest & highest unemployment
rate in January 2022?

A. Telangana; Haryana

B. Gujarat; Meghalaya

C. Kerala; Chhattisgarh

D. Odisha; Delhi

Answer: Option A

14. Arif Khan, who is the lone Indian athlete to attend the opening
ceremony of the 2022 Winter Olympics is qualified for which Olympic sports?

A. Skating

B. Fencing

C. Skiing

D. Hockey

Answer: Option C

15. What is the projected GDP growth estimate of India in FY21 (2020-21) as
per the first revised estimates released by NSO?

A. 7.6%

B. 7.3%

C. 6.6%

D. 6.1%

Answer: Option C

16. Which cricket player has been selected for the ICC Spirit of Cricket
Award 2021?

A. Henry Nicholls

B. Daryl Mitchell

C. James Neesham

D. Martin Guptill

Answer: Option B

17. Who is the author of the graphic novel Atharva – The Origin, in which
Cricketer Mahendra Singh Dhoni has been portrayed as the superhero Atharva?

A. Shamik Dasgupta

B. Ramesh Thamilmani

C. Sarnath Banerjee

D. Ashok Banker

Answer: Option B

18. Kamalpur-Kumarghat, which is seen in the news, is located in which
state?

A. Sikkim

B. Tripura

C. Gujarat

D. Punjab

Answer: Option B

19. Rahul Bhatia has been appointed as the Managing Director of which
airline carrier?

A. AirIndia

B. GoAir

C. Vistara

D. IndiGo

Answer: Option D

20. Which base year is used to calculate the Gross Domestic Product on
constant prices?

A. 2014-15

B. 2010-11

C. 2011-12

D. 2008-09

Answer: Option C

1. Which Indian Power Company has partnered with Germany-based RWE
Renewable GmbH to explore the potential for joint development of offshore
wind projects in India?

A. Tata Power

B. NTPC Ltd

C. JSW Energy

D. Adani Power

Answer: Option A

2. The Indian Air Force is participating in exercise Eastern Bridge-VI in
2022 with which country at Air Force Station Jodhpur?

A. Sri Lanka

B. Oman

C. France

D. Bangladesh

Answer: Option B

3. Which nocturnal pollinator has been found to have a vital role in
‘Pollination’ in the Himalayan ecosystem?

A. Moths

B. Bees

C. Butterflies

D. Bats

Answer: Option A

4. Which Indian PSU has bagged the honour of ‘India’s Most Trusted Public
Sector Company’ award at the Energy Meet 2022 & Excellence Awards of
ASSOCHAM?

A. NTPC Limited

B. Coal India Limited

C. Oil and Natural Gas Corporation

D. Indian Oil Corporation

Answer: Option B

5. With the conclusion of the 2022 Winter Olympics in Beijing, which
country has been handed over the Presidency to host the 2026 Winter
Olympics?

A. Germany

B. Italy

C. UAE

D. Russia

Answer: Option B

6. World Thinking Day is observed every year on which date?

A. February 21

B. February 22

C. February 19

D. February 20

Answer: Option B

7. The Supreme Court has scrapped the ‘gender cap’ on performers in
orchestra bars in which state?

A. Karnataka

B. Andhra Pradesh

C. Maharashtra

D. West Bengal

Answer: Option C

8. Indian tennis star Manika Batra has been roped in as the brand
ambassador of which sportswear brand?

A. Adidas

B. Puma

C. Reebok

D. Nike

Answer: Option A

9. The International Space Station will cease its functioning by which
year?

A. 2027

B. 2025

C. 2026

D. 2031

Answer: Option D

10. India’s first Biosafety level-3 containment mobile laboratory has been
inaugurated in which city?

A. Ujjain

B. Surat

C. Nashik

D. Kolkata

Answer: Option C

11. Noted freedom fighter and Gandhian social worker, Shakuntala Choudhary
has passed away. Did she hail from which state?

A. Uttar Pradesh

B. Gujarat

C. Tamil Nadu

D. Assam

Answer: Option D

12. Vipula Gunatilleka has been appointed as the new CFO of which airlines?

A. Air India

B. Vistara

C. Indigo

D. Jet Airways

Answer: Option D

13. Who has recognized two separatist republics in eastern Ukraine as an
independent?

A. Olaf Scholz

B. Vladimir Putin

C. Joe Biden

D. Emmanuel Macron

Answer: Option B

14. ‘Khajuraho Dance Festival’ is a famous event organized in which Indian
state?

A. Bihar

B. Madhya Pradesh

C. Gujarat

D. Maharashtra

Answer: Option B

15. In which Indian state is the ‘Giant Metrewave Radio Telescope’ located?

A. Sikkim

B. Gujarat

C. Uttarakhand

D. Maharashtra

Answer: Option D

16. Which Indian telecom company has joined the global SEA-ME-WE-6 undersea
cable consortium?

A. BSNL

B. Vodafone-Idea

C. Airtel

D. Reliance Jio

Answer: Option C

17. Who is the author of the book ‘A History of Sriniketan: Rabindranath
Tagore’s Pioneering Work in Rural Construction’?

A. Subir Banerjee

B. Subrata Mitra

C. Tulsi Chakraborty

D. Uma Das Gupta

Answer: Option D

18. Which Indian city has been elected as the host of the 2023
International Olympic Committee’s session?

A. Chennai

B. Mumbai

C. New Delhi

D. Hyderabad

Answer: Option B

19. Which country bagged the maximum number of medals at the 2022 Winter
Olympic Games?

A. South Korea

B. China

C. Germany

D. Norway

Answer: Option D

20. Who has been honoured with the Outstanding Contribution To Film
Industry award at the Dadasaheb Phalke International Film Festival Awards
2022?

A. Mumtaz

B. Asha Parekh

C. Waheeda Rehman

D. Hema Malini

Answer: Option B

1. What is the name of the new week-long commemoration before the ‘National
Science Day’?

A. Atmanirbhar Vigyan

B. Vigyan Sarvatra Pujyate

C. Celebration of Science in Past

D. ‘Science in Culture’ Celebrations

Answer: Option B

2. Government has launched Purple Revolution in Jammu & Kashmir. It is
associated with the cultivation of which crop?

A. Cedarwood

B. Rose

C. Almond

D. Lavender

Answer: Option D

3. Which country has announced the close of its Tier 1 investor visa, also
known as the golden visa?

A. United Kingdom

B. United Arab Emirates

C. Germany

D. France

Answer: Option A

4. What was KPAC Lalitha’s maiden name?

A. Sharada Amma

B. Sheela

C. Mamata

D. Maheswari Amma

Answer: Option D

5. Which nation will host the air exercise called ‘Cobra Warrior’?

A. UK

B. Singapore

C. UAE

D. Malaysia

Answer: Option A

6. ‘CEPI’ has announced a partnership with which Indian pharma company to
develop Covid Vaccine?

A. Cadila Healthcare

B. Panacea Biotec

C. Sun Pharma

D. Cipla

Answer: Option B

7. India, along with which country, agreed on ‘Roadmap on Blue Economy and
Ocean Governance’?

A. UAE

B. USA

C. Japan

D. France

Answer: Option D

8. Which region is affected by Storm Clusters including three Storms-
Eunice, Franklin and Dudley?

A. Europe

B. North America

C. Africa

D. Australia

Answer: Option A

9. Which nation has imposed sanctions on Russian banks and individuals?

A. France

B. UK

C. US

D. Germany

Answer: Option B

10. Which Indian grandmaster recently achieved the feat of becoming the
youngest player to beat Magnus Carlsen, of Norway in a chess tournament?

A. Nihal Sarin

B. R. Praggnanandhaa

C. Gukesh D

D. Bharath Subramaniyam

Answer: Option B

11. Which regiment’s units were honoured with the President’s Colours on
February 23rd?

A. Sikh Regiment

B. Parachute Regiment

C. Rajputana Rifles

D. Jat Regiment

Answer: Option B

12. Who is the author of the book titled “The Founders: The Story of PayPal
and the Entrepreneurs Who Shaped Silicon Valley”?

A. Jonathan Franzen

B. Stephen King

C. Jimmy Soni

D. Michael Chabon

Answer: Option C

13. Which IAF jet will participate in the Cobra Warrior Air Exercise?

A. Su-30MKI

B. Rafale

C. LCA Tejas

D. MiG-21

Answer: Option C

14. Which COVID-19 vaccine has become the second one in India to get
emergency use approval for administration among those aged below 18 years?

A. Sputnik

B. Covishield

C. Corbevax

D. Johnson & Johnson

Answer: Option C

15. Who has been appointed as the Chair of the International Olympic
Committee (IOC) Athletes’ Commission (AC)?

A. Nina Tikkinen

B. Anne Helin

C. Heidi Pelttari

D. Emma Terho

Answer: Option D

16. Which year was the Parachute Regiment first raised?

A. 1943

B. 1945

C. 1941

D. 1947

Answer: Option B

17. Automaker Honda has appointed whom as the President and CEO of Honda
Cars India Ltd in 2022?

A. Takuya Tsumura

B. Gaku Nakanishi

C. Rakesh Srivastava

D. Jnaneswar Sen

Answer: Option A

18. Which state’s former Chief Minister has been sentenced to 5 years of
imprisonment?

A. Bihar

B. Chhattisgarh

C. Odisha

D. West Bengal

Answer: Option A

19. Which nation has successfully tested its new naval air defence system
called ‘C-Dome’?

A. Turkey

B. Iran

C. Israel

D. North Korea

Answer: Option C

20. The Union Government has organised a week-long science exhibition
titled ‘Vigyan Sarvatra Pujyate’. The event has been organised at how many
locations simultaneously?

A. 55

B. 25

C. 75

D. 100

Answer: Option C

1. Which country is hosting the World Sustainable Development Summit 2022?

A. France

B. India

C. UK

D. Russia

Answer: Option B

2. Jammu & Kashmir government has partnered with which country to
transform the sheep farming sector?

A. Australia

B. New Zealand

C. France

D. Germany

Answer: Option B

3. Indian Railways is setting up the country’s biggest and world-class
wrestling academy to support wrestling as a sport. In which city will the
academy be built?

A. Pune

B. Delhi

C. Mumbai

D. Hyderabad

Answer: Option B

4. Who is the author of the book ‘How to Prevent the Next Pandemic’?

A. Steve Jobs

B. Tim Cook

C. Bill Gates

D. Elon Musk

Answer: Option C

5. CBI has registered the biggest ever bank fraud case by which company?

A. Mercator Limited

B. ABG Shipyard

C. Berger Paints

D. Shalimar Works

Answer: Option B

6. IPS officer Kala Ramachandran originally belonged to which cadre?

A. Kerala

B. Tamil Nadu

C. Uttar Pradesh

D. Karnataka

Answer: Option B

7. Who has resigned from the post of the Chairman of the High Powered
Committee (HPC) formed by the Supreme Court for the Char Dham road widening
project?

A. Mike Pandey

B. Jadav Payeng

C. Chandi Prasad Bhatt

D. Ravi Chopra

Answer: Option D

8. Luc Montagnier, who passed away has won Nobel Prize for Medicine for
which discovery?

A. Human Immunodeficiency Virus

B. Rotavirus

C. Chikungunya

D. Ebola

Answer: Option A

9. Name the President of Germany, who has been re-elected to the post in
the 2022 election?

A. Frank-Walter Steinmeier

B. Angela Merkel

C. Christian Lindner

D. Olaf Scholz

Answer: Option A

10. Who has won the ICC men’s Player of the Month award for January 2022?

A. Marnus Labuschagne

B. Ebadot Hossain

C. Keegan Petersen

D. Dewald Brevis

Answer: Option C

11. Who has been appointed as the Chairman of Staff Selection Commission
(SSC)?

A. B.B Singh

B. H.L Prasad

C. Deepti Umashanker

D. S Kishore

Answer: Option D

12. Kala Ramachandran has been appointed as which city’s first woman Police
Commissioner?

A. Faridabad

B. Ghaziabad

C. Gurugram

D. Meerut

Answer: Option C

13. When was Lantern Festival celebrated in China this year?

A. February 13

B. February 14

C. February 12

D. February 15

Answer: Option D

14. What is the rank of India in the 2021 Democracy Index report?

A. 46

B. 42

C. 32

D. 52

Answer: Option A

15. The ISRO successfully launched which earth observation satellite, in
its first launch of the year 2022?

A. EOS-4

B. EOS-2

C. EOS-3

D. EOS-5

Answer: Option A

16. Who has been appointed as the new CEO and MD of Air India?

A. Ece Erken

B. Bilal Erdogan

C. Temel Kotil

D. Ilker Ayci

Answer: Option D

17. Reliance Jio has inked an agreement with which company to offer
satellite-based broadband communication services in India?

A. Nippon Telegraph and Telephone Corporation, Japan

B. Deutsche Telekom, Germany

C. Verizon Communications, United States

D. SES, Luxembourg

Answer: Option D

18. Which state-initiated ‘Operation Parivartan’ to eliminate the
cultivation of cannabis?

A. Tamil Nadu

B. Andhra Pradesh

C. Kerala

D. Goa

Answer: Option B

19. India signed an agreement with the UN World Food Program for the
distribution of wheat to which country?

A. Sri Lanka

B. Maldives

C. Syria

D. Afghanistan

Answer: Option D

20. Paul-Henri Sandaogo Damiba has been declared as the President of which
country?

A. Namibia

B. Mali

C. Burkina Faso

D. Zimbabwe

Answer: Option C

1. Which institution released the ‘Death Penalty in India’ Report?

A. National Law University

B. National Crime Records Bureau

C. Both A & B

D. None of the above

Answer: Option A

2. PM Modi addressed the celebration of the National Commission for Women
Foundation Day programme to mark which anniversary of the establishment of
NCW?

A. 25

B. 46

C. 30

D. 48

Answer: Option C

3. Antonio Costo is re-elected as the Prime Minister of which country?

A. Portugal

B. Estonia

C. Finland

D. Germany

Answer: Option A

4. Neelachal Ispat Nigam Ltd (NINL) has been acquired by which of these
companies?

A. NTPC Ltd.

B. Tata Group

C. Reliance Industries

D. Adani Group

Answer: Option B

5. Who is the author of the book titled “Fearless Governance”?

A. Kiran Bedi

B. Rajni Bakshi

C. Abhijit Banerjee

D. Jagdish Bhagwati

Answer: Option A

6. Indian Women’s Hockey Team won which position in the Asia Cup 2022?

A. 2nd

B. 3rd

C. 1st

D. 4th

Answer: Option B

7. As of 2022, which country is the top Steel Producer in the world?

A. Australia

B. India

C. USA

D. China

Answer: Option D

8. Which country launched the Hwasong-12 mid-range ballistic missile?

A. South Korea

B. China

C. Japan

D. North Korea

Answer: Option D

9. India’s first-of-its-kind project of mixing hydrogen into the natural
gas system has been launched by GAIL in which state of the country?

A. West Bengal

B. Madhya Pradesh

C. Maharashtra

D. Telangana

Answer: Option B

10. India is committed to achieving net-zero carbon emissions by which
year?

A. 2030

B. 2050

C. 2040

D. 2070

Answer: Option D

11. The Chief Electoral Officer of which state unveiled ‘Shera’ as its
Elections Mascot?

A. Odisha

B. Punjab

C. Gujarat

D. Assam

Answer: Option B

12. Which organization & Goa Shipyard Ltd. signed MoU for Rooftop Solar
Power Projects?

A. IRCTC

B. HUDCO

C. NTPC

D. IREDA

Answer: Option D

13. NPCI has announced to observe which month as the ‘UPI Safety and
Awareness Month’?

A. April

B. May

C. February

D. March

Answer: Option C

14. What is the central theme of the Economic Survey 2021-22?

A. Ethical Wealth Creation

B. Saving Lives and Livelihoods

C. Agile approach

D. Enable Markets, Promote ‘Pro-Business’ Policies

Answer: Option C

15. Which player has been awarded the World Games Athlete of the Year award
for 2021?

A. Sunil Chhetri

B. Taylor Cummings

C. PR Sreejesh

D. Savita Punia

Answer: Option C

16. Spituk Gustor Festival 2022 has started in which region?

A. Chandigarh

B. Ladakh

C. Puducherry

D. Lakshadweep

Answer: Option B

17. Home Delivery of medicines under the Services e-Health Assistance and
Teleconsultation scheme is effective has been launched by which ministry?

A. Ministry of Sports

B. Ministry of Women & Child Development

C. Ministry of Health and Family Welfare

D. Ministry of Defence

Answer: Option D

18. Xiomara Castro has been appointed as the first female president of
which country?

A. Paraguay

B. Honduras

C. Nicaragua

D. Ecuador

Answer: Option B

19. Who has been appointed as the new Vice Chief of Army Staff to replace
Lt. Gen Chandi Prasad Mohanty?

A. Lt. Gen Sarath Chand

B. Lt. Gen Manoj Pande

C. Lt. Gen Mohan Singh Rai

D. Lt. Gen Devraj Anbu

Answer: Option B

20. The Economic Survey 2021-22 states that the government has set up NLMC
to fast track monetisation of land and non-core assets of public sector
entities. What is the initial authorised share capital of NLMC?

A. Rs 4,000 crore

B. Rs 5,000 crore

C. Rs 2,000 crore

D. Rs 3,000 crore

Answer: Option B

1. Who has become the second Indian to win the World Games Athlete of the
Year 2021 award?

A. Manpreet Singh

B. Neeraj Chopra

C. PR Sreejesh

D. PV Sindhu

Answer: Option C

2. How many players are included in the final IPL 2022 Player Auction List?

A. 1090

B. 750

C. 590

D. 630

Answer: Option C

3. How many sites in India are listed in UNESCO’s Tentative List of
Heritage Sites?

A. 46

B. 50

C. 52

D. 61

Answer: Option A

4. SBI has partnered with which company for financing solar power projects
through its dedicated centralized processing cell named ‘Surya Shakti
Cell’?

A. Jackson Group

B. Moser Baer Solar

C. Photon Energy Systems

D. Tata Power Solar

Answer: Option D

5. The Global Center of Excellence in Affordable and Clean Energy
(GCoE-ACE) has been set up at which of these institutions?

A. IIT Dharwad

B. IIT Kanpur

C. IIT Delhi

D. IIT Ropar

Answer: Option A

6. Union Ministry of Culture has nominated the ‘Sacred Ensembles of
Hoysala’ or UNESCO’s World Heritage List for 2022-2023. The Hoysala temples
are located in which state of the country?

A. Karnataka

B. Kerala

C. Tamil Nadu

D. Andhra Pradesh

Answer: Option A

7. Spikevax, which received full approval from US FDA, was manufactured by
which pharma company?

A. Astrazeneca

B. Pfizer

C. Johnson and Johnson

D. Moderna

Answer: Option D

8. Tata Sky has rebranded itself. What is the new brand name of the entity?

A. Tata Trend

B. Tata Play

C. Tata World

D. Tata Pro

Answer: Option B

9. The United States announced which country as its major non-NATO ally?

A. Qatar

B. Israel

C. UAE

D. Japan

Answer: Option A

10. What percent of stake has been acquired by NTPC Vidyut Vyapar Nigam
Ltd. (NVVN) in Power Exchange of India Ltd?

A. 11%

B. 8%

C. 7%

D. 5%

Answer: Option D

11. “Vayam Rakshamah” or “We Protect” is the theme of which armed force of
India?

A. Indo-Tibetan Border Police

B. Indian Coast Guard

C. Border Security Force

D. Assam Sentinels

Answer: Option B

12. Who is the only Indian sportsperson to have won Laureus World Sports
Award?

A. Virat Kohli

B. MS Dhoni

C. Rahul Dravid

D. Sachin Tendulkar

Answer: Option D

13. Which Indian athlete has been nominated for the Laureus World
Breakthrough of the Year 2022 Award?

A. PV Sindhu

B. Neeraj Chopra

C. Rani Rampal

D. PR Sreejesh

Answer: Option B

14. The Indian Coast Guard celebrated which edition of its Raising Day
ceremony?

A. 49th

B. 46th

C. 42nd

D. 44th

Answer: Option B

15. What is the theme of World Wetlands Day 2022?

A. Wetlands and Water

B. Wetlands and Biodiversity

C. Wetlands and Climate Change

D. Wetlands Action for People and Nature

Answer: Option D

16. UNCITRAL, seen in the news, is a UN Agency associated with which field?

A. Climate Change

B. Insolvency

C. Children Welfare

D. Heritage

Answer: Option B

17. The World Wetlands Day is observed every year on which day?

A. February 04

B. February 03

C. February 02

D. February 01

Answer: Option C

18. Which player has won the Tata Steel Chess Tournament 2022 in the
Masters section?

A. Fabiano Caruana

B. Magnus Carlsen

C. Hikaru Nakamura

D. Garry Kasparov

Answer: Option B

19. Which Union Ministry launched the ‘Services e-Health Assistance and
Teleconsultation (SeHAT)’ initiative?

A. Electronics and IT Ministry

B. Defence Ministry

C. Health and Family Welfare Ministry

D. Science and Technology Ministry

Answer: Option B

20. HaPpyShop is a new Convenience Store business launched by which
company?

A. Paytm

B. HPCL

C. Reliance Industries

D. SBI

Answer: Option B

1. Ping Insurance is the topmost valuable insurance company globally as per
the latest Brand Finance report of 2022. The company is from which country?

A. China

B. Germany

C. France

D. Singapore

Answer: Option A

2. What is the global rank of the Life Insurance Corporation (LIC) in the
Brand Finance most valuable insurance brand in 2022?

A. 15

B. 7

C. 3

D. 10

Answer: Option D

3. How many Indian athletes are participating in the Winter Olympics 2022
in Beijing?

A. 100

B. 77

C. 10

D. 1

Answer: Option D

4. Who has become the third Indian to score a century in the ICC U19 World
Cup?

A. Raj Bawa

B. Shaik Rasheed

C. Yash Dhull

D. Siddarth Yadav

Answer: Option C

5. The Geological Survey of India (GSI) has approved to set up the
first-ever geological park in the country in which city?

A. Amravati

B. Dehradun

C. Jabalpur

D. Gorakhpur

Answer: Option C

6. Who has been appointed as the Director-General of the Defence
Intelligence Agency to replace Lieutenant General KJS Dhillon?

A. Lt. Gen GAV Reddy

B. Lt. Gen Kamal Davar

C. Lt. Gen Rahul M. Kharge

D. Lt. Gen S. C. Malhan

Answer: Option A

7. Rupinder Singh Suri, who has passed away, was currently serving on which
post?

A. Deputy Comptrollers and Auditors General of India

B. Additional Solicitor General of India

C. Chief Vigilance Commissioner of India

D. Vice Chief of Navy Staff

Answer: Option B

8. The Gandhi Mandiram (Gandhi temple) and Smrithi Vanam dedicated to
freedom fighters have been unveiled in which state?

A. Andhra Pradesh

B. Tamil Nadu

C. Odisha

D. Karnataka

Answer: Option A

9. The Government of India has extended the Scheme of Assistance to
National Sports Federations (NSFs) for five years till 2025-26. How much
amount has been allocated to the scheme over the extended period?

A. Rs. 1777 crore

B. Rs. 1272 crore

C. Rs. 1474 crore

D. Rs. 1575 crore

Answer: Option D

10. Which country inaugurated the Ijmuiden Sea Lock, the world’s largest
sea lock?

A. Australia

B. Netherlands

C. USA

D. UAE

Answer: Option B

11. Which team has become the first to qualify for four consecutive U19
World Cup finals?

A. India

B. England

C. Australia

D. West Indies

Answer: Option A

12. Who has been named the winner of the ICC Spirit of Cricket Award 2021?

A. Joe Root

B. Quinton de Kock

C. Kane Williamson

D. Daryl Mitchell

Answer: Option D

13. PM Narendra Modi will inaugurate the Statue of Equality in which city?

A. Bhopal

B. Lucknow

C. Hyderabad

D. Pune

Answer: Option C

14. What is the projected GDP growth forecast of India in FY23 as per
CRISIL?

A. 9.9%

B. 8.4%

C. 6.5%

D. 7.8%

Answer: Option D

15. Which state/ UT is likely to host the IPL 2022?

A. Maharashtra

B. Uttar Pradesh

C. Gujarat

D. New Delhi

Answer: Option A

16. The Spituk Gustor Festival is an annual festival celebrated in which
state/Union Territory of India?

A. West Bengal

B. Ladakh

C. Sikkim

D. Andaman & Nicobar Islands

Answer: Option B

17. The first week of February has been designated by the UN General
Assembly to be observed as which week?

A. Disarmament Week

B. World Interfaith Harmony Week

C. World Immunization Week

D. World Space Week

Answer: Option B

18. Patanjali Ayurved Ltd has been announced the launch of a co-branded
Rupay contactless credit card in partnership with which bank?

A. HDFC Bank

B. Punjab National Bank

C. Bank of Baroda

D. State Bank of India

Answer: Option B

19. As per the CRISIL rating agency, what is the estimated GDP growth rate
projection of India for fiscal 2021-22?

A. 10.2%

B. 8.2%

C. 9.2%

D. 7.2%

Answer: Option C

20. NASA is planning to retire the International Space Station by which
year?

A. December 2025

B. January 2031

C. March 2030

D. January 2026

Answer: Option B

1. Which bank was in news for raising Rs 550 crore from the Central Bank of
Singapore, Government of Singapore and other mutual fund companies?

A. ICICI Bank

B. Equitas Small Finance Bank

C. IDFC First Bank

D. IndusInd Bank

Answer: Option B

2. Which country had initiated the idea of observing the International
Mother Language Day?

A. Bangladesh

B. Sri Lanka

C. India

D. Nepal

Answer: Option A

3. The book titled ‘A Nation To Protect’ has been authored by whom?

A. Mansukh Mandaviya

B. Priyam Gandhi Mody

C. Pranab Mukherjee

D. Narayan Rane

Answer: Option B

4. When is International Mother Language Day celebrated?

A. February 21

B. February 20

C. February 19

D. February 23

Answer: Option A

5. ‘Heal by India’ is an initiative by the Government of India to improve
India’s educational institutions with a focus on which sector?

A. Health

B. Infrastructure

C. Tourism

D. Agriculture

Answer: Option A

6. Centre has notified a new campaign titled Meri Policy Mere Hath. This
campaign has been launched under which scheme?

A. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

B. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana

C. Atal Pension Yojana

D. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

Answer: Option A

7. India has inked CEPA with UAE. Aims to increase the bilateral trade
between the two countries from the current USD 60 billion to how much in
the next 5 years?

A. USD 100 billion

B. USD 120 billion

C. USD 80 billion

D. USD 150 billion

Answer: Option A

8. In 2022, which edition of Soil Health Card Day is being celebrated?

A. 7

B. 5

C. 10

D. 6

Answer: Option A

9. Which city in India has the highest number of dollar-millionaire
households according to the Hurun India Wealth Report 2021?

A. Delhi

B. Kolkata

C. Bengaluru

D. Mumbai

Answer: Option D

10. SEBI has reconstituted its alternative investment policy advisory
committee, to oversee the development of the AIF industry. Who is the chair
of this renewed committee?

A. Kris Gopalakrishnan

B. Nandan Nilekani

C. N R Narayana Murthy

D. Salil Parekh

Answer: Option C

11. Which country has become the world’s top-ranked T20 team in the latest
ICC T20 Team Rankings?

A. Australia

B. India

C. South Africa

D. New Zealand

Answer: Option B

12. Which bank has partnered with Assam Rifles to provide Central Forces
Salary Package to all personnel of the force?

A. Union Bank of India

B. State Bank of India

C. Punjab National Bank

D. Bank of Baroda

Answer: Option D

13. Who has won the award for Best Actor at DPIFF Awards 2022?

A. Ranveer Singh

B. Sidharth Malhotra

C. Ahan Shetty

D. Aayush Sharma

Answer: Option A

14. Former Bihar Chief Minister Lalu Prasad Yadav has got how many years of
imprisonment in the fifth fodder scam verdict?

A. 6 years

B. 5 years

C. 7 years

D. 3 years

Answer: Option B

15. What was the profession of Ravish Tiwari, who has passed away?

A. Filmmaker

B. Sportsperson

C. Journalist

D. Economist

Answer: Option C

16. Which film won the Best Film award at the Dadasaheb Phalke
International Film Festival Awards 2022?

A. Badhai Do

B. Shershaah

C. Pushpa

D. Mimi

Answer: Option B

17. Which bank has become the first to enter the metaverse?

A. Citibank

B. JPMorgan

C. Barclays

D. UBS

Answer: Option B

18. Which bank has acquired the highest stake in India Debt Resolution
Company Ltd?

A. UBI

B. Canara Bank

C. PNB

D. SBI

Answer: Option B

19. Which is the first IPL team to unveil their team logo in the metaverse?

A. Kolkata Knight Riders

B. Lucknow Super Giants

C. Gujarat Titans

D. Lucknow Super Giants

Answer: Option C

20. The IBRD arm of the World Bank has recently approved a loan worth $115
million for the State Governments of Karnataka and Odisha, for the
implementation of which project?

A. SHIELD

B. DREAM

C. REWARD

D. METRO

Answer: Option C

1. Central Board of Indirect Taxes & Custom (CBIC) has made it
mandatory for all firms with how much turnover and more to issue e-invoices
(electronic invoices) under Goods & Services Tax?

A. Rs. 30 crore

B. Rs. 20 crore

C. Rs. 25 crore

D. Rs. 10 crore

Answer: Option B

2. ‘IVFRT Scheme’, which was seen in the news, is associated with which
field?

A. Irrigation

B. Immigration

C. Information

D. Industry

Answer: Option B

3. Which Union Ministry launched the ‘Bhasha Certificate Selfie’ Campaign?

A. Ministry of Culture

B. Ministry of Tourism

C. Ministry of Education

D. Ministry of External Affairs

Answer: Option C

4. The MSME is setting up MSME-Technology Centre in Sindhudurg, to make it
a hub of the industrial sector in the region. In which state is Sindhudurg
located?

A. Tamil Nadu

B. Haryana

C. Gujarat

D. Maharashtra

Answer: Option D

5. Hemananda Biswal, who has passed away, was the former Chief Minister of
which state?

A. Maharashtra

B. Madhya Pradesh

C. Odisha

D. Rajasthan

Answer: Option C

6. The Government of India has organized the annual Polio National
Immunization Day 2022 on which day?

A. February 24

B. February 25

C. February 26

D. February 27

Answer: Option D

7. What is the theme of National Protein Day 2022?

A. Protein and Health

B. Action on Protein

C. Food Futurism

D. Powering with Plant Protein

Answer: Option C

8. Which country has been hit by ‘Cyclone Emnati’?

A. Philippines

B. Madagascar

C. Indonesia

D. Japan

Answer: Option B

9. World NGO Day is commemorated annually on which day globally?

A. February 25

B. February 28

C. February 27

D. February 26

Answer: Option C

10. India has pulled out from which of these multilateral exercises in
2022, amid growing crises in Ukraine?

A. Cobra Warrior

B. Sea Breeze

C. Shared Destiny

D. Desert Knight

Answer: Option A

11. Which financial company has partnered with International Air Transport
Association (IATA) to launch the ‘ IATA Pay’ payment platform for the
airline industry in India?

A. DBS Bank

B. Standard Chartered

C. HSBC

D. State Bank of India

Answer: Option B

12. SEBI has introduced a T+1 settlement period of stocks, which makes
India only the second country to implement this mechanism. Which is the
first country to do so?

A. Singapore

B. China

C. United States

D. Australia

Answer: Option B

13. What is the total outlay for the Ayushman Bharat Digital Mission over
five years for pan-India implementation?

A. Rs.1,000 crore

B. Rs.1,500 crore

C. Rs.1,600 crore

D. Rs.1,200 crore

Answer: Option C

14. Which multilateral agency has become the first to open an office in the
Gujarat International Finance Tech City?

A. International Monetary Fund

B. World Bank

C. Asian Development Bank

D. New Development Bank

Answer: Option D

15. Which day is being observed as National Protein Day in India?

A. February 27

B. February 24

C. February 25

D. February 26

Answer: Option A

1. Name the Union Minister for Power in the Government of India, who
co-chaired the 4th India-australia Energy Dialogue recently with his
Australian counterpart?

A. Raj Kumar Singh

B. Hardeep Singh Puri

C. Ashwini Vaishnaw

D. Pralhad Joshi

Answer: Option A

2. Which year was the world’s first chickenpox vaccine rolled out?

A. 1986

B. 1975

C. 1981

D. 1969

Answer: Option A

3. Heather Knight has won the ICC Women’s Players of the Month Award for
January 2022. She plays for which country?

A. Netherlands

B. New Zealand

C. South Africa

D. England

Answer: Option D

4. PM Modi will hold a virtual summit with which nation’s Crown Prince?

A. Oman

B. Saudi Arabia

C. Qatar

D. UAE

Answer: Option D

5. The Waste to Wealth Creation programme of SIDBI has been launched in
which state?

A. Telangana

B. Maharashtra

C. West Bengal

D. Uttarakhand

Answer: Option C

6. Veteran Indian singer and composer, Bappi Lahiri has passed away. On the
political end, he was associated with which party?

A. Indian National Congress

B. Communist Party of India (Marxist)

C. All India Trinamool Congress

D. Bharatiya Janata Party (BJP)

Answer: Option D

7. The ‘Quit Tobacco App’ has been launched by which organization to
support people in quitting the use of tobacco in all forms?

A. NPCI

B. World Health Organization

C. Ministry of Health & Family Welfare, GOI

D. Bill & Melinda Gates Foundation

Answer: Option B

8. Which Union Minister will visit Germany and France?

A. Nirmala Sitharaman

B. S Jaishankar

C. Rajnath Singh

D. Piyush Goyal

Answer: Option B

9. Who will be the head of the Apex Committee on the G20 Secretariat,
formed to oversee the preparations for the G20 India Summit 2023?

A. G20 Sherpa

B. Home Minister

C. External Affairs Minister

D. Prime Minister

Answer: Option D

10. In 2017, SEBI had formed a “Committee on Corporate Governance” which
recommended separating the roles of Chairperson and MD/CEO of listed
entities. Who was the head of this committee?

A. Uday Kotak

B. Anand Mahindra

C. Cyrus Poonawalla

D. Dilip Shanghvi

Answer: Option A

11. The Agri Infinity programme has been launched by which bank to develop
digital financial solutions for the food and agriculture ecosystem?

A. Yes Bank

B. HDFC Bank

C. Axis Bank

D. Kotak Mahindra Bank

Answer: Option A

12. Which country will host the G20 Summit in 2022?

A. South Korea

B. Indonesia

C. Italy

D. Japan

Answer: Option B

13. NITI Aayog has launched the Fintech Open Month in collaboration with
which company?

A. Amazon Pay

B. Paytm

C. GPay

D. PhonePe

Answer: Option D

14. Which state government conferred their highest civilian award upon
Ratan Tata?

A. Assam

B. Meghalaya

C. Telangana

D. Maharashtra

Answer: Option A

15. What is the theme of the Fintech Open Month, organised by NITI Aayog
from February 07 to 28, 2022?

A. Innovation

B. FinTech

C. Open

D. AI

Answer: Option C

16. Which nation’s junta leader has been inaugurated as the new President?

A. Benin

B. Togo

C. Ghana

D. Burkina Faso

Answer: Option D

17. What was the profession of Sandhya Mukherjee, who has passed away aged
90 years?

A. Sportswomen

B. Politician

C. Actress

D. Singer

Answer: Option D

18. What is the name of the scheme launched by the Ministry of Social
Justice and Empowerment for the welfare of De-notified, Nomadic and Semi
Nomadic Tribal Communities?

A. SEED

B. DEED

C. FEED

D. NEED

Answer: Option A

19. What is the theme for the International Childhood Cancer Day 2022?

A. ‘Better Survival’ is achievable #throughyourhands

B. ‘We can. I can.

C. ‘I Am and I Will’

D. “Close the Care Gap”

Answer: Option A

20. India has signed Work Plan 2022 with which country to reduce trade
barriers?

A. France

B. Denmark

C. Germany

D. Russia

Answer: Option C

1. Which of the following nation won a record ICC Under-19 Cricket World
Cup fifth title after beating England by four wickets in the summit clash
at Sir Vivian Richards Stadium in Antigua?

A. India

B. Australia

C. Pakistan

D. Afghanistan

Answer: Option A

2. Google will start rolling out the new Gmail design for Workspace users
in which month?

A. May

B. February

C. April

D. March

Answer: Option B

3. Which country is to ban ‘India Out’ protest in their country?

A. Sri Lanka

B. Maldives

C. Bangladesh

D. Nepal

Answer: Option B

4. Which country openly declared that Taiwan is a part of China?

A. Pakistan

B. Russia

C. Turkey

D. Iran

Answer: Option B

5. Who became the first Indian to be nominated for the Laureus World
Breakthrough of the Year Award?

A. Yuvraj Singh

B. Virat Kohli

C. Sunil Chhetri

D. Neeraj Chopra

Answer: Option D

6. Which state launched a drive to make the state free from cataract and
cataract-induced blindness?

A. Madhya Pradesh

B. Gujarat

C. Andhra Pradesh

D. Uttar Pradesh

Answer: Option B

7. Which state’s CM launched Jagananna Smart Township Scheme?

A. Tamil Nadu

B. Telangana

C. West Bengal

D. Andhra Pradesh

Answer: Option D

8. Which will be the first train station to be constructed on the bullet
train route

A. Anand

B. Surat

C. Ahmedabad

D. Amreli

Answer: Option B

9. Who has been appointed as the new Chairman of the University Grants
Commission (UGC) in 2022?

A. M Jagadesh Kumar

B. Satish Chandra

C. Hridaynath Kunzru

D. V.S. Krishna

Answer: Option A

10. Name the Best marching contingent of the defence sector during the
Republic Day parade?

A. Indian Airforce

B. India Army

C. Indian Coast Guard

D. Indian Navy

Answer: Option D

11. Which Indian state has recorded the lowest unemployment rate in January
2022?

A. Telangana

B. Odisha

C. Gujarat

D. Haryana

Answer: Option A

12. Which state/UT witnessed the highest unemployment rate in January 2022

A. Jammu & Kashmir

B. Tripura

C. Rajasthan

D. Haryana

Answer: Option D

13. Which country won most Under-19 World Cup?

A. Australia

B. England

C. India

D. Pakistan

Answer: Option C

14. What is the length of the Statue of Equality that has been dedicated by
PM?

A. 160 feet

B. 150 feet

C. 250 feet

D. 216 feet

Answer: Option D

15. India is to convert how many villages into ‘Village of Excellence’ in
partnership with Israel?

A. 200

B. 150

C. 165

D. 148

Answer: Option B

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.