Daily Current Affairs Quiz February 2022


1. Vaishno Devi Stampede 12 people were killed. It is in which
state/UT?

A. J&K

B. Delhi

C. Uttar Pradesh

D. Kerala

Answer: Option A


2. Which state govt set to table bill to “free Hindu temples”?

A. Maharastra

B. Karnataka

C. Uttar Pradesh

D. Kerala

Answer: Option B

3. What is the theme of Global Family Day?

A. Global Peaceful Day

B. One Day in Peace

C. Peaceful Day

D. One Day in Harmony

Answer: Option B


4. Name the Director-General of ITBP, who has been given the additional
charge of Sashastra Seema Bal, another Border Security Force?

A. Sandeep Masha

B. Vijay Singh

C. Sanjay Arora

D. Sanjay Mehta

Answer: Option C


5. Which bank has become the second-largest merchant-acquisition bank
in PoS machines with over two lakh card-swiping machines installed?

A. Yes Bank

B. Axis Bank

C. Indusland Bank

D. Bank of Baroda

Answer: Option B


6. Which country carries out New Space Launch Amid Nuclear Talks?

A. Pakistan

B. Israel

C. Iran

D. North Korea

Answer: Option C


7. India send Covid 19 vaccines to which country through Iran?

A. Afghanistan

B. Tajikistan

C. Uzbekistan

D. Pakistan

Answer: Option A


8. Who has inaugurated the Bina (MP)-Panki (UP) multiproduct pipeline
project?

A. Hardeep Singh Puri

B. Yogi Adityanath

C. Narendra Modi

D. Rajnath Singh

Answer: Option C


9. Konark Sun Temple’s Jagmohan to be opened after 118 years. It is in
which state?

A. Arunachal Pradesh

B. Uttar Pradesh

C. Odisha

D. Gujarat

Answer: Option C


10. Which country has launched its first Project 22220 versatile
nuclear-powered icebreaker in the series?

A. Australia

B. America

C. Japan

D. Russia

Answer: Option D


11. A controversy over Cristiano Ronaldo’s statue is in which place?

A. Kolkatta

B. Mumbai

C. Goa

D. Pune

Answer: Option C


12. Vasudevan PN has been re-appointed as MD and CEO of which bank?

A. Yes Bank

B. Punjab and Sind Bank

C. Canara Bank

D. Equitas Small Finance Bank

Answer: Option D


13. Prime Minister Narendra Modi inaugurated and laid the foundation of
23 projects worth 17,500 crore rupees in which city?

A. Bhopal, Madhya Pradesh

B. Jaipur, Rajasthan

C. Kanpur, Uttar Pradesh

D. Haldwani, Uttarakhand

Answer: Option D


14. Which state has cut petrol price by 25 Rs for 2-wheelers?

A. West Bengal

B. Jharkhand

C. Odisha

D. Chhattisgarh

Answer: Option B


1. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated and laid the foundation
stone of hydroelectric projects worth Rs 11000 crore in which state?

A. Maharashtra

B. Himachal Pradesh

C. Kerala

D. Gujarat

Answer: Option B


2. Which ITBP director-general will hold the additional charge of
another border guarding force SSB?

A. Umesh Agrawal

B. Rohit Thakur

C. Vipin Verma

D. Sanjay Arora

Answer: Option D


3. Who has been named as one of the brand ambassadors for EaseMyTrip?

A. Smriti Madhana

B. Vijay Raaz

C. Varun Sharma

D. Both B and C

Answer: Option D


4. Which country has started the world’s longest metro line?

A. Australia

B. Japan

C. America

D. China

Answer: Option D


5. Which IIT has emerged as the best institute under the “CFTIs,
Central University, & Institute of National Importance” category in
the ARIIA 2021?

A. IIT Madras

B. IIT Guwahati

C. IIT Delhi

D. IIT Roorkee

Answer: Option A


6. The central government has approved the issuance of the 19th
instalment of electoral bonds before the assembly elections in how many
states?

A. 3 states

B. 7 states

C. 4 states

D. 5 states

Answer: Option D


7. Which state government has partnered with NPCI and SBI to implement
“E-RUPI”?

A. Gujarat government

B. Government of Punjab

C. Government of Karnataka

D. Government of Kerala

Answer: Option C


8. For which language Sahitya Akademi has selected Daya Prakash Sinha
for Sahitya Akademi Award 2021?

A. Tamil

B. Urdu

C. Hindi

D. English

Answer: Option C


9. Which country will be chairing the Counterterrorism Committee in
January 2022?

A. China

B. Russia

C. India

D. USA

Answer: Option C


10. According to ICRA Ltd, what is the estimated GDP growth rate of
India for the financial year 2022-2023?

A. 10%

B. 9%

C. 8%

D. 7%

Answer: Option B


11. Which of the following have bagged the national breed conservation
award for 2021?

A. Sardar Vallabhbhai Patel University of Agriculture and Technology

B. Kerala Veterinary and Animal Science University

C. IVRI Bareilly – Indian Veterinary Research Institute

D. Lakhimpur College of Veterinary Science

Answer: Option B


12. Which bank will acquire up to 9.95 per cent stake in IFSC Ltd?

A. State Bank of India

B. Canara Bank

C. Bank of Baroda

D. Punjab National Bank

Answer: Option A


13. Who has been re-appointed as MD & CEO of Equitas Small Finance
Bank Limited?

A. Sanju Panda

B. Sanju Rai

C. Vasudevan Pathangi Narasimhan

D. Sanju Sharma

Answer: Option C


14. The Indian Army has established the Quantum Lab at the MCTE, in
Mhow in which city?

A. Lucknow

B. Indore

C. Ranchi

D. Varanasi

Answer: Option B


15. PM Modi laid the foundation stone of 23 projects worth over Rs
17,500 crore in which state?

A. Uttar Pradesh

B. Uttarakhand

C. West Bengal

D. Bihar

Answer: Option B


16. Which country launched its first in the series Project 22220
versatile nuclear-powered icebreaker ‘Sibir’ to boost India’s Arctic
Plans via Northern Sea Route?

A. Russia

B. USA

C. China

D. UK

Answer: Option A


17. The Houston COVID-19 vaccine Corbevax got DCGI approval for use in
India. Who is the incumbent Drugs Controller General of India?

A. K. K. Venugopal

B. Amit Kumar

C. Milon K. Banerji

D. V. G. Somani

Answer: Option D

18. Who has assumed as the Director-General of the ICG?

A. Virender Singh Pathania

B. Virender Sharma Pathania

C. Virender Kumar Pathania

D. Virender Rai Pathania

Answer: Option A


19. Which of the following informed that 126 tigers have died in India
in the year 2021?

A. Ministry of Tribals

B. UNESCO

C. National Tiger Conservation Authority

D. NITI Aayog

Answer: Option C


1. Who has become the first Indian to qualify for two different events
of the held Winter Olympics in Beijing?

A. Neha Ahuja

B. Arif Mohammed Khan

C. Vikas Puri

D. Aanchal Thakur

Answer: Option B

2. Which one institution was ranked 1st in the ARIIA 2021?

A. IIT Delhi

B. IIT Bombay

C. IIT Kanpur

D. IIT Madras

Answer: Option D


3. When will Prime Minister Narendra Modi visit Manipur and Tripura?

A. January 07

B. January 06

C. January 04

D. January 05

Answer: Option C


4. Which organization celebrated its 64th foundation day on 1st January
2022?

A. HAL

B. NHPC

C. ISRO

D. DRDO

Answer: Option D


5. Where is Major Dhyan Chand Sports University situated in Uttar
Pradesh?

A. Greater Noida

B. Meerut

C. Lucknow

D. Kanpur

Answer: Option B

6. Which nation won the U-19 Asia Cup 2021?

A. India

B. Sri Lanka

C. South Africa

D. Australia

Answer: Option A


7. Kalpana Chawla centre for research in space science & technology
has been inaugurated in which university?

A. Allahabad university

B. Delhi university

C. Chandigarh university

D. Madras university

Answer: Option C


8. Who has been given the National Breed Conservation Award for 2021 by
the All India Coordinated Research Project?

A. Kerala University of Veterinary and Animal Sciences

B. Punjab Veterinary and Animal Science University

C. Rajasthan University of Veterinary and Animal Sciences

D. Haryana Veterinary and Animal Science University

Answer: Option A


9. Who received the Sahitya Academy Awards 2021 in the English
language?

A. Namita Gokhale

B. Anuradha Sarma

C. Niranjan Hansda

D. Sanjiv Verenkar

Answer: Option A


10. Which country has launched a 5-year plan to become the centre of
world robotics innovation?

A. South Africa

B. China

C. Russia

D. America

Answer: Option B


11. Who has been appointed as the new Ambassador of India to the United
Nations Conference on Disarmament?

A. Vikas Rawat

B. Dinesh Sawant

C. Anupam Ray

D. Dinesh Sawant

Answer: Option C


12. Education Minister Dharmendra Pradhan launched a nationwide 100-day
reading campaign. What is the name of the campaign?

A. Indian Paathshaala

B. Bharat Paathshaala

C. Padhe Bharat

D. Padhe India

Answer: Option C


13. Which country assumed the chairmanship of the United Nations
Security Council’s Counter-Terrorism Committee in 2022?

A. Vietnam

B. France

C. Australia

D. India

Answer: Option D


14. Abdalla Hamdok resigned as prime minister of which nation?

A. Egypt

B. Tanzania

C. Sudan

D. Yemen

Answer: Option C


15. Which state government has renamed Jawaharlal Nehru Road as
‘Narendra Modi Marg’?

A. Arunachal Pradesh

B. Sikkim

C. Tripura

D. Assam

Answer: Option B

16. Who has been honoured with “Bihar Vibhuti Samman”?

A. Rohit Kumar

B. Phagu Chauhan

C. Nitish Kumar

D. Arjun Swami

Answer: Option A


17. Which country has assumed the rotating presidency of the Council of
the European Union for six months beginning January 2022?

A. THE UK

B. India

C. France

D. China

Answer: Option C


18. Which bank is being authorized by the Government of India to issue
and encash Electoral Bonds?

A. BOI

B. SBI

C. PNB

D. BOB

Answer: Option B


19. Which railway station has been renamed as ‘Veerangana Laxmibai
Railway Station’ by the Uttar Pradesh government?

A. Varanasi

B. Agra

C. Jhansi

D. Aligarh

Answer: Option C


20. Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina inaugurated the 26th annual
DITF on which day?

A. January 01, 2022

B. December 30, 2021

C. December 31, 2021

D. January 02, 2022

Answer: Option A


1. Name the Indian company which has recently acquired a controlling
stake in Mandarin Oriental New York five star hotel?

A. Larsen and Toubro

B. ITC Limited

C. Tata Group

D. Reliance Industries

Answer: Option D


2. Justice Ayesha Malik has become the first woman Supreme Court judge
of which country?

A. Afghanistan

B. Pakistan

C. Bangladesh

D. Sri Lanka

Answer: Option B


3. Which film won the Golden Globe Award 2022 in Best Motion Picture-
Drama category?

A. Belfast

B. The Power of the Dog

C. King Richard

D. Dune

Answer: Option B


4. Who has been appointed as the new Secretary-General by the
Organization of Petroleum Exporting Countries?

A. Haitham Al Ghis

B. Noel Quinn

C. Muhammad Yunus

D. Abdul Razzaq

Answer: Option A


5. Which television series won Best TV Series – Drama at the Golden
Globe Awards 2022?

A. The Morning Show

B. Succession

C. Lupin

D. Squid Game

Answer: Option B


6. What is the latest value of foreign currency reserves of India as
per the data by RBI?

A. $633.614 billion

B. $621.581 billion

C. $642.453 billion

D. $639.405 billion

Answer: Option A


7. The UP Assembly Elections 2022 will take place in how many phases?

A. 7

B. 5

C. 8

D. 9

Answer: Option A


8. The birth anniversary of Fatima Sheikh is being observed on which
date?

A. January 09

B. January 01

C. January 07

D. January 10

Answer: Option A


9. The Indian Council of Medical Research has approved a test kit to
detect the Omicron type of coronavirus. Which company is the
manufacturer of this kit?

A. Serum Institute of Science

B. Bharat Biotech

C. Siemens Healthcare

D. Tata Medical And Diagnostics

Answer: Option D


10. JWST has been successfully deployed by which of the following space
agency into the space?

A. ISRO

B. NASA

C. Roscosmos

D. JAXA

Answer: Option B


11. Where has Khadi Village Industries Commission recently launched
India’s first mobile honey processing van?

A. Lucknow

B. Bhopal

C. Ghaziabad

D. Jaipur

Answer: Option C


12. Scientists have detected a new strain of Covid-19 that combines
both Delta and Omicron in which nation?

A. Sweden

B. Denmark

C. Switzerland

D. Cyprus

Answer: Option D


13. The first-ever Startup India Innovation Week is planned to be held
from January 10 to 16, 2022. The week-long innovation celebration is
being organized by which organization?

A. Niti Aayog

B. DRDO

C. Department for Promotion of Industry and Internal Trade

D. Department of Science and Technology

Answer: Option C


14. The Non-Resident Indian Day is being observed on which date?

A. January 10

B. January 08

C. January 09

D. January 07

Answer: Option C


15. PM Modi has declared which day as Veer Baal Diwas annually from
2022?

A. January 15

B. November 10

C. December 26

D. February 14

Answer: Option C


16. Centre has recently extended the tenure of whom as the interim
Chairperson of Insolvency and Bankruptcy Board of India till March
2022?

A. Navrang Saini

B. Sudhaker Shukla

C. Mukulita Vijayawargiya

D. M. S. Sahoo

Answer: Option A


17. Which day is marked as World Hindi Day globally every year?

A. January 09

B. January 10

C. January 06

D. January 08

Answer: Option B


18. Which state government has launched “Student Startup and Innovation
Policy (SSIP) 2.0”?

A. Punjab

B. Bihar

C. Odisha

D. Gujarat

Answer: Option D


19. Who has taken over as the Secretary-General of the Shanghai
Cooperation Organization?

A. Lucy Peng

B. Zhang ming

C. Tung chi-hwa

D. Ren zhengfei

Answer: Option B


20. In the latest SBI Ecowrap report, what is the projected GDP growth
rate of India in FY22?

A. 9.3%

B. 9.5%

C. 9.1%

D. 9.7%

Answer: Option B


1. The Indian Railways has renamed Kevadiya railway station by which
name?

A. Biswas Nagar railway station

B. Ekta Nagar railway station

C. Patel Nagar railway station

D. Gandhi Nagar railway station

Answer: Option B


2. Which player has won the 2021 FIDE World Rapid Chess Championship?

A. Garry Kasparov

B. Magnus Carlsen

C. Ian Nepomniachtchi

D. Nodirbek Abdusattorov

Answer: Option D


3. Which ministry has signed an agreement with TCS for the second phase
of the Passport Seva programme?

A. Ministry of Tribals

B. Ministry of Education

C. Ministry of External Affairs

D. Ministry of Sports

Answer: Option C


4. Which country has implemented new laws banning child marriage?

A. Malaysia

B. Philippines

C. Indonesia

D. Sri Lanka

Answer: Option B


5. Legends League Cricket has named which female cricketer as the
ambassador of All Women’s Match official team?

A. Harmanpreet Kaur

B. remembering

C. Mithali Raj

D. Jhulan Goswami

Answer: Option D


6. The Government of India has extended the term of Navrang Saini, the
interim chairman of the Insolvency and Bankruptcy Board of India, for
how many months?

A. 3 months

B. 5 months

C. 8 months

D. 2 months

Answer: Option A


7. Prime Minister Narendra Modi has announced to celebrate “Veer Bal
Diwas” from which year?

A. 26 June 2021

B. 26 November 2022

C. 26 December 2021

D. 26 December 2022

Answer: Option D


8. Who has become the winner of the 2022 Melbourne Summer Set 1 men’s
single title?

A. Maxime Cressy

B. Andy Murray

C. Rafael Nadal

D. Novak Djokovic

Answer: Option C


9. Which state government has announced to name of Mainpuri Sainik
School after CDS General Bipin Rawat?

A. Rajasthan

B. Uttar Pradesh

C. Uttarakhand

D. Haryana

Answer: Option B


10. Who among these has been appointed as the Vice President of AIIB?

A. Urjit Patel

B. Viral Acharya

C. Bimal Jalan

D. Raghuram Rajan

Answer: Option A


11. National Human Trafficking Awareness Day is celebrated on which
day?

A. January 10

B. January 11

C. January 08

D. January 07

Answer: Option B


12. PM Modi will inaugurate 11 new medical colleges in which state?

A. Tamil Nadu

B. Karnataka

C. Kerala

D. Uttar Pradesh

Answer: Option A


13. Professor Dr. Satish Adiga of which of these medical colleges has
been selected by ICMR for the National Award?

A. Kasturba Medical College

B. Pune Medical College

C. AIIMS Medical College

D. Kharagpur Medical College

Answer: Option A


14. Which of the following film has won the Golden Globe 2022 Best film
in the Motion pictures (drama) category?

A. Being the Ricardos

B. King Richard

C. The Power of the Dog

D. West Side Story

Answer: Option C


15. Who is the author of Ratan Tata’s authorized biography titled
‘Ratan N. Tata: The Authorized Biography’?

A. Thomas Matthew

B. Pramod Wilson

C. Yogendra Narain

D. Ashwini Vaishnaw

Answer: Option A


16. PMJDY scheme, How many amounts are deposited in bank accounts?

A. Rs 1.5 lakh crore

B. Rs 3.5 lakh crore

C. Rs 2.5 lakh crore

D. Rs 4.5 lakh crore

Answer: Option A


17. Which of the following companies has announced the acquisition of a
73.37 per cent stake in premium luxury hotel Mandarin Oriental New
York?

A. Adani Group

B. Reliance Industries Limited

C. Tata Limited

D. Google

Answer: Option B


18. Rajnath Singh has inaugurated the Kalpana Chawla Centre for
Research in Space Science & Technology at which place?

A. Kolkata

B. Chandigarh

C. Mumbai

D. Delhi

Answer: Option B


19. Who is the winner of the women’s singles tennis title at the 2022
Adelaide International 1 tournament?

A. Naomi Osaka

B. Karolina Pliskova

C. Elena Rybakina

D. Ashleigh Barty

Answer: Option D


20. In which state Losoong(Namsung) Festival has been celebrated?

A. Manipur

B. Assam

C. Sikkim

D. Meghalaya

Answer: Option C


1. Chris Morris who has announced retirement from all forms of cricket,
represented which country?

A. England

B. New Zealand

C. Australia

D. South Africa

Answer: Option D

2. What is the theme for National Youth Day 2022?

A. YUVAAH – Utsah Naye Bharat Ka

B. Sankalp Se Siddhi

C. Youth for Digital India

D. Channelizing Youth Power for Nation Building

Answer: Option A


3. The National Youth Day is being observed in India on which date?

A. January 10

B. January 11

C. January 12

D. January 13

Answer: Option C


4. A city in which nation has ordered testing of all its 14 million
residents after detection of Omicron cases?

A. China

B. Indonesia

C. Japan

D. South Korea

Answer: Option A


5. What is the maximum limit of Aadhaar-enabled cash withdrawal
transactions, per customer, per terminal per day, as per NPCI?

A. Three

B. Five

C. Two

D. Seven

Answer: Option B


6. DRDO recently test-fired a naval variant of BrahMos supersonic
cruise missile. Which destroyer ship was used for testing the missile?

A. INS Rajput

B. INS Kolkata

C. INS Chennai

D. INS Visakhapatnam

Answer: Option D


7. Who among these has been awarded the 12th Bharat Ratna Dr Ambedkar
Award 2022?

A. Janhvi Kapoor

B. Sara Ali Khan

C. Harshaali Malhotra

D. Nora Fatehi

Answer: Option C


8. Who was IPL’s most expensive player in the 2021 edition?

A. Ben Strokes

B. Chris Morris

C. Rohit Sharma

D. MS Dhoni

Answer: Option B


9. ‘Ecowrap’ is the flagship report released by which institution?

A. Reserve Bank of India

B. NITI Aayog

C. State Bank of India

D. Asian Development Bank

Answer: Option C


10. How many total athletes are there currently in the list of athletes
selected for the Target Olympic Podium Scheme?

A. 294

B. 107

C. 301

D. 500

Answer: Option C


11. The New Jan Shatabdi Express inaugurated between Agartala and
Jiribam connects Tripura with which state?

A. Sikkim

B. Kolkata

C. Manipur

D. Assam

Answer: Option C


12. The Union Minister for Environment, Forest & Climate Change
recently chaired the 19th Meeting of the National Tiger Conservation
Authority. What is the name of the minister?

A. Ashwini Kumar Choubey

B. J. P. Nadda

C. Bhupender Yadav

D. Dharmendra Pradhan

Answer: Option C


13. David Sassoli, who has passed away recently, was the President of
which of these organizations?

A. European Central Bank

B. European Commission

C. European Parliament

D. European Council

Answer: Option C


14. Who has been named as the new chief economist of the IMF to replace
Gita Gopinath?

A. Piotr Trabinski

B. Pablo Moreno Garcia

C. Paul Hilbers

D. Pierre-Olivier Gourinchas

Answer: Option D


15. Pierre-Olivier Gourinchas has been named as the new Chief Economist
of which international body?

A. World Bank

B. IMF

C. BRBD

D. ADB

Answer: Option B


16. India’s first Mobile Honey Processing Van was launched in which
state?

A. Karnataka

B. Uttar Pradesh

C. Gujarat

D. Kerala

Answer: Option B


17. What is the name of the mission launched by the Western zone of the
Indian Railways to track lost belongings of passengers?

A. Mission Hifazat

B. Mission Amanat

C. Mission Nidhi

D. Mission Dharohar

Answer: Option B


18. In Chess, who has achieved the feat of becoming the 73rd
Grandmaster of India?

A. Pravin Thipsay

B. Parimarjan Negi

C. Bharath Subramaniyam

D. Vaishali Rameshbabu

Answer: Option C

19. Which city will host IPL 2022 mega auction event?

A. Pune

B. New Delhi

C. Kochi

D. Bengaluru

Answer: Option D


1. Which actor has been appointed as the brand ambassador of Amway
India?

A. Pankaj Tripathi

B. Akshay Kumar

C. Manoj Bajpai

D. Amitabh Bachchan

Answer: Option D


2. DRDO undertook the final test firing of Man-Portable Anti-Tank
Guided Missile (MPATGM). Which agency has been designated for the
manufacturing of this missile?

A. Garden Reach Shipbuilders & Engineers

B. Mazagon Dock Shipbuilders

C. Hindustan Aeronautics Limited

D. Bharat Dynamics Limited

Answer: Option D


3. Which state or union territory has launched the ‘Shramik Mitra’
scheme for construction workers?

A. Uttar Pradesh

B. Haryana

C. Jammu and Kashmir

D. Delhi

Answer: Option D


4. PM Modi inaugurated which of the following edition of the National
Youth Festival in Puducherry?

A. 15th

B. 20th

C. 10th

D. 25th

Answer: Option D


5. Alikhan Smailov has been appointed as the new Prime Minister of
which country?

A. Georgia

B. Armenia

C. Kazakhstan

D. Tajikistan

Answer: Option C


6. Who has become India’s richest self-made female billionaire?

A. Kiran Mazumdar

B. Falguni Nair

C. Roshni Nadar Malhotra

D. Savitri Jindal

Answer: Option B


7. Which of the following has set up a separate internal department for
fintech?

A. RBI

B. Indusland Bank

C. HDFC Bank

D. Bank of Baroda

Answer: Option A


8. What is the rank of Chennai International Airport in the global list
for “On Time Performance” for the year 2021?

A. 8th Position

B. 9th Position

C. 5th Position

D. 7th Position

Answer: Option A


9. Which company has been chosen as the title sponsor for the Indian
Premier League (IPL) 2022 and 2023 seasons by BCCI?

A. Tata Group

B. Amazon

C. Vivo

D. Paytm

Answer: Option A


10. What is the projected GDP growth rate of the global economy in
2022, as per the World Bank?

A. 3.2%

B. 4.1%

C. 2.2%

D. 5.5%

Answer: Option B


11. Which city has become the first city in the country to undertake a
water metro project after the launch of its first boat in December
2021?

A. Mumbai

B. Kochi

C. Chennai

D. Pune

Answer: Option B


12. Which country’s passport has topped the list of powerful passports
for the first quarter of 2022 released by the Henley Passport Index,
along with Japan?

A. Australia

B. Singapore

C. America

D. Africa

Answer: Option B


13. Who has authored the book ‘Nehru the Debates that Defined India`?

A. Tripuradaman Singh

B. Adil Hussain

C. (a) and (b) both

D. Khushwant Singh

Answer: Option C


14. Who has been appointed by the International Monetary Fund as its
new Chief Economist?

A. James Cameron

B. Alex Halter

C. Pierre-Olivier Gourinchas

D. Gita Gopinath

Answer: Option C


15. The oldest sloth bear of India passed away aged 40 at Van Vihar
National Park and Zoo of Bhopal. What is the name of that bear?

A. Babli

B. Gulabo

C. Pinki

D. Sheebo

Answer: Option B


16. Google and which bank have tied up to boost the bank’s customer
experience strategy?

A. Bank of Baroda

B. Yes Bank

C. Canara Bank

D. RBL Bank

Answer: Option D


17. What is the rank of India in the Henley Passport Index, released
for Q1 of 2022?

A. 90

B. 72

C. 89

D. 83

Answer: Option D


18. What is the estimated GDP growth rate of India in FY22, as per the
latest projection of UBS Securities?

A. 7.5%

B. 10.1%

C. 8.4%

D. 9.1%

Answer: Option D


19. Which state government has launched a road safety initiative
‘Rakshak’?

A. Tamil Nadu

B. Maharashtra

C. Odisha

D. Karnataka

Answer: Option C


1. What is the total number of members in the committee constituted to
examine “The Prohibition of Child Marriage (Amendment) Bill, 2021?

A. 10

B. 31

C. 21

D. 26

Answer: Option B


2. SBI Cards and Payment Services Ltd has partnered with which of the
following company for card tokenisation?

A. HDFC Bank

B. Paytm

C. Google Pay

D. Mastercard

Answer: Option B

3

. Prime Minister Narendra Modi will lay the foundation stone of PGI
Satellite Centre in which city?

A. Meerut

B. Ferozepur

C. Bhopal

D. Imphal

Answer: Option B

4. There was a massive fire at which nation’s Parliament?

A. Israel

B. Japan

C. South Africa

D. Russia

Answer: Option C


3. Prime Minister Narendra Modi will visit which state on January 5th?

A. Punjab

B. Uttar Pradesh

C. Goa

D. Gujarat

Answer: Option A


6. Cricket all-rounder Mohammad Hafeez has announced his retirement
from international cricket for which of the following countries?

A. West Indies

B. Afghanistan

C. South Africa

D. Pakistan

Answer: Option D


7. What is the deadline for KYC updation for bank accounts, as per the
recent notification of RBI?

A. January 31, 2022

B. June 30, 2022

C. March 31, 2022

D. September 30, 2022

Answer: Option C


8. IRDAI has selected 3 of its insurers as D-SIIs for 2022-22. Identify
which of the given insurer is not among them?

A. United India Insurance

B. Life Insurance Corporation of India

C. General Insurance Corporation of India

D. The New India Assurance Co. Ltd

Answer: Option A


9. Which is India’s first indigenously developed Receptor Binding
Domain (RBD) protein sub-unit vaccine for COVID-19?

A. NOVAVAX

B. CORBEVAXTM

C. SEROVAXTM

D. DIVIVAX

Answer: Option B


10. What is the upper limit per transaction fixed by RBI for small
value digital transactions in offline mode?

A. Rs 100

B. Rs 300

C. Rs 200

D. Rs 400

Answer: Option C


11. The GST Council has decided to defer the increase in GST Rate on
which product?

A. Automobile

B. Textile

C. Mobile Phones

D. Cotton

Answer: Option B


12. Who has been appointed as the ‘officer on special duty’ in Punjab
National Bank?

A. Atul Kumar Goel

B. A.S. Rajeev

C. Shanti Lal Jain

D. Mallikarjuna Rao

Answer: Option A


13. Name the winner of the RedInk Award for ‘Journalist of the Year’
2020?

A. Rana Ayyub

B. Rohit Sardana

C. Danish Siddiqui

D. Arfa Khanum Sherwani

Answer: Option C


14. Which state government slashed Rs 25 per litre on petrol and diesel
prices for two-wheelers owned by the poor?

A. Odisha

B. Jharkhand

C. Tamil Nadu

D. Kerala

Answer: Option B


15. What per cent stake will be acquired by NTPC in Power Exchange of
India Ltd?

A. 5%

B. 3%

C. 4%

D. 6%

Answer: Option A


16. New Covid-19 variant IHU has been detected in which country?

A. France

B. Spain

C. Germany

D. Denmark

Answer: Option A


17. Which day is commemorated as World Braille Day annually around the
world?

A. January 02

B. January 01

C. January 04

D. January 03

Answer: Option C


18. Who has become the first Indian-origin woman to trek solo to the
South Pole?

A. Srishti Bandla

B. Sneha Sharma

C. Sunita Williams

D. Harpreet Chandi

Answer: Option D


19. Which state is the worst hit in terms of the number of Omicron
cases?

A. Kerala

B. Delhi

C. Karnataka

D. Maharashtra

Answer: Option D


20. Who has been appointed as the new Chairman and CEO of the Railway
Board?

A. Vinay Kumar Tripathi

B. Naresh Salecha

C. Sanjeev Mittal

D. Ravinder Gupta

Answer: Option A


1. According to United Nations’ WESP 2022 Report, what is the estimated
growth rate of the Indian economy in FY 2022?

A. 5.1%

B. 7.5%

C. 8.3%

D. 6.5%

Answer: Option D


2. Which state government has decided to bring a law to regulate online
gaming?

A. Rajasthan

B. Kerala

C. Uttar Pradesh

D. Madhya Pradesh

Answer: Option D


3. Which country has awarded a USD 375 million contract to India for
the BrahMos missile?

A. Philippines

B. Indonesia

C. Namibia

D. Croatia

Answer: Option A

4. When will PM Modi hold interactions with the startups?

A. January 15

B. January 18

C. January 17

D. January 16

Answer: Option A


5. As per the ISFR 2021, released by the FSI, the total forest and tree
cover in India increased by what area in 2021, as compared to 2019?

A. 3,646 sq kms

B. 5,511 sq kms

C. 2,261 sq kms

D. 1,538 sq kms

Answer: Option C


6. Who has been appointed as the managing director & chief
executive officer of Ujjivan Small Finance Bank?

A. Ittira Davis

B. Samit Ghosh

C. Banavar Prabhakar

D. Rajesh Jogi

Answer: Option A


7. PM Modi has inaugurated how many new government medical colleges in
Tamil Nadu in January 2022?

A. 8

B. 5

C. 11

D. 16

Answer: Option C


8. The Armed Forces Veterans Day is being observed on which date?

A. January 14

B. January 15

C. January 13

D. January 12

Answer: Option A


9. Which state has topped in terms of increase in forest cover as per
‘India State of Forest Report’ 2021?

A. Andhra Pradesh

B. Tamil Nadu

C. Haryana

D. Maharashtra

Answer: Option A


10. India’s first heli-hub has recently been inaugurated in which
place, having all aviation facilities?

A. Chennai

B. Agra

C. Nagpur

D. Gurugram

Answer: Option D


11. Which British Royal Family member has been stripped of all his
Royal patronages and military titles?

A. Prince Charles

B. Prince Andrew

C. Prince William

D. Prince Henry

Answer: Option B


12. Which team has been ranked at the top of World Test Championship
Table 2021-23?

A. Sri Lanka

B. South Africa

C. New Zealand

D. Australia

Answer: Option A


13. ‘Ibonia’, which was seen in the news, is a similar version of
Ramayana found in which country?

A. Mauritius

B. Nepal

C. Sri Lanka

D. Madagascar

Answer: Option D


14. In the Calendar year 2022, what is the estimated growth rate of the
Indian economy as per the United Nations’ report?

A. 5.4%

B. 6.7%

C. 7.5%

D. 8%

Answer: Option B


15. Who is the author of the book “Indomitable: A Working Woman’s Notes
on Work, Life and Leadership”?

A. Shikha Sharma

B. Arundhati Bhattacharya

C. Anshula Kant

D. Naina Lal Kidwai

Answer: Option B


16. Who has been appointed as the new Chairman of the ISRO, to replace
K. Sivan?

A. Ajit Kumar Mohanty

B. S. Somanath

C. G. Madhavan Nair

D. Udupi Ramachandra Rao

Answer: Option B


17. Adani Group has inked an MoU with South Korea’s POSCO to set up a
green, environment-friendly integrated steel mill in which state?

A. Gujarat

B. Bihar

C. Maharashtra

D. Karnataka

Answer: Option A


18. Which is the first city of India to have a water metro project?

A. Amritsar

B. Ahmedabad

C. Mumbai

D. Kochi

Answer: Option D


19. What is India’s current rank on the ICC world Test championship
table 2021-23?

A. 6th

B. 5th

C. 4th

D. 7th

Answer: Option B


20. A veteran journalist Kamal Khan passed away at the age of 61. Did
he work with which media channel?

A. India Today

B. CNN

C. NDTV

D. Times Now

Answer: Option C


1. Small business lending platform Indifi Technologies has joined hands
with which of the following entity to provide instant loan to MSME
merchants?

A. BharatPe

B. Buy Gold

C. Google Pay

D. PhonePe

Answer: Option C


2. Army Day is being observed every year in India on which date?

A. January 14

B. January 15

C. January 16

D. January 13

Answer: Option B


3. Where did the Monumental National Flag, the world’s largest national
flag made of Khadi fabric, put to a grand public display?

A. Leh

B. Hindon

C. Jaisalmer

D. Mumbai

Answer: Option C


4. Olympic bronze medallist Deon Lendore, who has passed away was known
for which of the following sports event?

A. Hockey

B. Javelin throw

C. Football

D. Sprinting

Answer: Option D


5. AS per the Reserve Bank of India data, the foreign exchange reserves
of India stood how much in the week ended January 07, 2022?

A. $637.196 billion

B. $632.736 billion

C. $633.576 billion

D. $634.856 billion

Answer: Option B


6. Which defence organization introduced a light and more
climate-friendly combat uniform for its personnel on Army Day?

A. Border Security Force

B. Indian Air force

C. Indian Army

D. National Security Guards

Answer: Option C


7. Which of the following edition of the Army day is being
commemorated?

A. 72

B. 75

C. 74

D. 78

Answer: Option C


8. Which country has announced firing 2 train-borne guided missiles?

A. North Korea

B. South Korea

C. USA

D. Russia

Answer: Option A


9. Which bank has been named as the best private bank in India in the
recent Global Private Banking Awards 2021?

A. HDFC bank

B. Kotak Mahindra Bank

C. ICICI Bank

D. state Bank of India

Answer: Option A


10. Which of the following municipal corporation has become the only
municipal corporation in the world to have more than 80 citizen-based
services on WhatsApp chatbot?

A. LMC

B. BBMP

C. BMC

D. GHMC

Answer: Option C


11. In which state the 18th Kachai Lemon Festival has been started?

A. Odisha

B. Karnataka

C. Manipur

D. Tripura

Answer: Option C


12. Who has been appointed as the President of the Indian Council of
Historical Research?

A. Raghuvendra Tanwar

B. Padmaja Chunduru

C. Chandra Shekhar Ghosh

D. Sumant Kathpalia

Answer: Option A


13. Darvaza gas crater, also known as the ‘Gateway to Hell’, is located
in which country?

A. Russia

B. USA

C. Indonesia

D. Turkmenistan

Answer: Option D

14. LazyPay has partnered with which bank to launch its credit card segment
LazyCard?

A. SBM Bank India

B. DBS Bank

C. ICICI Bank

D. HDFC Bank

Answer: Option A


15. Which sportsperson has been appointed as DSP by the Assam
government?

A. PV Sindhu

B. Avani Lakhera

C. Mira Bai Chanu

D. Lovlina Borgohain

Answer: Option D


16. Bharath Subramaniyam, who was seen in the news, is associated with
which sports?

A. Table-Tennis

B. Chess

C. Tennis

D. Weightlifting

Answer: Option B


17. The first-ever World Deaf T20 Cricket Championship in 2023 will be
held in which of the following states?

A. Jammu & Kashmir

B. Gujarat

C. Kerala

D. Haryana

Answer: Option C


18. Which country has decided to expand the testing capacity by
distributing rapid COVID-19 tests?

A. USA

B. UAE

C. China

D. Nepal

Answer: Option A


19. Who among the following has been appointed as dean of the
University of Oxford Business School?

A. Shubashih Mohanty

B. Soumitra Dutta

C. Ankita Malhotra

D. Devasish Mukherjee

Answer: Option B


20. How much amount of loan assistance has been granted by the
Government of India to Sri Lanka to help the island nation overcome its
depleted foreign reserves?

A. USD 800 million

B. USD 900 million

C. USD 500 million

D. USD 700 million

Answer: Option B


1. Which of the following edition of the India Digital Summit 2022 was
held by the Internet And Mobile Association of India (IAMAI) virtually?

A. 16

B. 15

C. 20

D. 19

Answer: Option A


2. Who is the head of the Working group set up to strengthen television
rating point (TRP) services?

A. Anurag Singh Thakur

B. Shashi Shekhar Vempati

C. Sukant Vatsa

D. L Murugan

Answer: Option B


3. Tasnim Mir becomes the Indian world number one player, she is
associated with which sports?

A. Tennis

B. Badminton

C. Shooting

D. Hockey

Answer: Option B


4. Birju Maharaj, who passed away on 17th January 2022, belongs to
which profession?

A. Athlete

B. Music Composer

C. Kathak Dancer

D. Politician

Answer: Option C


5. Which country recently launched formal Free Trade Agreement
negotiations with India?

A. Japan

B. USA

C. Russia

D. UK

Answer: Option D


6. Which actress has received the 12th Bharat Ratna Dr Ambedkar Award
2022 for her performance in Bajrangi Bhaijaan?

A. Koel Mallik

B. B. Saroja Devi

C. Harshaali Malhotra

D. Sridevi

Answer: Option C


7. Which Indian company has joined hands with the ‘Africa50’ investment
platform to develop the ‘Kenya Transmission Project’?

A. Power Grid Corporation

B. ONGC

C. Power Finance Corporation

D. Rural Electrification Corporation

Answer: Option A


8. Who among the following won the 2022 India Open Men’s Doubles Title?

A. Brian Yang & Ng Tze Yong

B. Loh Kean Yew & Ng Tze Yong

C. Mohammad Ahsan & Hendra Setiawan

D. Satwiksairaj Rankireddy & Chirag Shetty

Answer: Option D


9. Which of the following edition of the Dhaka International Film
Festival take place in January 2022?

A. 15

B. 10

C. 20

D. 60

Answer: Option C


10. Which companies have signed an MoU with India INX to launch the
first Bitcoin and ETFs at GIFT city?

A. Torus Kling Blockchain IFSC

B. Cosmea Financial Holdings

C. Angel One Limited

D. Both A and B

Answer: Option D


11. Who among the following won the 2022 India Open Men’s Singles
Title?

A. Loh Kean Yew

B. Chirag Shetty

C. Satwiksairaj Rankireddy

D. Lakshya Sen

Answer: Option D


12. Name the DBT-BIRAC supported start-up, which has received World
Bank Group and Consumer Technology Association’s Global Women’s Health
Tech Awards?

A. Operon Biotech and Healthcare

B. InnAccel Technologies

C. NIRAMAI Health Analytix

D. Both B & C

Answer: Option D


13. Which bank has partnered with Marwadi Financial Services to offer 3
in 1 Savings account to customers?

A. NSDL Payments Bank

B. India Post Payments Bank

C. Jio Payments Bank

D. Fino Payments Bank

Answer: Option A


14. IOA has appointed whom as India’s Chef de Mission for Asian Games
2022?

A. Rakesh Anand

B. Sandip Pradhan

C. Bhupender Singh Bajwa

D. Anurag Singh Thakur

Answer: Option C

15. What is the crew capacity of the Gaganyaan programme?

A. 3

B. 2

C. 4

D. 5

Answer: Option A


16. IOA has appointed whom as India’s Chef de Mission for Commonwealth
Games 2022?

A. Deepak Singh

B. Rakesh Anand

C. Bhupendra Singh

D. Sandip Pradhan

Answer: Option B


17. Which zone received the maximum share of complaints under Ombudsman
schemes, as per the recent RBI Report?

A. East Zone

B. North Zone

C. South Zone

D. West Zone

Answer: Option B


18. Which country has launched its 1st Maritime Domain Awareness
Satellite constellation from cape Canaveral, United States?

A. South Africa

B. India

C. China

D. Australia

Answer: Option A


19. Who of the following won the 2022 India Open Women’s Singles Title?

A. PV Sindhu

B. Saina Nehwal

C. Busanan Ongbamrungphan

D. Supanida Katethong

Answer: Option C


1. Name of the participant who received the Best National Costume award
at the Mrs World 2022 pageant?

A. Hardeep Kaur

B. Harneet Kaur

C. Navdeep Kaur

D. Pooja Sharma

Answer: Option C


2. Data day will be observed across all 100 smart cities of India on
which date?

A. January 20

B. January 21

C. January 24

D. January 25

Answer: Option B


3. Name the player who beat Andy Murray to lift men’s singles title at
Sydney Tennis Classic 2022 final?

A. Andrey Rublev

B. Aslan Karatsev

C. Denis Shapovalov

D. Sebastian Korda

Answer: Option B

4. Who is the Pro Kabaddi 2022 Top Raider so far?

A. Maninder Singh

B. Pawan Sehrawat

C. Naveen Kumar

D. Arjun Deshwal

Answer: Option B


5. Which of the following states has won the maximum number of awards
at the national startup awards 2021?

A. Maharashtra

B. Gujarat

C. Uttar Pradesh

D. Karnataka

Answer: Option D


6. How many startups have been declared the winners of the National
Startup Awards 2021?

A. 59

B. 60

C. 46

D. 50

Answer: Option C


7. Which Indian state constituted the Justice Hema Commission?

A. Tamil Nadu

B. West Bengal

C. Kerala

D. Gujarat

Answer: Option C

8. The annual Beating the Retreat ceremony will take place on which date?

A. January 25

B. January 26

C. January 27

D. January 29

Answer: Option D


9. The Indian navy has participated in the PASSEX exercise with which
country?

A. France

B. Japan

C. Russia

D. China

Answer: Option C


10. Ibrahim Boubacar Keita, who died was the former President of which
of the following countries?

A. Mali

B. Senegal

C. Zambia

D. Nigeria

Answer: Option A


11. The ‘Infinity Bridge’, which was recently opened for public
traffic, is built in which city?

A. Dubai

B. Paris

C. Kathmandu

D. New Delhi

Answer: Option A


12. International Labour Organisation has projected how much global
unemployment in 2022?

A. 150 million

B. 207 million

C. 200 million

D. 215 million

Answer: Option B


13. Padma Shri awardee Shanti Devi died at 88, was a social activist
from which of the following states?

A. Odisha

B. Assam

C. Kerala

D. Tamil Nadu

Answer: Option A

14. Who has won the Best FIFA Men’s Goalkeeper Award 2021?

A. Ederson

B. Alisson Becker

C. Manuel Neuer

D. Edouard Mendy

Answer: Option D


15. Who has been appointed as the new chief executive officer (CEO) of
Adani Power Limited (APL)?

A. Shersingh B Khyalia

B. Praveer Sinha

C. Kesava Menon Chandrasekhar

D. Banmali Agrawala

Answer: Option A

16. Who has taken over as the new AEPC Chairman?

A. Anand Mahindra

B. Narendra Goenka

C. Samir Mehta

D. Pawan Munjal

Answer: Option B


17. What is the theme of the digital WEF’s Davos Agenda 2022 Summit?

A. The State of the Agenda

B. The State of the World

C. The State of the capitalism

D. The State of the Restoring Trust

Answer: Option B


18. On the occasion of Army Day, the Indian Army put on display the
Monumental National Flag, the world’s largest national flag made of
Khadi fabric, at Longewala. In which of these places is Longewala
located?

A. Jaisalmer

B. Chandigarh

C. Dehradun

D. Leh

Answer: Option A


19. Who is the winner of the Mrs World 2022 beauty pageant?

A. Mrs America

B. Mrs India

C. Mrs Jordan

D. Mrs UAE

Answer: Option A


20. Who has been awarded the Best FIFA Men’s Player Award 2021?

A. Neymar

B. Robert Lewandowski

C. Christiano Ronaldo

D. Lionel Messi

Answer: Option B


1. Who has been appointed as the new chairman of the Apparel Export
Promotion Council?

A. Premal H. Udani

B. Ashok G. Rajani

C. Narendra Goenka

D. Vijaykumar Agarwal

Answer: Option C


2. The National Disaster Response Force (NDRF) is celebrating which
edition of its Raising Day?

A. 21st

B. 14th

C. 17th

D. 19th

Answer: Option C


3. The Best FIFA Women’s Player of the year 2021 has been won by whom?

A. Alexia Putellas

B. Jennifer Hermoso

C. Sandra Panos

D. Irene Paredes

Answer: Option A


4. Which bank has won the right to sell Vijay Mallya’s London home?

A. UBS

B. BFC

C. ADIB

D. CAF

Answer: Option A


5. Government of India has released which of these to mark the first
anniversary of the Covid inoculation drive?

A. Commemorative Postal Stamp

B. Commemorative Coin

C. Commemorative Plaque

D. Commemorative Medal

Answer: Option A


6. ‘Rojgar Mission’ is the recent initiative of which state?

A. Chhattisgarh

B. Punjab

C. Uttar Pradesh

D. Assam

Answer: Option A


7. As per Standards for Charging Infrastructure for Electric Vehicles
(EV), who can set up a Public Charging Station?

A. State Governments

B. DISCOMs

C. Ministry of Power

D. Individuals

Answer: Option D


8. When was the last time India did not have any foreign head of state
as Chief Guest at Republic Day celebrations before 2021?

A. 1984

B. 1971

C. 1952

D. 1966

Answer: Option D


9. As per the new COVID guidelines, COVID-19 patients have to undergo
tests for which disease if cough persists for over 2-3 weeks?

A. HIV

B. Cancer

C. Tuberculosis

D. Diabetes

Answer: Option C


10. Who has been chosen as the new head of the European Parliament?

A. Angela Merkel

B. Roberta Metsola

C. Magdalena Andersson

D. Sanna Marin

Answer: Option B

11. There was an explosion aboard which Indian Naval Ship?

A. INS Ranvir

B. INS Vikrant

C. INS Vishakhapatnam

D. INS Vikramaditya

Answer: Option A


12. ‘ClickPay’ is a facility launched by which company for its
customers to pay recurring online bills easily and conveniently?

A. Freecharge

B. MobiKwik

C. PhonePe

D. Paytm

Answer: Option B


13. Name the player who beat Andy Murray to lift the men’s singles
title at Sydney Tennis Classic 2022 final?

A. Aslan Karatsev

B. Denis Shapovalov

C. Andrey Rublev

D. Sebastian Korda

Answer: Option A


14. The ‘Inequality Kills’ report states that the wealth of the world’s
10 richest men doubled since the pandemic began. The report is
published by which organisation?

A. Oxfam India

B. Greenpeace

C. UNESCO India

D. WEF

Answer: Option A

15. The NDRF Raising Day is being observed on which date?

A. January 17

B. January 16

C. January 18

D. January 19

Answer: Option D


16. Which telecom enterprise in India has become the first in the
industry to go live with UPI AUTOPAY?

A. Jio

B. PhonePe

C. Paytm

D. Freecharge

Answer: Option A

17. When was National Disaster Response Force formed?

A. 2006

B. 2014

C. 2005

D. 2015

Answer: Option A


18. The 9th Women National Ice Hockey Championship 2022 has been
organised at which place

?

A. Solang Valley

B. Gulmarg

C. Leh

D. Lahaul And Spiti

Answer: Option D


19. Narayan Debnath, who has passed away, belongs to which profession?

A. Politician

B. Comic artist

C. Filmmaker

D. Singer

Answer: Option B


20. The famous Indian tigress popularly known as ‘Collarwali’ passed
away at which Tiger Reserve?

A. Kanha Tiger Reserve

B. Corbett Tiger Reserve

C. Pench Tiger Reserve

D. Kaziranga Tiger Reserve

Answer: Option C


1. Professor MK Prasad, who has passed away, was one of the well known
by which name in India?

A. Mathematician

B. Economist

C. Oncologist

D. Environmentalist

Answer: Option D


2. Who has been appointed as the new President of the European
Parliament in January 2022?

A. Miriam Dalli

B. Roberta Metsola

C. Maite Pagazaurtundua

D. Sira Rego

Answer: Option B


3. Which company is purchasing the gaming company Activision Blizzard
Inc?

A. Microsoft

B. Google

C. Sony

D. Meta

Answer: Option A


4. The World Employment and Social Outlook (WESO) Trends 2022 report
has been released by which organization?

A. IMF

B. FAO

C. WHO

D. ILO

Answer: Option D


5. Name the app launched by SEBI on investor education to create
awareness about the basic concepts of the securities market?

A. Ekta

B. VeeRta

C. Saarthi

D. Gyaan

Answer: Option C


6. Who among the following has announced her retirement after the 2022
season

?

A. Saina Nehwal

B. Sania Mirza

C. Mary Kom

D. Mitali Raj

Answer: Option B


7. Who has been appointed as the new chairman and managing director
(CMD) of Air India Ltd?

A. V.A.Patwardhan

B. R S Sandhu

C. Amrita Sharan

D. Vikram Dev Dutt

Answer: Option D


8. The AFC Women’s Asian Cup 2022 football tournament will be held in
which country?

A. Japan

B. India

C. Thailand

D. South Korea

Answer: Option B


9. As per the World Employment and Social Outlook – Trends 2022 report,
the global unemployment level in 2022 is estimated at what?

A. 207 million

B. 175 million

C. 189 million

D. 251 million

Answer: Option A


10. Which country proposed the ‘P3 (Pro-Planet People) movement’ during
the WEF Davos Agenda 2022?

A. Russia

B. USA

C. UK

D. India

Answer: Option D


11. Indian Institute of Management Kozhikode has partnered with which
bank through its Business incubator LIVE to disburse the loan to
startups under the startup funding scheme, ‘IndSpring Board’?

A. Bank of Baroda

B. Indian Bank

C. State Bank of India

D. Punjab National Bank

Answer: Option B


12. What is the Digital Payments Index (DPI) for September 2021 as per
RBI data?

A. 367.87

B. 304.06

C. 459.38

D. 270.59

Answer: Option B


13. Russia has amassed thousands of troops along its border with which
among the following countries?

A. Ukraine

B. Kazakhstan

C. Finland

D. Latvia

Answer: Option A


14. Who has been named as the captain of the ICC Men’s ODI Team of the
Year 2021?

A. Babar Azam

B. Virat Kohli

C. Joe Root

D. Steve Smith

Answer: Option A

15. Which nation is relocating its capital to Nusantara?

A. Indonesia

B. Malaysia

C. Brunei

D. Vietnam

Answer: Option A


16. Which Tennis star was deported from Australia, after his
unvaccinated status?

A. Novak Djokovic

B. Rafael Nadal

C. Roger Federer

D. Daniil Medvedev

Answer: Option A


17. What is the name of the phenomenon that describes record numbers of
people leaving their jobs during the Covid pandemic?

A. The Pandemic Brunt

B. Pandemic Quit

C. The Pandemic Resignation

D. The Great Resignation

Answer: Option D


18. Which Union Ministry launched the ‘Climate Hazards and
Vulnerability Atlas of India’?

A. Ministry of Housing and Urban Affairs

B. Ministry of Science and Technology

C. Ministry of Earth Sciences

D. Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Answer: Option C


19. The Indian Navy and Japanese Navy undertook the maritime
partnership exercise in which region in January 2022?

A. Arabian Sea

B. Bay of Bengal

C. Indian Ocean

D. Pacific Ocean

Answer: Option B


20. What amount of capital infusion has been approved by the cabinet in
the Indian Renewable Energy Development Agency Limited, (IREDA) in
2022?

A. Rs 2,500 crore

B. Rs 1,500 crore

C. Rs 1,000 crore

D. Rs 2,000 crore

Answer: Option B


1. Which Indian state has launched the Golden Jubilee Celebrations of
the state and decided to set up ‘Infrastructure Financing Authority’?

A. Goa

B. Arunachal Pradesh

C. Assam

D. Chhattisgarh

Answer: Option B


2. Which country has inaugurated the ‘India-assisted social housing
units project’?

A. Mauritius

B. Maldives

C. Madagascar

D. Myanmar

Answer: Option A


3. What was the amount of global FDI flow in 2021 as per UNCTAD Global
Investment Trends Monitor?

A. USD 1.45 trillion

B. USD 1.25 trillion

C. USD 1.65 trillion

D. USD 1.85 trillion

Answer: Option C


4. Who became the first Indian to complete NASA’s International Air and
Space Program at the Kennedy Space Centre in Alabama, USA?

A. Kamlesh Lulla

B. Meyya Meyyappan

C. Jahnavi Dangeti

D. Anita Sengupta

Answer: Option C


5. PM Modi is set to inaugurate the world’s second-tallest statue in a
sitting position, comprising a 216-foot statue of Ramanujacharya, in
which city?

A. Bengaluru

B. Visakhapatnam

C. Kochi

D. Hyderabad

Answer: Option D


6. Which of the following has launched a mobile app “Saarthi” based on
investor education in Mumbai, Maharashtra?

A. Securities and Exchange Board of India

B. National Payments Corporation of India

C. Association of Mutual Funds of India

D. Reserve Bank of India

Answer: Option A


7. Which country test-flighted Arrow-3 anti-ballistic missile system
and its interceptors?

A. France

B. Germany

C. Israel

D. Russia

Answer: Option C


8. Which institution released the ‘Climate of India during 2021’
Report?

A. India Meteorological Department

B. NABARD

C. NITI Aayog

D. Environment Ministry

Answer: Option A


9. Government has merged the flame of the Amar Jawan Jyoti with the
flame at National War Memorial. The eternal flame of Amar Jawan Jyoti
was lit in which year?

A. 1949

B. 1952

C. 1980

D. 1972

Answer: Option D


10. Which Indian actor has recently won the International Association
of Working Women Award at the DC South Asian Film Festival 2021?

A. Gauahar Khan

B. Sushmita Sen

C. Kirti Kulhari

D. Tisca Chopra

Answer: Option B


11. The first BRICS Sherpas meeting of 2022 was held under the
chairmanship of which country?

A. China

B. Russia

C. India

D. Brazil

Answer: Option A


12. The ‘Azadi Ke Amrit Mahotsav se Swarnim Bharat Ki Ore’ programme is
a year-long initiative dedicated to the celebration of Azadi Ka Amrit
Mahotsav by which organisation?

A. ISKCON

B. Isha Foundation

C. Brahma Kumaris

D. Patanjali Yogpeeth

Answer: Option C


13. Haryana state government has partnered with which state to revive
the Saraswati river?

A. Rajasthan

B. Punjab

C. Himachal Pradesh

D. Uttarakhand

Answer: Option C


14. ‘I4F Industrial R&D and Technological Innovation Fund’ is a
collaboration between India and which country?

A. France

B. Indonesia

C. Israel

D. Germany

Answer: Option C


15. Which Union Ministry released the revised ‘Rural Area Development
Plan Formulation and Implementation Guidelines’?

A. Ministry of Rural Development

B. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

C. Ministry of Panchayati Raj

D. Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Answer: Option C


16. Who has been appointed as the Independent Chairman to the board of
Unity Small Finance Bank Limited by RBI?

A. Rajiv Mehrishi

B. Anil Swarup

C. Shashi Kant Sharma

D. Vinod Rai

Answer: Option D


17. India test-fired more indigenous and improved variants of BrahMos
missile. It is which type of missile?

A. Cruise missile

B. Ballistic missiles

C. Conventional guided missile

D. All of the above

Answer: Option A


18. Who has been appointed as the Managing Director, National Highways
& Infrastructure Development Corporation Ltd?

A. Baldev Prakash

B. Rajeev Ahuja

C. Chanchal Kumar

D. Vasudevan PN

Answer: Option C


19. As per the UNCTAD data, the FDI in India in 2021 was recorded what
percent lower than in 2020?

A. 26%

B. 25%

C. 29%

D. 21%

Answer: Option A

20. Who is the current BRICS Sherpa of India?

A. Dilip Sinha

B. Piyush Goyal

C. Devyani Khobragade

D. Sanjay Bhattacharyya

Answer: Option D


1. Which word has been chosen as the Oxford University Press Children’s
Word of the Year 2021?

A. Anxiety

B. Coronavirus

C. Sanitizer

D. Isolation

Answer: Option A


2. As per the latest GDP prediction by Ind-Ra, what is the estimated
GDP growth rate for the Indian economy in FY 2022-23?

A. 6.5%

B. 7.6%

C. 8.1%

D. 9.0%

Answer: Option B


3. Who has been named as the captain of the ICC Men’s T20I Team of the
Year 2021?

A. Virat Kohli

B. Kane Williamson

C. Joe Root

D. Babar Azam

Answer: Option D


4. Who among the following has topped the list of most popular world
leaders with a rating of 71 per cent?

A. Joe Biden

B. Narendra Modi

C. Scott Morrison

D. Justin Trudeau

Answer: Option B


5. Which nation’s warship ‘Bayern’ arrived in Mumbai on January 21st in
a rare port call?

A. USA

B. France

C. Germany

D. Russia

Answer: Option C


6. Which three states celebrate statehood day on January 21?

A. Tripura, Manipur, Meghalaya

B. Meghalaya, Assam, Nagaland

C. Nagaland, Mizoram, Sikkim

D. Manipur, Meghalaya, Mizoram

Answer: Option A


7. Who has been roped in as the new Chairman of Indian Farmers
Fertiliser Cooperative?

A. Simachal Padhya

B. Mangi Lal Danga

C. Prem Chandra Munshi

D. Dileep Sanghani

Answer: Option D


8. Which Indian state has joined hands with the World Food Programme
(WFP) to improve the food security of farmers?

A. Odisha

B. Tamil Nadu

C. Telangana

D. Assam

Answer: Option A


9. Major Hari Pal Singh Ahluwalia, who has passed away, was related to
which profession?

A. Mountaineer

B. Historian

C. Cricketer

D. Economist

Answer: Option A


10. Who is the author of the biography ‘Bose: The Untold Story of An
Inconvenient Nationalist’?

A. Punya Prasun Bajpai

B. Ramachandra Guha

C. Chandrachur Ghose

D. Prem Parkash

Answer: Option C


11. India will face which nation in its first match of the T20 World
Cup 2022?

A. Sri Lanka

B. Pakistan

C. Australia

D. England

Answer: Option B


12. Who has been named as the captain of the ICC Men’s Test Team of the
Year 2021?

A. Joe Root

B. Rohit Sharma

C. Aaron Finch

D. Kane Williamson

Answer: Option D


13. Which Indian has been roped in as the Ambassador for
ICANN-supported Universal Acceptance Steering Group?

A. Vijay Shekhar Sharma

B. Bhavish Aggarwal

C. Sachin Bansal

D. Deepinder Goyal

Answer: Option A


14. Who is the sole Indian cricketer in the ICC Women’s T20 Team of the
Year 2021?

A. Mitali Raj

B. Harmanpreet Singh

C. Shefali Verma

D. Smriti Mandhana

Answer: Option D


15. From India, who has been roped in as the Ambassador of
ICANN-supported Universal Acceptance Steering Group?

A. Vijay Shekhar Sharma

B. Sachin Bansal

C. Sunil Mittal

D. Falguni Nayar

Answer: Option A


16. Dimitar Kovacevski is the new Prime Minister of which country?

A. North Macedonia

B. Greece

C. Egypt

D. Argentina

Answer: Option A

17. Who is the winner of Genesis Prize 2022?

A. Steven Spielberg

B. Rabbi Lord

C. Albert Bourla

D. Natan Sharansky

Answer: Option C


18. Saturnino de la Fuente Garcia, the world’s oldest person has died.
He was from which country?

A. Italy

B. Finland

C. Spain

D. Switzerland

Answer: Option C


19. Roberta Metsola is the youngest President of which multilateral
institution?

A. UNICEF

B. UNESCO

C. European Parliament

D. World Bank

Answer: Option C


20. What amount of line of credit has been extended to Mauritius for
the Metro Express Project?

A. $170-million

B. $180-million

C. $190-million

D. $200-million

Answer: Option C


1. The Pravasi Bhartiya Divas is celebrated every year on which day?

A. January 10

B. January 9

C. January 8

D. January 7

Answer: Option B


2. Who of the following has been appointed as the new Director-General
of Police of Punjab?

A. Viresh Kumar Bhawra

B. Harmandeep Singh Hans

C. Naunihal Singh

D. Narinder Bhargav

Answer: Option A


3. Who has been appointed as the new secretary-general of the
Organization of the Petroleum Exporting Countries?

A. Abdul Rahman al-Bazzaz

B. Ashraf T. Lutfi

C. Haitham Al Ghais

D. Fuad Rouhani

Answer: Option C


4. Railway Minister Ashwini Vaishnaw flagged off the newly launched
Agartala-Jiribam-Agartala Jan Shatabdi Express. It is the first rail
line connection between which state?

A. Tripura and West Bengal

B. Tripura and Mizoram

C. Mizoram and Manipur

D. Tripura and Manipur

Answer: Option D


5. Which of the following state/UTs got national level awards for
Covid-19 Management and Panchayat Development Index at the 24th
National Conference on e-Governance held at Hyderabad?

A. Jammu and Kashmir

B. Gujarat

C. Chandigarh

D. New Delhi

Answer: Option A


6. Which state government has announced an increase in the retirement
age of state government employees from 60 years to 62 years?

A. Andhra Pradesh

B. West Bengal

C. Madhya Pradesh

D. Uttar Pradesh

Answer: Option A


7. Name the founder of Shillong Chamber Choir and renowned Indian
concert pianist, who passed away?

A. Mahendra Prasad

B. R L Jalappa

C. KS Sethumadhavan

D. Neil Nongkynrih

Answer: Option D


8. Which countries President has signed a law prohibiting Child
Marriage?

A. UK

B. Philippines

C. UAE

D. USA

Answer: Option B


9. Guru Gobind Singh Jayanti 2022 will be observed on 9th January 2022.
It will be which birth anniversary of Guru Gobind Singh Ji?

A. 200

B. 355

C. 100

D. 25

Answer: Option B


10. Google celebrated which birthday of Fatima Sheikh with a doodle?

A. 150

B. 100

C. 200

D. 191

Answer: Option D


11. Who has authored the new book titled “Gandhi’s Assassin: The Making
of Nathuram Godse and His Idea of India”?

A. V L Indira Dutt

B. Dhirendra Jha

C. Harish Meenakshi

D. Anuradha Sarma Pujari

Answer: Option B


12. Which General Insurance Company has launched a campaign titled
‘#BahaneChhodoTaxBachao’?

A. SBI General Insurance Company

B. Oriental Insurance Company

C. Bharti AXA General Insurance

D. Religare Insurance Company

Answer: Option A


13. Which date has been declared as Veer Baal Diwas by PM Modi?

A. December 26

B. December 25

C. December 20

D. December 31

Answer: Option A


14. Which of the following companies get the government’s passport
project worth $1 Billion?

A. Wipro

B. Infosys

C. TCS

D. HCL

Answer: Option C


15. Election Commission announced the Assembly polls scheduled for Goa,
Punjab, Manipur, Uttarakhand and Uttar Pradesh. Who is the Chief
Election Commissioner?

A. Achal Kumar Jyoti

B. Anil Tripathi

C. Sushil Chandra

D. Sunil Arora

Answer: Option C


1. The ‘Man-Portable Anti-Tank Guided Missile, which was flight-tested,
was developed in which country?

A. Israel

B. France

C. India

D. USA

Answer: Option C


2. Which day has been declared by Prime Minister Narendra Modi to be
observed as ‘National Start-up Day’ in India?

A. January 16

B. January 15

C. January 18

D. January 17

Answer: Option A


3. As per the data by NPCI, which bank was the largest recipient of the
UPI transaction amount in the October-December quarter in 2021?

A. Bank of Baroda

B. State Bank of India

C. Paytm Payments Bank

D. Punjab National Bank

Answer: Option C


4. The India Digital Summit, 2022, was organised virtually by the
Internet and Mobile Association of India. The event was which edition
of the annual summit?

A. 7

B. 16

C. 21

D. 11

Answer: Option B


5. Which player has been named as the captain of the Indian women’s
team participating in the 2022 Women’s Hockey Asia Cup?

A. Navjot Kaur

B. Savita Punia

C. Lalremsiami

D. Rani Rampal

Answer: Option B


6. PARAKH, which was seen in the news, is a portal associated with
which field?

A. Customs Clearance

B. Student Learning Assessment

C. Investment Advice

D. Defence Acquisition

Answer: Option B


7. The 2022 Women’s Hockey Asia Cup will be held in which country?

A. Myanmar

B. Oman

C. India

D. Thailand

Answer: Option B


8. Union Minister of Commerce & Industry Piyush Goyal unveiled
which of these strategies as a way forward for Startups ecosystem,
during the India Digital Summit, 2022?

A. SOAR

B. GRAB

C. LEAP

D. EASE

Answer: Option C


9. What is the objective of ‘Clairvoyant’, the AI-based patented system
launched?

A. Mine Cryptocurrency

B. Tackle Air Pollution

C. Water Purification

D. Disinfection

Answer: Option C


10. Indian player Tasnim Mir was in news for becoming the first Indian
world number one in which sports?

A. Tennis

B. Shooting

C. Hockey

D. Badminton

Answer: Option D


11. Which bank was the biggest remitter of the UPI transaction amount
in December 2021, as per the data by NPCI?

A. State Bank of India

B. HDFC Bank

C. Bank of Baroda

D. IndusInd Bank

Answer: Option A


12. Which Mutual Fund company has been renamed as WhiteOak Capital
Mutual Fund?

A. ICICI Prudential Mutual Fund

B. YES Mutual Fund

C. HDFC Mutual Fund

D. UTI Mutual Fund

Answer: Option B


13. Gulabo, which passed away at the Van Vihar National Park and Zoo,
Bhopal. What is it?

A. One-horned Rhino

B. Giant Tortoise

C. Bengal Tiger

D. Sloth Bear

Answer: Option D


14. Daniel Ortega has been reappointed as the President of which
country recently for the 4th straight term?

A. Argentina

B. Honduras

C. Nicaragua

D. Bolivia

Answer: Option C


15. ‘Central Institute of Classical Tamil’, is located in which city?

A. Chennai

B. Coimbatore

C. Madurai

D. Tiruchirappalli

Answer: Option A


1. Ministry of Education has recently announced a new initiative to
provide the best-developed ed-tech solutions and courses to students on
a single platform. What is the name of the ed-tech platform?

A. NIPUN 3.0

B. PRAGATI 3.0

C. NEAT 3.0

D. SARTHAQ 3.0

Answer: Option C


2. World Day of War Orphans is being observed on which date?

A. January 06

B. January 05

C. January 04

D. January 07

Answer: Option A


3. How many classifications are used by RBI to classify banks as
Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs)?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 5

Answer: Option D


4. Which Indian bowler has jumped three spots to break into the top ten
of ICC Men’s Test Bowling Rankings?

A. Ishant Sharma

B. Mohammed Shami

C. Yuzvendra Chahal

D. Jasprit Bumrah

Answer: Option D


5. Reserve Bank of India has approved which Payments Bank for
commencing international (Cross Border) remittance business under the
Money Transfer Service Scheme (MTSS)?

A. Paytm Payments Bank

B. Fino Payments Bank

C. Airtel Payments Bank

D. Jio Payments Bank

Answer: Option B


6. Violent clashes broke out in which nation over a sharp rise in fuel
prices?

A. Uzbekistan

B. Turkmenistan

C. Afghanistan

D. Kazakhstan

Answer: Option D


7. In which city the Union Ayush Minister has laid the foundation stone
of Heartfulness International Yoga Academy?

A. Mumbai

B. Delhi

C. Hyderabad

D. Chennai

Answer: Option C


8. What is Virat Kohli’s rank in the latest ICC Men’s Test Batting
Rankings 2022?

A. 7

B. 9

C. 12

D. 10

Answer: Option B


9. India’s first match will be against which nation in the ICC Women’s
World Cup 2022?

A. Pakistan

B. New Zealand

C. Bangladesh

D. West Indies

Answer: Option A


10. Who has won the Ramnath Goenka Award in Photo Journalism?

A. Zishaan A Latif

B. Vikram Seth

C. Amrita Pritam

D. Sarat Chandra

Answer: Option A


11. Abdalla Hamdok has recently resigned as the Prime Minister of which
country?

A. Rwanda

B. Turkey

C. Somalia

D. Sudan

Answer: Option D

12. China has found traces of coronavirus in which fruit?

A. Passion fruit

B. Kiwi fruit

C. Dragon fruit

D. Apricot

Answer: Option C


13. Which is the first company in the world to achieve a three trillion
dollar market cap?

A. Apple

B. Amazon

C. Microsoft

D. Tesla

Answer: Option A


14. Which of the following is India’s first crypto index launched by
CryptoWire?

A. C-15

B. ICY14

C. IC15

D. CRIND-15

Answer: Option C

15. When will ICC Women’s World Cup begin?

A. February 15

B. March 04

C. March 01

D. April 03

Answer: Option B


16. S. H. Sarma, who passed away recently, was associated with which
designation?

A. Air chief marshal

B. Field Marshal

C. Vice Admiral

D. Lieutenant Colonel

Answer: Option C


17. Which of the following state has declared itself a child marriage
free district, the first in the State?

A. Madhya Pradesh

B. Maharashtra

C. Gujarat

D. Odisha

Answer: Option D


18. In which state/union territory, the traditional New Year ‘Losar
Mahotsav’ has been celebrated?

A. Ladakh

B. Tamil Nadu

C. Delhi

D. Telangana

Answer: Option A


19. Richard Leakey, who has passed away recently, was a world-renowned
conservationist and fossil hunter from which country?

A. Nigeria

B. United Kingdom

C. Sweden

D. Kenya

Answer: Option D


1. The hologram statue of Netaji Subhash Chandra Bose has been unveiled
at which place by PM Modi on his birth anniversary on January 23?

A. Rashtrapati Bhavan

B. Red Fort

C. India Gate

D. Indian Museum

Answer: Option C


2. What is the theme of the International Day of Education in 2022?

A. Education: A Key Driver for Inclusion and Empowerment

B. Changing Course, Transforming Education

C. Recover and Revitalize Education for the COVID-19 Generation

D. Teaching in Freedom, Empowering Teachers

Answer: Option B


3. Which inter-governmental alliance is holding a maritime exercise
named “Neptune Strike ’22” in the Mediterranean Sea?

A. NATO

B. G20

C. SAARC

D. BRICS

Answer: Option A


4. Which of these leaders has been conferred with the Netaji Award 2022
by the Netaji Research Bureau?

A. Vladimir Putin

B. Xi Jinping

C. Shinzo Abe

D. Joe Biden

Answer: Option C


5. Who is the winner of the women’s singles title at the Syed Modi
International badminton Tournament 2022?

A. Anupama Upadhyaya

B. Saina Nehwal

C. PV Sindhu

D. Malvika Bansod

Answer: Option C


6. Which institute has been honoured with Subhash Chandra Bose Aapda
Prabandhan Puraskar in the Institutional category for 2022?

A. Disaster Mitigation and Management Centre, Uttarakhand

B. Gujarat Institute of Disaster Management

C. 8th Battalion of National Disaster Response Force

D. Sustainable Environment and Ecological Development Society

Answer: Option B


7. Which day is being celebrated as the International Day of Education
globally?

A. January 25

B. January 22

C. January 23

D. January 24

Answer: Option D


8. Which country has organized the ‘Asia Ministerial Conference on
Tiger Conservation’?

A. Malaysia

B. India

C. UK

D. Sri Lanka

Answer: Option A

9. In India January 24 is marked as which day?

A. National Peace Day

B. National Women’s Day

C. National Education Day

D. National Girl Child Day

Answer: Option D


10. What amount of capital infusion has been announced by the Ministry
of New and Renewable Energy in the Solar Energy Corporation of India?

A. Rs 900 crores

B. Rs 700 crores

C. Rs 1200 crores

D. Rs 1000 crores

Answer: Option D


11. The 2022 Syed Modi International badminton tournament was held at
which of these venues?

A. Chandrasekharan Nair Stadium Thiruvananthapuram

B. Netaji Indoor Stadium Kolkata

C. Salt Lake Stadium Kolkata

D. Babu Banarasi Das Indoor Stadium Lucknow

Answer: Option D


12. In 2022, which anniversary of Subhash Chandra Bose is being
celebrated?

A. 127

B. 125

C. 121

D. 120

Answer: Option B


13. Who has been named ICC Men’s Cricketer of the Year 2021?

A. Shaheen Afridi

B. Babar Azam

C. Kane Williamson

D. Virat Kohli

Answer: Option A


14. What amount of loan has been approved by World Bank for the ‘West
Bengal Building State Capability for Inclusive Social Protection’
operation?

A. USD 150 million

B. USD 125 million

C. USD 200 million

D. USD 100 million

Answer: Option B


15. The UN General Assembly approves the resolution sponsored by which
country, condemning Holocaust denial?

A. India

B. USA

C. Russia

D. Israel

Answer: Option D


16. Which Union Ministry launched the “Koyla Darpan” portal?

A. Ministry of Rural Development

B. Ministry of Steel

C. Ministry of Coal

D. Ministry of Power

Answer: Option C


17. India’s First “District Good Governance Index” has been unveiled
recently for districts of which states/UTs?

A. Uttarakhand

B. Jammu and Kashmir

C. Himachal Pradesh

D. Ladakh

Answer: Option B


18. US scientists have recently discovered an underground ocean buried
beneath the surface of a moon named Mimas on which planet?

A. Mars

B. Jupiter

C. Mercury

D. Saturn

Answer: Option D


19. What amount of maximum subsidy on purchasing drones for farm
mechanization has been approved under the Sub-Mission on Agricultural
Mechanization?

A. Rs 5 lakh

B. Rs 10 lakh

C. Rs 7 lakh

D. Rs 12 lakh

Answer: Option B


20. Which nation’s football team had to withdraw from AFC Women’s Asia
Cup 2022?

A. China

B. Iran

C. India

D. Vietnam

Answer: Option C


1. The Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar 2022 has been conferred
upon how many students?

A. 32

B. 48

C. 29

D. 65

Answer: Option C


2. The NASA space agency has recently unveiled Phase 2 of the ‘Deep
Space Food Challenge’ in partnership with the space agency of which
country?

A. Canada

B. Russia

C. Japan

D. India

Answer: Option A


3. Which team has won the 9th National Women’s Ice Hockey Championship
in 2022 held in Himachal Pradesh?

A. Delhi

B. Ladakh

C. Chandigarh

D. Indo-Tibetan Border Police

Answer: Option B


4. Paytm has partnered with which company to provide lending products
to merchant partners and consumers?

A. Tata Capital

B. Muthoot Finance Ltd

C. Fullerton India

D. Lendingkart Technologies

Answer: Option C


5. The Indian military has inked a contract deal with which country to
purchase AT4 anti-armour weapon?

A. Sweden

B. Russia

C. Israel

D. France

Answer: Option A


6. The Government of India has declared which day to be observed as the
National Tourism Day in the country?

A. January 21

B. January 25

C. January 26

D. January 23

Answer: Option B


7. The Prevention of Money Laundering Act Adjudicating Authority
comprise of how many members??

A. 5

B. 3

C. 7

D. 11

Answer: Option B


8. Who has launched the “Yogyata” mobile phone application?

A. Supreme Court of India

B. National Green Tribunal

C. Common Services Centers

D. Election Commission of India

Answer: Option C


9. In 2022 which edition of National Voters’ Day is being celebrated?

A. 15th

B. 17th

C. 10th

D. 12th

Answer: Option D


10. “Sub-Mission on Agricultural Mechanization (SMAM)” is a scheme of
which Union Ministry?

A. Ministry of Rural Development

B. Ministry of Science and Technology

C. Ministry of Electronics and IT

D. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

Answer: Option D


11. The World Bank has approved a loan of around Rs 1,000 crore for
which Indian state Government?

A. Karnataka

B. Odisha

C. West Bengal

D. Andhra Pradesh

Answer: Option C


12. The food-ordering startup Swiggy has gained the status of decacorn,
as it has exceeded how much valuation?

A. $100 billion

B. $ 20 billion

C. $10 billion

D. $1 billion

Answer: Option C


13. Who has been appointed as the Chairperson of the Prevention of
Money Laundering Act Adjudicating Authority in January 2022?

A. Sunil Gaur

B. Vinodanand Jha

C. Preeti Singh

D. Amit Sahni

Answer: Option B


14. Which player has won the Rachael Heyhoe Flint Trophy for ICC
Women’s Cricketer of the Year 2021?

A. Tammy Beaumont

B. Smriti Mandhana

C. Andrea-Mae Zepeda

D. Fatima Sana

Answer: Option B


15. ‘Spices Board’ is a regulatory and export promotion agency under
which Ministry?

A. Ministry of MSME

B. Ministry of Commerce and Industry

C. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

D. Ministry of Tribal Affairs

Answer: Option B


16. Ramachandran Nagaswamy, who has passed away, belongs to which
profession?

A. Author

B. Filmmaker

C. Archaeologist

D. Mountaineer

Answer: Option C


17. Which state in India has set up the country’s first Animation,
Visual Effects, Gaming and Comics Center of Excellence?

A. Tamil Nadu

B. Karnataka

C. Telangana

D. Kerala

Answer: Option B


18. What is the theme for the National Voters’ Day in 2022?

A. No Voter to be Left Behind

B. Electoral Literacy for Stronger Democracy

C. Making Our Voters Empowered, Vigilant, Safe and Informed.

D. Making Elections Inclusive, Accessible and Participative

Answer: Option D


19. The National Voters’ Day is observed every year on which day?

A. January 25

B. January 24

C. January 26

D. January 23

Answer: Option A


20. Which state/UT launched India’s first District Good Governance
Index?

A. Jammu & Kashmir

B. Kerala

C. Goa

D. Sikkim

Answer: Option A


1. ‘Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA)’ is located in
which country?

A. Australia

B. Chile

C. USA

D. Russia

Answer: Option B


2. Election Commission has hiked the Parliamentary constituencies poll
expenditure limit. What is the new expenditure limit for candidates in
bigger states?

A. Rs 75 lakhs

B. Rs 70 lakhs

C. Rs 90 lakhs

D. Rs 95 lakhs

Answer: Option D


3. What is the theme of the 24th National Conference on e-Governance?

A. Pandemic World

B. Digital Governance

C. ‘India’s Techade: Digital Governance in a Post Pandemic World’

D. Digital World

Answer: Option C


4. PM Modi has inaugurated a new campus of Chittaranjan National Cancer
Institute (CNCI) in which city?

A. Hyderabad

B. Kolkata

C. Patna

D. Lucknow

Answer: Option B


5. Which state has bagged the best state award in the 3rd National
Water Awards for the year 2020 by the Ministry of Jal Shakti?

A. Madhya Pradesh

B. Uttar Pradesh

C. Tamil Nadu

D. Rajasthan

Answer: Option B


6. Centre has approved an MoU with which of the following country for
the construction of a bridge over Mahakali River at Dharchula in
Uttarakhand?

A. Sri Lanka

B. Malaysia

C. Nepal

D. Bangladesh

Answer: Option C


7. The UN World Food Programme in India has partnered with which
organisation to enhance the effectiveness of the PM-POSHAN scheme?

A. Goonj

B. Reliance Foundation

C. The Akshaya Patra Foundation

D. Pratham

Answer: Option C


8. Which among the following countries has joined the International
Solar Alliance (ISA) as its 102nd and most latest member?

A. Antigua and Barbuda

B. Seychelles

C. Trinidad and Tobago

D. Barbados

Answer: Option A

9. Which of the following launched Suicide Bomber Army?

A. Taliban

B. ISIS

C. Al-Qaida

D. Boko Haram

Answer: Option A


10. ‘Integrated Approach in S&T for Sustainable Future’ has been
declared as the theme of which special day?

A. World Research and Development Day

B. National Science Day

C. National Innovation Day

D. World Science and Technology Day

Answer: Option B


11. Japan recently signed ‘Reciprocal Access Agreement (RAA)’ with
which country?

A. Brazil

B. Australia

C. USA

D. Russia

Answer: Option B


12. ‘Khuntkatti’ law, which was seen in the news, is practised in which
Indian state/UT?

A. Jharkhand

B. Punjab

C. Uttar Pradesh

D. Chhattisgarh

Answer: Option A


13. Who has been appointed as the new Secretary-General of the Shanghai
Cooperation Organization?

A. Essya Hanachi

B. Michael Furlani

C. Zhang Ming

D. Javier Evans

Answer: Option C


14. The subsidiary of which Indian company signed agreements on jointly
developing the Trincomalee oil tank farm?

A. Bharat Petroleum

B. Indian Oil Corporation

C. Oil and Natural Gas Corporation

D. Hindustan Petroleum

Answer: Option B


15. Which of the following states has been named as the host for the
National Youth Festival 2022?

A. Jammu & Kashmir

B. Kerala

C. Puducherry

D. Chhattisgarh

Answer: Option C


16. What is the estimated GDP growth rate of India in FY22 as per
Ind-Ra?

A. 9.3%

B. 9.1%

C. 9.5%

D. 9.7%

Answer: Option A


17. The 24th National Conference on e-Governance was organised in which
of the following cities?

A. Hyderabad

B. New Delhi

C. Gandhinagar

D. Mumbai

Answer: Option A


18. Which of the following countries has sent the military to
Kazakhstan?

A. USA

B. France

C. Russia

D. China

Answer: Option C


19. As per Brickworks Ratings, the FY22 GDP growth forecast of India is
estimated at what per cent?

A. -8.5%

B. 10-10.5%

C. 9.5-10%

D. 8.5-9%

Answer: Option D


20. In the case of Assembly constituencies poll in big states, what is
the new expenditure limit defined for the candidates by the Election
Commission?

A. Rs 20 lakhs

B. Rs 30 lakhs

C. Rs 50 lakhs

D. Rs 40 lakhs

Answer: Option D


1. Which Indian film has won the Best Film Award at the Dhaka
International Film Festival 2022?

A. Dikkiloona

B. Thalaivi

C. Koozhangal

D. Jai Bhim

Answer: Option C


2. International Customs Day is marked annually on which day?

A. January 25

B. January 24

C. January 26

D. January 27

Answer: Option C


3. Centre has launched the revamped website and mobile app of the
Central Government Health Scheme named MyCGHS. In which year was the
CHHS scheme launched?

A. 1991

B. 1980

C. 1973

D. 1954

Answer: Option D


4. Ministry of Coal has launched a Koyla Darpan portal to share Key
Performance Indicators (KPI) related to the Coal Sector. Initially how
many KPIs have been listed on the portal?

A. 9

B. 7

C. 11

D. 6

Answer: Option A


5. In 2022, India is observing which edition of Republic Day?

A. 72

B. 79

C. 73

D. 76

Answer: Option C


6. What is the theme of the International Customs Day in 2022?

A. Customs Smart borders for seamless trade, travel and transport

B. Customs Digital Transformation by Embracing a Data Culture and Building
a Data Ecosystem

C. Customs bolstering Recovery, Renewal and Resilience for a sustainable
supply chain

D. Customs fostering sustainability for people, prosperity, and the plant

Answer: Option B


7. Which bank has launched EASY PAY integrated Debit Card facility in a
Fitness Watch?

A. Indian Overseas Bank

B. Bank of Baroda

C. City Union Bank

D. Karur Vysya Bank

Answer: Option C


8. Which country is associated with the “Aboriginal flag”, which was
seen in the news?

A. China

B. UK

C. Australia

D. USA

Answer: Option C


9. Which department manages the ‘Contingency Fund of India’ on behalf
of the President?

A. Department of Expenditure

B. Department of Economic Affairs

C. Department of Financial Services

D. Department of Revenue

Answer: Option B


10. How much amount will be invested by the Asian Infrastructure
Investment Bank in the project for the development of data centres that
mostly serve Emerging Asia?

A. USD 100 million

B. USD 150 million

C. USD 200 million

D. USD 300 million

Answer: Option B


11. The Spices Board of India has launched India’s first portal for
spice exports. What is the name of the portal?

A. Spice Export India

B. Spice Xchange India

C. Spice Trade India

D. Spice Chat India

Answer: Option B


12. Halodule uninervis, a species of seagrass, is found to have strong
activity against which disease?

A. Covid 19

B. Hypertension

C. Cancer

D. Diabetes

Answer: Option C


13. Who has launched Swachh Vidyalaya Puraskar for 2021-22?

A. Smriti Zubin Irani

B. Subhas Sarkar

C. Arjun Munda

D. Kiren Rijiju

Answer: Option B


14. Which Indian actor has been felicitated with the Best Actor award
at the Dhaka International Film Festival 2022?

A. Dhanush

B. Jayasurya

C. Ram Charan

D. Prabhas

Answer: Option B


15. Who has been conferred with the Assam’s highest civilian honour
‘Assam Baibhav’ for the year 2021?

A. Ratan Tata

B. Narendra Modi

C. Cyrus Mistry

D. Azim Premji

Answer: Option A


16. Which technology company unveiled ‘AI Research Super-Cluster?

A. Google

B. Meta

C. Microsoft

D. Foxconn

Answer: Option B


17. India has launched a commemorative logo jointly with which country,
to mark 30 years of the establishment of diplomatic ties between the
two countries?

A. Bangladesh

B. Russia

C. Mauritius

D. Israel

Answer: Option D


18. Which bank was in the news after hackers siphoned Rs 12 crore from
the bank’s fund to various other bank accounts by hacking the server of
the bank?

A. Andhra Pradesh Mahesh Co-op Urban Bank

B. Punjab & Maharashtra Co-operative Bank Ltd.

C. Nasik Merchant’s Co-operative Bank Ltd.

D. Amanath Co-operative Bank Ltd. Bangalore

Answer: Option A


19. Armen Sarkissian has resigned from the post of President of which
country?

A. Georgia

B. Belarus

C. Armenia

D. Ukraine

Answer: Option C


20. What is the name of the mobile application launched by the Common
Services Centers (CSC) to impart skill-based vocational education to
youth and citizens in rural areas?

A. Gyaan

B. Yogyata

C. Deeksha

D. Saarthak

Answer: Option B


1. Which Union Minister has recently launched the ‘India Semiconductor
Mission’?

A. Amit Shah

B. Ashwini Vaishnav

C. Rajnath Singh

D. Nirmala Sitharaman

Answer: Option B


2. Which platform launched the Unified Presentment Management System?

A. Bharat BillPay

B. Google Pay

C. Phone Pe

D. Amazon Pay

Answer: Option A


3. Fimbristylis sunilii, seen in the news, is a new plant species
discovered from which place?

A. Eastern Ghats regions in Odisha

B. North Eastern Himalayan regions in Sikkim

C. Western Ghats regions in Thiruvananthapuram

D. None of the above

Answer: Option C


4. Ayush Minister Shri Sarbananda Sonowal lays the foundation stone for
Heartfulness International Yoga academy at which place?

A. Hyderabad

B. Mumbai

C. Jaipur

D. Nasik

Answer: Option A


5. Dr. Jitendra Singh launches Web Portal for PM’s Excellence Award,
says prize money doubled. What is the new Prize money for PM’s
Excellence Award?

A. 10 Lakh

B. 5 Lakh

C. 50 Lakh

D. 20 Lakh

Answer: Option D


6. What is the Current Account Balance of India, in the second quarter
ended September 2021?

A. $ 0.6 billion surplus

B. $ 9.6 billion surplus

C. $ 9.6 billion deficit

D. $ 0.6 billion deficit

Answer: Option C


7. Which state has got the first place in the list of open defecation
free villages?

A. Telangana

B. Tamil Nadu

C. Kerala

D. Assam

Answer: Option A


8. ‘SMILE’ scheme is to be implemented by which Union Ministry?

A. Ministry of Women and Child Development

B. Ministry of Social Justice and Empowerment

C. Ministry of Education

D. Ministry of Rural Development

Answer: Option B


9. Who has been appointed as the head of ONGC, making her the first
woman to head ONGC?

A. Ankita Ahuja

B. Ritu Kumar

C. Alka Mittal

D. Anamika Malhotra

Answer: Option C


10. Which state’s High Court has become the country’s first paperless
court?

A. Karnataka

B. Kerala

C. Tamil Nadu

D. Telangana

Answer: Option B


11. Which Union Ministry has set up six Task Forces on 6 G technology?

A. Ministry of Communication

B. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

C. Ministry of Information and Broadcasting

D. Ministry of Commerce and Industry

Answer: Option A


12. Who has been appointed as new Director-General for the National
Mission for Clean Ganga?

A. Vini Mahajan

B. Vinay Tripathi

C. G Sateesh Reddy

D. G Ashok Kumar

Answer: Option D


13. Which of the following real estate firm will develop a 500000 sq ft
shopping Mall in Jammu & Kashmir?

A. Omaxe Group

B. China Evergrande Group

C. DLF Group

D. Emaar Group

Answer: Option D


14. Union Education Minister launched NEAT 3.0 and AICTE prescribed
technical books in regional languages. Who is the Union Education
Minister?

A. Piyush Goyal

B. Narendra Tomar

C. Ramesh Pokhriyal Nishank

D. Dharmendra Pradhan

Answer: Option D


15. Who is the only woman in the 31-member panel recently formed to
examine the bill to increase the legal age of marriage?

A. Sushmita Dev

B. Rajni Ashokrao

C. Meenakshi Sharma

D. Chhaya Verma

Answer: Option A


16. What is the existing annual income limit for the identification of
the economically weaker section (EWS)?

A. Rs 6 lakh

B. Rs 8 lakh

C. Rs 9 lakh

D. Rs 10 lakh

Answer: Option B


17. Which country will host the 46-nation mega naval battle ‘Exercise
Milan 2022’?

A. America

B. Iran

C. India

D. China

Answer: Option C


18. Who has recently been given the World CEO Winner of the Year 2021
Award?

A. Vinod Bhandari

B. Kanak Sharma

C. Vinay Prakash

D. Kishore Kumar Yedam

Answer: Option D


19. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the New Integrated
Terminal Building at Maharaja Bir Bikram Airport. Where it is located?

A. Imphal

B. Agartala

C. Pune

D. Lucknow

Answer: Option B


20. As of January 1, 2022, what is the estimated population of the
world, as per the US Census Bureau

?

A. 9.8 billion

B. 3.8 billion

C. 7.8 billion

D. 5.8 billion

Answer: Option C


1. Indonesia has decided to change its capital from Jakarta to which
new capital city?

A. Negara Agung

B. Nusantara

C. Mancanegara

D. None of the above

Answer: Option B


2. The report titled ‘Banking on Electric Vehicles in India’ has been
released by which organization in collaboration with Rocky Mountain
Institute and RMI India?

A. NITI Aayog

B. FICCI

C. NPCI

D. State Bank of India

Answer: Option A


3. ISRO tested which engine to be used for India’s first human-carry
rocket under the Gaganyaan human space mission?

A. Kirti engine

B. Gaurav engine

C. Vikas engine

D. Ekta engine

Answer: Option C


4. Which Prime Minister of Barbados has been sworn in for a second
straight term in office in January 2022?

A. Mia Mottley

B. Zeinab Badawi

C. Jacinda Ardern

D. Erna Solberg

Answer: Option A


5. Border Roads Organisation conducts final blast concluding all
excavation on Sela Tunnel Project. Where is Sela Tunnel?

A. Tamil Nadu

B. West Bengal

C. Maharashtra

D. Arunachal Pradesh

Answer: Option D


6. Legendary Indian sportsperson Subhas Bhowmick, who has passed away,
was associated with which game?

A. Golf

B. Football

C. Cricket

D. Hockey

Answer: Option B


7. Who among the following has become India’s first UN Development
Programme Youth Climate Champion?

A. Ranveer Allahbadia

B. Sejal Kumar

C. Prajakta Koli

D. Ashish Chanchlani

Answer: Option C


8. Which defence organization will display two tableaux during the
forthcoming Republic Day Parade?

A. HAL

B. IAF

C. DRDO

D. BRO

Answer: Option C


9. India is celebrating the 125th Birth anniversary of Netaji Subhash
Chandra Bose on which date?

A. January 21

B. January 22

C. January 23

D. January 24

Answer: Option C


10. The ISRO Propulsion Complex at Mahendragiri is located in which
state?

A. Himachal Pradesh

B. Karnataka

C. Rajasthan

D. Tamil Nadu

Answer: Option D


11. India’s first para-badminton academy has been set up in which city?

A. Hyderabad

B. Chennai

C. Lucknow

D. Pune

Answer: Option C

12. Which city is the host of the 2024 Summer Paralympics?

A. Rome

B. Paris

C. Athens

D. Beijing

Answer: Option B

13. Who is the author of the book ‘Legend of Birsa Munda’?

A. Tuhin A. Sinha

B. Ashwin Sanghi

C. Ravi Subramanian

D. Shiv Khera

Answer: Option A


14. Researchers have named which species of the animal after Swedish
environmental activist Greta Thunberg?

A. Monarch butterfly

B. Indian cobra

C. Whale shark

D. Rain frog

Answer: Option D


15. In which city, Prime Minister Narendra Modi will unveil a 216-foot
statue of “Statue of Equality”?

A. Hyderabad

B. Nashik

C. Ahmedabad

D. Lucknow

Answer: Option A


1. How many aircraft took part in the Republic Day Flypast 2022?

A. 80

B. 75

C. 66

D. 90

Answer: Option B


2. Which Ministry presented its tableau at the Republic Day Parade
2022?

A. Civil Aviation

B. Women and Child

C. Jal Shakti

D. Health

Answer: Option A


3. What is the theme for the International Holocaust Remembrance Day
2022?

A. Facing the Aftermath: Recovery and Reconstitution after the Holocaust

B. Memory, Dignity and Justice

C. Holocaust Education and Remembrance for Global Justice

D. Remembrance and Beyond

Answer: Option B


4. What is the rank of India in the Corruption Perceptions Index 2021?

A. 81

B. 85

C. 88

D. 89

Answer: Option B


5. Which day is observed as the International Holocaust Remembrance Day
every year?

A. January 25

B. January 26

C. January 28

D. January 27

Answer: Option D


6. The Punjab and Maharashtra Co-operative Bank Ltd. has been
amalgamated with which bank?

A. Ujjivan Small Finance Bank

B. Shivalik Small Finance Bank

C. Fincare Small Finance Bank

D. Unity Small Finance Bank

Answer: Option D


7. How many people have been conferred with the Padma Awards in 2022?

A. 275

B. 174

C. 328

D. 128

Answer: Option D


8. How many Gallantry awards have been conferred by the President of
India in 2022?

A. 223

B. 400

C. 384

D. 190

Answer: Option C


9. Three countries have jointly topped the Corruption Perceptions Index
2021 released by Transparency International. Which of these countries
is not among them?

A. New Zealand

B. Norway

C. Denmark

D. Finland

Answer: Option B


10. Which state has announced the formation of 13 new districts?

A. Uttar Pradesh

B. Andhra Pradesh

C. Rajasthan

D. Telangana

Answer: Option B


11. The naval exercises CHIRU-2Q22 was held between 3 countries to
enhance their naval cooperation. Which country was not part of this
naval drill?

A. China

B. Russia

C. India

D. Iran

Answer: Option C


12. According to the IMF, what is the estimated global GDP growth
projection in 2022?

A. 3.9%

B. 3.7%

C. 4.9%

D. 4.4%

Answer: Option D


13. Tata Group has topped from India as the most valuable brand in
Brand Finance 2022 Global 500 report. What is the global rank of the
brand?

A. 65

B. 81

C. 78

D. 97

Answer: Option C


14. The joint maritime exercise Paschim Lehar (XPL-2022) was conducted
by which naval command?

A. Eastern Naval Command

B. Southern Naval Command

C. Western Naval Command

D. All the above three naval commands

Answer: Option C


15. India has signed the contract to procure AK-203 assault rifles from
which country and how many rifles have been received by the Indian
Armed Forces?

A. United States; 60,000

B. France; 60,000

C. Russia; 70,000

D. Israel; 70,000

Answer: Option C


16. A part of SpaceX rocket is likely to crash into which among the
following?

A. Mars

B. ISS

C. Chinese Space Station

D. Moon

Answer: Option D


17. India’s first Chief of Defence Staff Bipin Rawat will be
posthumously honoured with which among the following awards?

A. Padma Vibhushan

B. Bharat Ratna

C. Padma Bhushan

D. None of the Above

Answer: Option A


18. What is the projected GDP growth rate of India in FY22 as per IMF’s
latest world economic outlook?

A. 10%

B. 9%

C. 8%

D. 7%

Answer: Option B


19. The Ministry of Electronics and Information Technology has released
a 5-year roadmap and Vision Document 2.0 to achieve US$300 billion
Sustainable Electronics Manufacturing & Exports by which year?

A. 2024

B. 2026

C. 2035

D. 2030

Answer: Option B


20. Which brand has emerged as the world’s most valuable brand in 2022
according to the Brand Finance 2022 Global 500 report?

A. Facebook

B. Amazon

C. Google

D. Apple

Answer: Option D


1. What is the area of space, around which the James Webb Space
Telescope orbit?

A. CV Raman Point

B. Lagrange Point

C. Curie Point

D. Newton Point

Answer: Option B


2. How much amount has been allocated under the PLI scheme for drones
and drone components?

A. Rs 200 cr

B. Rs 120 cr

C. Rs 95 cr

D. Rs 150 cr

Answer: Option B


3. With which country did India sets up $150-million worth of Venture
Capital to boost Start-up Ecosystem?

A. UK

B. UAE

C. USA

D. China

Answer: Option B


4. Former Indian player Charanjit Singh, who has passed away, won an
Olympic gold in which game in 1964?

A. Football

B. Tennis

C. Hockey

D. Athletics

Answer: Option C


5. Saudi Arabia has restored ties with which country after 30 years of
dispute over stolen Gems?

A. Thailand

B. China

C. North Korea

D. Israel

Answer: Option A


6. The Certification Scheme for Unmanned Aircraft Systems (Drones) have
been notified under which rule of the liberalized Drone Rules, 2021?

A. Rule 5

B. Rule 11

C. Rule 7

D. Rule 9

Answer: Option C


7. PM Modi hosted the first India-Central Asia Summit virtually. How
many countries are officially recognized as Central Asian region
countries?

A. 16

B. 8

C. 20

D. 5

Answer: Option D


8. Which Indian automotive company has acquired a 75 percent stake in
the Swiss e-Mobility Group (SEMG) for $100 million?

A. Eicher Motors

B. Bajaj Auto Limited

C. Honda Motor Company

D. TVS Motor Company

Answer: Option D


9. Prabha Atre, who was conferred the Padma Vibhushan, is associated
with which field?

A. Civil Service

B. Literature

C. Music

D. Sports

Answer: Option C


10. The India-Central Asia Summit 2022 coincided with which anniversary
of the establishment of diplomatic relations between India and Central
Asian countries?

A. 45th

B. 30th

C. 50th

D. 25th

Answer: Option B


11. Who is the head of the Advisory Board for Banking and Financial
Frauds?

A. D K Pathak

B. David Rasquinha

C. Madhusudan Prasad

D. T M Bhasin

Answer: Option D


12. The doyen of Indian classical dance form Kathakali, Milena Salvini,
who has passed away, was from which country?

A. Finland

B. France

C. Russia

D. Maldives

Answer: Option B


13. The Government of India has officially handed over Air India to the
Tata Group. What is the value of this deal?

A. Rs 20,000 crore

B. Rs 12,000 crore

C. Rs 18,000 crore

D. Rs 15,000 crore

Answer: Option C


14. Government has announced the extension of the scope of the Advisory
Board for Banking and Financial Frauds (ABBFF), to cover all fraud
cases above what amount?

A. Rs 1 crore

B. Rs 50 crore

C. Rs 3 crore

D. Rs 20 crore

Answer: Option C


15. On which day the birth anniversary of Lala Lajpat Rai is being
observed?

A. January 26

B. January 27

C. January 29

D. January 28

Answer: Option D


16. Which entity has partnered with NPCI to enable Indian customers
with an active UPI ID to receive real-time, international payments into
their bank accounts?

A. TerraPay

B. Western Union

C. Small World

D. Transfast

Answer: Option A


17. Who is the author of the book titled-A Little Book of India:
Celebrating 75 years of Independence?

A. Ruskin Bond

B. Sudha Murty

C. Arundhati Roy

D. Chetan Bhagat

Answer: Option A


18. Which state launches the ‘Brain Health Initiative’ 1st of its kind
in India to Train Doctors in Mental Healthcare?

A. Gujarat

B. Punjab

C. Odisha

D. Karnataka

Answer: Option D


19. Which state Cabinet has Approved the ‘Mana Ooru-Mana Badi’
Programme to Strengthen Government Schools?

A. Kerala

B. Telangana

C. Andhra Pradesh

D. Goa

Answer: Option B


1. What is the area of space, around which the James Webb Space
Telescope orbit?

A. CV Raman Point

B. Lagrange Point

C. Curie Point

D. Newton Point

Answer: Option B


2. How much amount has been allocated under the PLI scheme for drones
and drone components?

A. Rs 200 cr

B. Rs 120 cr

C. Rs 95 cr

D. Rs 150 cr

Answer: Option B


3. With which country did India sets up $150-million worth of Venture
Capital to boost Start-up Ecosystem?

A. UK

B. UAE

C. USA

D. China

Answer: Option B


4. Former Indian player Charanjit Singh, who has passed away, won an
Olympic gold in which game in 1964?

A. Football

B. Tennis

C. Hockey

D. Athletics

Answer: Option C


5. Saudi Arabia has restored ties with which country after 30 years of
dispute over stolen Gems?

A. Thailand

B. China

C. North Korea

D. Israel

Answer: Option A


6. The Certification Scheme for Unmanned Aircraft Systems (Drones) have
been notified under which rule of the liberalized Drone Rules, 2021?

A. Rule 5

B. Rule 11

C. Rule 7

D. Rule 9

Answer: Option C


7. PM Modi hosted the first India-Central Asia Summit virtually. How
many countries are officially recognized as Central Asian region
countries?

A. 16

B. 8

C. 20

D. 5

Answer: Option D


8. Which Indian automotive company has acquired a 75 percent stake in
the Swiss e-Mobility Group (SEMG) for $100 million?

A. Eicher Motors

B. Bajaj Auto Limited

C. Honda Motor Company

D. TVS Motor Company

Answer: Option D


9. Prabha Atre, who was conferred the Padma Vibhushan, is associated
with which field?

A. Civil Service

B. Literature

C. Music

D. Sports

Answer: Option C


10. The India-Central Asia Summit 2022 coincided with which anniversary
of the establishment of diplomatic relations between India and Central
Asian countries?

A. 45th

B. 30th

C. 50th

D. 25th

Answer: Option B


11. Who is the head of the Advisory Board for Banking and Financial
Frauds?

A. D K Pathak

B. David Rasquinha

C. Madhusudan Prasad

D. T M Bhasin

Answer: Option D


12. The doyen of Indian classical dance form Kathakali, Milena Salvini,
who has passed away, was from which country?

A. Finland

B. France

C. Russia

D. Maldives

Answer: Option B


13. The Government of India has officially handed over Air India to the
Tata Group. What is the value of this deal?

A. Rs 20,000 crore

B. Rs 12,000 crore

C. Rs 18,000 crore

D. Rs 15,000 crore

Answer: Option C


14. Government has announced the extension of the scope of the Advisory
Board for Banking and Financial Frauds (ABBFF), to cover all fraud
cases above what amount?

A. Rs 1 crore

B. Rs 50 crore

C. Rs 3 crore

D. Rs 20 crore

Answer: Option C


15. On which day the birth anniversary of Lala Lajpat Rai is being
observed?

A. January 26

B. January 27

C. January 29

D. January 28

Answer: Option D


16. Which entity has partnered with NPCI to enable Indian customers
with an active UPI ID to receive real-time, international payments into
their bank accounts?

A. TerraPay

B. Western Union

C. Small World

D. Transfast

Answer: Option A


17. Who is the author of the book titled-A Little Book of India:
Celebrating 75 years of Independence?

A. Ruskin Bond

B. Sudha Murty

C. Arundhati Roy

D. Chetan Bhagat

Answer: Option A


18. Which state launches the ‘Brain Health Initiative’ 1st of its kind
in India to Train Doctors in Mental Healthcare?

A. Gujarat

B. Punjab

C. Odisha

D. Karnataka

Answer: Option D


19. Which state Cabinet has Approved the ‘Mana Ooru-Mana Badi’
Programme to Strengthen Government Schools?

A. Kerala

B. Telangana

C. Andhra Pradesh

D. Goa

Answer: Option B


1. Atal Tunnel, which was seen in the news recently, is located in
which state/UT?

A. Himachal Pradesh

B. Sikkim

C. Arunachal Pradesh

D. Uttarakhand

Answer: Option A


2. Which two tourist areas have been declared as strategic areas in
Jammu and Kashmir?

A. Gulmarg, Sonamarg

B. Pahalgam, Patnitop

C. Jammu, Katra

D. Amarnath, Anantnag

Answer: Option A


3. The Ramnath Goenka Awards have been presented annually in India for
excellence in which of the following field?

A. Journalism

B. Sports

C. Science & Technology

D. Literature

Answer: Option A


4. Captain Harpreet Chandi has become the first woman of colour to
complete a solo unsupported expedition to the South Pole. The
Indian-origin is a Sikh Army officer in which of the following country?

A. United States

B. France

C. Germany

D. United Kingdom

Answer: Option D


5. All International passengers will have to undergo mandatory
quarantine for how many days as per the latest government guidelines?

A. 14 days

B. 7 days

C. 10 days

D. 3 days

Answer: Option B


6. Who is the Director and Chairman of Starlink India business who has
announced his resignation?

A. Sunil Bharti Mittal

B. Sanjay Bhargava

C. Tanmoy Das

D. Pukhraj Singh

Answer: Option B


7. Indira Gandhi Rashtriya Uran Akademi(IGRUA), which was making news
recently, is located at which state?

A. West Bengal

B. Uttar Pradesh

C. Bihar

D. Uttarakhand

Answer: Option B

8. Who will lead India in the ICC Women’s World Cup 2022?

A. Smriti Mandhana

B. Harmanpreet Kaur

C. Mithali Raj

D. Jhulan Goswami

Answer: Option C


9. ICC has decided to impose an in-match penalty for slow over-rate in
which cricket format?

A. Test

B. T20

C. ODI

D. T10

Answer: Option B


10. ‘Seema Bhawani’ is the name of which team of the Border Security
Force (BSF)?

A. Creek Crocodile

B. All-women Creek Crocodile

C. Camel Contingent

D. All-women Biker Team

Answer: Option D


11. Losar festival is celebrated in which of the following region of
India?

A. Uttar Pradesh

B. Ladakh

C. Goa

D. Karnataka

Answer: Option B


12. Who has been appointed as the new Director-General for the National
Mission for Clean Ganga?

A. Pravin Kumar

B. G Asok Kumar

C. D.P. Mathuria

D. Manoj Sethi

Answer: Option B


13. India’s first unique ‘Rock’ museum has been inaugurated in which
city?

A. Hyderabad

B. Lucknow

C. Bengaluru

D. Pune

Answer: Option A


14. Name the Indian who has been given the charge as Chair of UN
Security Council Counter-Terrorism Committee for 2022?

A. Vikas Swarup

B. T S Tirumurti

C. Harsh Vardhan Shringla

D. Syed Akbaruddin

Answer: Option B


15. Viktor Saneyev, who has passed away recently, was a three-time
Olympic medallist in which of the following sports event?

A. Triple Jump

B. Tennis

C. Badminton

D. Javelin Throw

Answer: Option A


16. NPCI Bharat BillPay (NBBL) has launched UPMS, a new system to
simplify recurring bill payments. What does UPMS stand for?

A. Unified Presentment Management System

B. Uninterrupted Presentment Management System

C. Utility Presentment Management System

D. Universal Presentment Management System

Answer: Option A


17. The flagship UJALA programme of the Ministry of Power has completed
how many years of successful implementation in 2022?

A. 5

B. 8

C. 9

D. 7

Answer: Option D


18. Which of these companies has invested USD 200 million in delivery
platform Dunzo to acquire its 25.8% stake?

A. Bigbasket

B. DMart

C. Future Group

D. Reliance Retail

Answer: Option D


19. Which country is facing unrest due to a sudden spike in fuel
prices?

A. Oman

B. Kazakhstan

C. Turkmenistan

D. Bahrain

Answer: Option B