Current Affair October 2021 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1.National Research Centre on Yak (NRCY) is located in which state/UT?

[A] Ladakh
[B] Arunachal Pradesh
[C] Sikkim
[D] Uttarakhand

Correct Answer:
B [Arunachal Pradesh]

2.When is the International Translation Day celebrated every year?

[A] September 30
[B] October 1
[C] October 2
[D] October 3

Correct Answer:
A [September 30]

3.Which international financial institution has approved a loan of $356.67 million for expansion of Chennai Metro Rail (CMRL)?

[A] World Bank
[B] IMF
[C] AIIB
[D] ADB

Correct Answer:
C [AIIB]

4.Which institution publishes the Global Financial Stability Report semi-annually?

[A] World Bank
[B] IMF
[C] ADB
[D] New Development Bank

Correct Answer:
B [IMF]

5.In which year UPI was launched by the NPCI in India?

[A] 2010
[B] 2013
[C] 2016
[D] 2018

Correct Answer:
C [2016]

6.Which is the leading cause of trauma across the world?

[A] Road Traffic Accident
[B] Natural Calamities
[C] Migration
[D] Environmental Risks

Correct Answer:
A [Road Traffic Accident]

7.As per the study conducted by the Council on Energy, Environment and Water, which state/UT top in electric cooking?

[A] Delhi and Haryana
[B] Maharashtra and Goa
[C] Maharashtra and Uttar Pradesh
[D] Delhi and Tamil Nadu

Correct Answer:
D [Delhi and Tamil Nadu]

8.What is the name of NASA’s robotic spacecraft, launched to reach Jupiter’s asteroids, named the Trojans?

[A] Lucy
[B] Lucky
[C] Layman
[D] Craft-hopper

Correct Answer:
A [Lucy]

9.Kangana Ranaut was named the brand ambassador of which state’s ‘One district-One product’ (ODOP) scheme?

[A] Gujarat
[B] Uttar Pradesh
[C] Bihar
[D] Karnataka

Correct Answer:
B [Uttar Pradesh]

10.In which state, a “Made in India” drone has been used to transport Covid-19 vaccines?

[A] Tamil Nadu
[B] Assam
[C] Manipur
[D] Kerala

Correct Answer:
C [Manipur]

11.Which space agency is set to launch the ‘Psyche Mission’?

[A] ISRO
[B] NASA
[C] Blue Origin
[D] SpaceX

Correct Answer:
B [NASA]

12.Pamban railway bridge, which was seen in the news recently, is located in which state/UT?

[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Andhra Pradesh
[D] West Bengal

Correct Answer:
A [Tamil Nadu]

13.“Tomb of the Unknown Soldier” is situated in which country?

[A] Italy
[B] France
[C] USA
[D] UK

Correct Answer:
C [USA]

14.“MITRA” scheme announced in Budget 2021-22 is associated with which sector?

[A] Defence
[B] Textile
[C] Automobile
[D] Medicine

Correct Answer:
B [Textile]

15.The Nobel Prize for Chemistry 2021 has been awarded for developing a new way for building molecules known as?

[A] Asymmetric organocatalysis
[B] Altered DNAs
[C] Altered mRNAs
[D] None of these

Correct Answer:
A [Asymmetric organocatalysis]

16.Which country has passed the “Foreign Interference (Countermeasures) Bill”?

[A] Singapore
[B] Sri Lanka
[C] Afghanistan
[D] Nepal

Correct Answer:
A [Singapore]

17.Cretapsara athanata, which was discovered recently as a dinosaur era species, is a ………

[A] Turtle
[B] Crab
[C] Snake
[D] Gecko

Correct Answer:
B [Crab]

18.At which city, is the ‘Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission’ inaugurated by the Prime Minister?

[A] Pune
[B] Varanasi
[C] Gandhi Nagar
[D] Patna

Correct Answer:
B [Varanasi]

19.Which institution released the ‘Climate Vulnerability Index’ Report?

[A] NITI Aayog
[B] Council on Energy, Environment and Water
[C] NABARD
[D] Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Correct Answer:
B [Council on Energy, Environment and Water]

20.India has entered into an agreement with Croatia in which field, recently?

[A] Indian traditional medicine
[B] Sports
[C] Digital Education
[D] Defence

Correct Answer:
A [Indian traditional medicine]

21.I-Sprint’21 is a FinTech Hackathon Series launched by?

[A] RBI
[B] SEBI
[C] NPCI
[D] IFSCA

Correct Answer:
D [IFSCA]

22.Westbury Cave, where the fossil of extinct ‘Hippopotamus antiquus’ has been discovered, is in which country?

[A] Greece
[B] UK
[C] Italy
[D] China

Correct Answer:
B [UK]

23.‘Monthly Economic Review’ is released by which institution in India?

[A] Reserve Bank of India
[B] Finance Ministry
[C] Assocham
[D] FICCI

Correct Answer:
B [Finance Ministry]

24..Which country launched the ‘Syracuse 4A satellite’, to enhance the communication of its armed forces?

[A] Israel
[B] UAE
[C] France
[D] Germany

Correct Answer:
C [France]

25.‘International Day of Awareness on Food Loss and Waste Reduction’ is observed on which day?

[A] September 29
[B] September 30
[C] October 1
[D] October 2

Correct Answer:
A [September 29]

26.Legal Initiative for Forest and Environment (LIFE), which received 2021 Right Livelihood Award, is based in which state/UT?

[A] Hyderabad
[B] Delhi
[C] Chennai
[D] Gandhi Nagar

Correct Answer:
B [Delhi]

27.Lucy Mission, which was seen in the news recently, is associated with which space agency?

[A] ISRO
[B] NASA
[C] Blue Origin
[D] SpaceX

Correct Answer:
B [NASA]

28.Which country is hosting leaders from 75 democracies under the ‘Gen-Next Democratic Network’ initiative?

[A] China
[B] USA
[C] India
[D] Japan

Correct Answer:
C [India]

29.Which state has approved the creation of a directorate under the new ‘Indigenous Faith and Culture Department’?

[A] Punjab
[B] Assam
[C] Uttarakhand
[D] Bihar

Correct Answer:
B [Assam]

30.IRSDC, which was recently dissolved, was a part of which Union Ministry?

[A] Ministry of Defence
[B] Ministry of Railways
[C] Ministry of Finance
[D] Ministry of Steel

Correct Answer:
B [Ministry of Railways]

31.The Archaeological Survey of India is an agency under which Union Ministry?

[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Tribal Affairs
[C] Ministry of Culture
[D] Ministry of Tourism

Correct Answer:
C [Ministry of Culture]

32.Which Asian country is set to present its “climate prosperity plan” in the UN Climate Conference at Glasgow?

[A] India
[B] Bangladesh
[C] Sri Lanka
[D] Nepal

Correct Answer:
B [Bangladesh]

33.Which state has announced free education for students with verified family income less than Rs. 1.80 lakh per annum?

[A] Gujarat
[B] Bihar
[C] Haryana
[D] Punjab

Correct Answer:
C [Haryana]

34.Which country has pledged of $233 million to protect biodiversity in developing countries, at the key UN biodiversity summit?

[A] India
[B] USA
[C] UK
[D] China

Correct Answer:
D [China]

35.Which Indian state has launched “Chief Minister’s Health for All”scheme?

[A] Tamil Nadu
[B] Manipur
[C] Assam
[D] Arunachal Pradesh

Correct Answer:
B [Manipur]

36What is the theme of ‘World Sight Day 2021’?

[A] Love Your Eyes
[B] Donate Eyes; Donate Life
[C] Eye Health matters
[D] Sight First

Correct Answer:
A [Love Your Eyes]

37.Which Union Ministry recently launched podcast series on the freedom struggle?

[A] Ministry of Defence
[B] Ministry of Culture
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of External Affairs

Correct Answer:
B [Ministry of Culture]

38.Which Ministry has approved the Pilot Project on skilling of Design and Commissioning technical personnel?

[A] Ministry of Defence
[B] Ministry of Textiles
[C] Ministry of MSME
[D] Ministry of Steel

Correct Answer:
B [Ministry of Textiles]

39.Which institution launched the first ‘Impact Bond’ for skilling in India?

[A] NITI Aayog
[B] NSDC
[C] IFSC
[D] NASSCOM

Correct Answer:
B [NSDC]

40.Which institution launched the first ‘Impact Bond’ for skilling in India?

[A] NITI Aayog
[B] NSDC
[C] IFSC
[D] NASSCOM

Correct Answer:
B [NSDC]