Current Affair May 2021 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1.Who is the producer of the film “All That Breathes” that won the 2022 L’Oil d’Or (Golden Eye) for Best Documentary at the 75th Cannes Film Festival on May 28, 2022?

[A] Dasari Narayana Rao
[B] Shaunak Sen
[C] RitwikGhatak
[D] None of these

Correct Answer:
B [Shaunak Sen]

2.‘World of Advance Virtual Experience (WAVE)’ is an initiative of which Indian public sector bank?

[A] Canara Bank
[B] Indian Bank
[C] Bank of Baroda
[D] Punjab National Bank

Correct Answer:
B [Indian Bank]

3.Which battery is predominantly used in Electric Vehicles (EVs)?

[A] Lithium-ion Battery
[B] Nickel-metal Battery
[C] Lead-Acid Battery
[D] Nickel Cadmium (NiCd) Battery

Correct Answer:
A [Lithium-ion Battery]

4.Which is the public sector bank to go live on Account Aggregator (AA) framework?

[A] State Bank of India
[B] Union Bank
[C] Canara Bank
[D] Bank of India

Correct Answer:
B [Union Bank]

5.Which region has witnessed a record-breaking removal of as many as 239 dams?

[A] South-Asian region
[B] European region
[C] South-American region
[D] Oceania region

Correct Answer:
B [European region]

6.Which states have the highest ratio of undertrials in jails, as per latest NCRB Data?

[A] Uttar Pradesh and Bihar
[B] Delhi and Jammu &Kashmir
[C] Gujarat and Madhya Pradesh
[D] West Bengal and Assam

Correct Answer:
B [Delhi and Jammu & Kashmir]

7.Which states have the highest ratio of undertrials in jails, as per latest NCRB Data?

[A] Uttar Pradesh and Bihar
[B] Delhi and Jammu &Kashmir
[C] Gujarat and Madhya Pradesh
[D] West Bengal and Assam

Correct Answer:
B [Delhi and Jammu & Kashmir]

8.‘Declaration for the Future of the Internet’ which was announced recently, is associated with which field?

[A] Prevention of Digital authoritarianism
[B] Tax on Digital advertising
[C] Artificial Intelligence
[D] Data Protectionism

Correct Answer:
A [Prevention of Digital authoritarianism]

9.What is the name of the theme-based tourist circuit trains introduced by the Indian Railways?

[A] Bharat Gaurav Trains
[B] India Heritage Trains
[C] AKAM Trains
[D] AMRUT Trains

Correct Answer:
A [Bharat Gaurav Trains]

10.Which was the top recipient country for remittances in 2021?

[A] India
[B] Egypt
[C] Indonesia
[D] Mexico

Correct Answer:
A [India]

11.Which institution launched the ‘Global Report on Food Crises’?

[A] GNAFC
[B] WEF
[C] ADB
[D] EU

Correct Answer:
A [GNAFC]

12.What is the Government’s total fertiliser subsidy in the year 2022-23?

[A] Rs 1 lakh crore
[B] Rs 1.5 lakh crore
[C] Rs 2.15 lakh crore
[D] Rs 3.5 lakh crore

Correct Answer:
C [Rs 2.15 lakh crore]

13..Which is the first state in India to surpass 10 GW of cumulative large-scale solar installations?

[A] Uttar Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Gujarat
[D] Punjab

Correct Answer:
B [Rajasthan]

14.Which state government launched ‘e-Adhigam’ scheme to provide tablets to five lakh students?

[A] New Delhi
[B] Haryana
[C] West Bengal
[D] Odisha

Correct Answer:
B [Haryana]

15.Which company launched new Artificial Intelligence chips called ‘Gaudi2’ and ‘Greco’??

[A] Nvidia
[B] Intel
[C] Qualcomm
[D] Samsung

Correct Answer:
B [Intel]

16.Which country launched “Affordable Connectivity Program” to provide subsidies on internet service to lower-income households?

[A] China
[B] Australia
[C] UK
[D] USA

Correct Answer:
D [USA]

17.When is the ‘International Day of Plant Health (IDPH)’ observed every year?

[A] May 10
[B] May 12
[C] May 14
[D] May 15

Correct Answer:
B [May 12]

18.The ‘India International Centre for Buddhist Culture & Heritage’ is built in which country?

[A] Bangladesh
[B] Nepal
[C] Sri Lanka
[D] Tibet

Correct Answer:
B [Nepal]

19.What is the theme of the ‘International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia’ 2022?

[A] Our Bodies. Our Lives. Our Rights
[B] Fundamental Rights of LGBTIQ+
[C] Bodily Autonomy
[D] Decriminalise Diversity

Correct Answer:
A [Our Bodies. Our Lives. Our Rights]

20.Which institution releases the ‘Report on Currency and Finance (RCF)’?

[A] Ministry of Finance
[B] Reserve Bank of India
[C] National Payment Corporation of India
[D] NITI Aayog

Correct Answer:
B [Reserve Bank of India]

21.Chittagong Port, which was seen in the news, is located in which country?

[A] India
[B] Bangladesh
[C] Nepal
[D] Myanmar

Correct Answer:
B [Bangladesh]

22.Which city launched the AI-based ‘Intelligent Solutions for Road Safety through Technology and Engineering’ (iRASTE) project?

[A] Chennai
[B] New Delhi
[C] Nagpur
[D] Indore

Correct Answer:
C [Nagpur]

23.How many members are part of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)

[A] Three
[B] Five
[C] Six
[D] Eight

Correct Answer:
C [Six]

24.Hassan Sheikh Mohamud has been selected as the next President of which
country?

[A] South Africa
[B] France
[C] Somalia
[D] Argentina

Correct Answer:
C [Somalia]

23.Which telescope is set to be used to produce a movie of black hole movements?

[A] Hubble Telescope
[B] Event Horizon Telescope
[C] South African Large Telescope
[D] Gran Telescopio

Correct Answer:
B [Event Horizon Telescope]

24.Which armed force recently tested India’s first indigenously developed anti-ship missile from Seaking helicopter at ITR, Odisha?

[A] Indian Army
[B] Indian Navy
[C] Indian Air Force
[D] Indian Coast Guard

Correct Answer:
B [Indian Navy]

25.By which year the G-7 is considering zero use of coal for electricity generation to meet the climate goals?

[A] 2025
[B] 2035
[C] 2040
[D] 2045

Correct Answer:
B [2035]

26.As per a recent landmark judgement of the Supreme Court, which body’s recommendation is not binding on the Centre and State?

[A] Goods and Services Tax (GST) Council
[B] Finance Commission
[C] NITI Aayog
[D] Financial Stability and Development Council

Correct Answer:
A [Goods and Services Tax (GST) Council]

27.India signed a MoU with which country for cooperation in Fertilizer Sector?

[A] Australia
[B] France
[C] Jordan
[D] Turkey

Correct Answer:
C [Jordan]

28.What is the name of the theme-based tourist circuit trains introduced by the Indian Railways?

[A] Bharat Gaurav Trains
[B] India Heritage Trains
[C] AKAM Trains
[D] AMRUT Trains

Correct Answer:
A [Bharat Gaurav Trains]

29.As per the recent UN World Economic Situation and Prospects (WESP) report, what is the projected GDP Growth rate of India in FY23?

[A] 8.2 %
[B] 7.5 %
[C] 6.9 %
[D] 6. 0 %

Correct Answer:
D [6. 0 %]

30.Which city is the host of the ‘International Migration Review Forum’ 2022?

[A] Rome
[B] New York
[C] Geneva
[D] Paris

Correct Answer:
B [New York]

31.As per the third advance estimates of production of major agricultural crops for 2021-22, what is the estimate production of food grains?

[A] 214.51 million tonnes
[B] 314.51 million tonnes
[C] 414.51 million tonnes
[D] 514.51 million tonnes

Correct Answer:
B [314.51 million tonnes]

32.Who is the first Indian woman to climb five peaks above 8000 m?

[A] Priyanka Mohite
[B] Arunima Sinha
[C] Shivangi Pathak
[D] TashiYangjom

Correct Answer:
A [Priyanka Mohite]

33.Which state/UT has inducted two robots into its fire-fighting fleet?

[A] Telangana
[B] Andhra Pradesh
[C] New Delhi
[D] Tamil Nadu

Correct Answer:
C [New Delhi]

34.What is the GDP projection for India, as recently updated by S&P?

[A] 9.2 %
[B] 8.5 %
[C] 7.3 %
[D] 6.2 %

Correct Answer:
C [7.3 %]

35.‘eVTOL Technology’ which is sometimes seen in the news, is associated with which field?

[A] Finance
[B] Aviation
[C] Semi conductor manufacturing
[D] Virology

Correct Answer:
B [Aviation]

36.What is the rank of India in the World Air Power Index under the Global Air Powers Ranking (2022)?

[A] First
[B] Second
[C] Third
[D] Fifth

Correct Answer:
C [Third]

37.Which space company successfully conducted a static fire test of ‘Kalam-100 rocket’?

[A] NSIL

NSIL
[B] Sky root
[C] Pixxel
[D] Agnikul

Correct Answer:
B [Sky root]

38.R Pragyanand is associated with which of the following sports?

[A] Chess
[B] Cricket
[C] Tennis
[D] Billiard

Correct Answer:
A [Chess]

39.Which country is the host of 24th Summer Deaflympics in 2022?

[A] India
[B] Brazil
[C] Australia
[D] Greece

Correct Answer:
B [Brazil]

40.Country’s largest carmaker Maruti Suzuki India (MSI) has joined hands with which bank to offer retail financing schemes to its customers?

[A] HDFC Bank
[B] Axis Bank
[C] ICICI Bank
[D] Indusind Bank

Correct Answer:
C [ICICI Bank]

41.Which Indian state has been selected by WHO for World No Tobacco Day Award-2022?

[A] Madhya Pradesh
[B] Chattisgarh
[C] Odisha
[D] Jharkhand

Correct Answer:
D [Jharkhand]

41.Who is the author of the novel “Tomb of Sand”, originally titled Rhett’s Mausoleum, which has won the 2022 International Booker Prize?

[A] Anita Desai
[B] Arundhati Roy
[C] Gitanjali Shree
[D] Shashi Deshpande

Correct Answer:
C [Gitanjali Shree]

42.The United Nations Security Council renewed the mandate of the United Nations Assistance Mission for which country?

[A] Iran
[B] Iraq
[C] Sudan
[D] Ethopia

Correct Answer:
B [Iraq]

43.Which racing driver won the Spanish Grand Prix title in 2022?

[A] Charles Leclerc
[B] Lewis Hamilton
[C] Max Verstappen
[D] Sebastien Vettel

Correct Answer:
C [Max Verstappen]

44.Which food delivery company has acquired restaurant tech and dining out platform ‘Dineout’?

[A] Zomato
[B] Uber Eats
[C] Swiggy
[D] Dunzo

Correct Answer:
C [Swiggy]

45.‘Time of Remembrance and reconciliation for those who lost their lives during the Second World War’ is observed in which month?

[A] April
[B] May
[C] July
[D] August

Correct Answer:
B [May]