Current Affair June 2021 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1.Anup Chandra Pandey has been appointed to which constitutional position?

[A] Chief Justice of India
[B] Election commissioner
[C] CAG
[D] Solicitor General

Correct Answer:
B [Election commissioner]

2.Indian Army is planning to lease “Heron TP drones” from which country?

[A] USA
[B] Russia
[C] China
[D] Israel

Correct Answer:
D [Israel]

3.“Sea snot” which is in the news, has been reported to accumulate in the coast of which country?

[A] China
[B] Turkey
[C] Canada
[D] Spain

Correct Answer:
B [Turkey]

4.Which country has introduced a new legislation named as EAGLE Act?

[A] India
[B] USA
[C] Russia
[D] UK

Correct Answer:
B [USA]

5.The Chandra X-ray Observatory was launched by which space agency?

[A] NASA
[B] SpaceX
[C] Blue Origin
[D] ISRO

Correct Answer:
A [NASA]

6.Japanese player Naomi Osaka plays which sports?

[A] Badminton
[B] Tennis
[C] Archery
[D] Weight Lifting

Correct Answer:
B [Tennis]

7.Which country has recently come up with a policy for three children, as against the present two children limit?

[A] India
[B] USA
[C] Japan
[D] China

Correct Answer:
D [China]

8.Which two countries recently unveiled a roadmap for a joint International Lunar Research Station?

[A] US and UAE
[B] US and UK
[C] Russia and China
[D] Russia and UAE

Correct Answer:
C [Russia and China]

9.Which institution implements the “Horticulture Cluster Development Programme”?

[A] Food and Agricultural Organisation
[B] National Horticulture Board
[C] NABARD
[D] Ministry of Food Processing Industries

Correct Answer:
B [National Horticulture Board]

10.Which technology company launched the Asia-Pacific cybersecurity council?

[A] Google
[B] Microsoft
[C] Amazon
[D] Apple

Correct Answer:
B [Microsoft]

11.Under which regulation, migrants from Mexico were denied entry into the USA?

[A] Migrant Protection Protocols
[B] Visa Protocol
[C] Regulations on citizenship
[D] Rules of Migration

Correct Answer:
A [Migrant Protection Protocols]

12.Which organisation releases the Food Price Index, to track the international prices of a basket of food commodities?

[A] FAO
[B] World Bank
[C] IMF
[D] ILO

Correct Answer:
A [FAO]

13.‘Raising and Accelerating Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) Performance (RAMP) Program’ is an initiative of which organisation?

[A] IMF
[B] World Bank
[C] ILO
[D] UN

Correct Answer:
B [World Bank]

14.Indus Best Mega Food Park, which was inaugurated recently, is located in which state?

[A] Punjab
[B] Haryana
[C] Chhattisgarh
[D] Odisha

Correct Answer:
C [Chhattisgarh]

15.Lufengosaurus, the 180-million-year-old dinosaur’s fossil, has been unearthed in which country?

[A] Greece
[B] China
[C] Japan
[D] Russia

Correct Answer:
B [China]

16.PRANA, VaU, SWASTA, are the names of ventilators developed by which organisation?

[A] DRDO
[B] ISRO
[C] HAL
[D] BHEL

Correct Answer:
B [ISRO]

17.Mercury naval corvette, is the full-stealth ship, is being constructed by which country?

[A] China
[B] Russia
[C] USA
[D] Israel

Correct Answer:
B [Russia]

18.The Union Cabinet has approved to allocate 5 MHz spectrum to which organisation?

[A] Indian Railways
[B] Rural Electrification Corporation
[C] NTPC
[D] BHEL

Correct Answer:
A [Indian Railways]

19.Which Indian state has announced cash awards for having the maximum number of children, in one of its constituencies?

[A] Haryana
[B] Uttar Pradesh
[C] Bihar
[D] Mizoram

Correct Answer:
D [Mizoram]

20.Mahesh Kumar Jain has been recently re-appointed as ………….

[A] RBI Deputy Governor
[B] SEBI Chairman
[C] NABARD Chairman
[D] SBI Chairman

Correct Answer:
A [RBI Deputy Governor]

21.YounTab scheme for students is launched in which state / UT?

[A] Delhi
[B] Puducherry
[C] Karnataka
[D] Ladakh

Correct Answer:
D [Ladakh]

22.AmB, is the nano-fibre based tablets, developed by IIT-H, for curing which disease?

[A] Kala Azar
[B] Malaria
[C] Dengue
[D] Japanese Encephalitis

Correct Answer:
A [Kala Azar]

23.Which Indian state/UT is set to celebrate ‘Van Mahotsav’, as part of a mega plantation drive?

[A] Uttar Pradesh
[B] Delhi
[C] Punjab
[D] Rajasthan

Correct Answer:
B [Delhi]

24.Scorpius constellation, Summer Solstice and Strawberry Moon are the various space events, expected to occur in which month?

[A] June
[B] July
[C] August
[D] September

Correct Answer:
A [June ]

26.NASA’s Curiosity rover captured images of a cloud over the Gale Crater, situated in which astronomical body?

[A] Jupiter
[B] Mars
[C] Moon
[D] Venus

Correct Answer:
B [Mars]

27.Which country has signed a law, to formalise the exit from Open Skies Treaty?

[A] France
[B] Russia
[C] Italy
[D] Germany

Correct Answer:
B [Russia]

28.Which regulatory body has barred Franklin Templeton Asset Management Company from launching new debt scheme for two years?

[A] IRDAI
[B] Enforcement Directorate
[C] RBI
[D] SEBI

Correct Answer:
D [SEBI]

29.Which armed force has been directed to provide a security cover for the Hyderabad premises of Bharat Biotech?

[A] CISF
[B] CRPF
[C] NSG
[D] SSB

Correct Answer:
A [CISF]

30.Digital India Corporation is an institution under which Ministry?

[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Electronics and Information Technology
[C] Ministry of Finance
[D] Ministry of Corporate Affairs

Correct Answer:
B [Ministry of Electronics and Information Technology]

31.When is the World Elder Abuse Awareness Day observed by the UN every year?

[A] June 15
[B] June 20
[C] June 25
[D] June 27

Correct Answer:
A [June 15]

32.Trirashmi Buddhist cave complex, where three new caves have been discovered, is located in which state?

[A] Tamil Nadu
[B] Maharashtra
[C] Uttar Pradesh
[D] Madhya Pradesh

Correct Answer:
B [Maharashtra]

33.Which Union Ministry has launched ‘Smart enforcement application’ for Trucks, to reduce Logistics costs?

[A] Ministry of Road Transport and Highways
[B] Ministry of Commerce and Industry
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Electronics and IT

Correct Answer:
B [Ministry of Commerce and Industry]

34.Which Union Ministry implements the FAME scheme, which was in the news recently?

[A] Ministry of Culture
[B] Ministry of Heavy Industries
[C] Ministry of External Affairs
[D] Ministry of Science and Technology

Correct Answer:
B [Ministry of Heavy Industries]

35.Which water body is also called the Gulf of Barbera?

[A] Gulf of Mannar
[B] Gulf of Aden
[C] Palk Strait
[D] Rann of Kutchh

Correct Answer:
B [Gulf of Aden]

36.What will be the name of India’s first Indigenous Aircraft Carrier (IAC), which will be commissioned in 2022?

[A] Vikram
[B] Vikrant
[C] Vikramaditya
[D] Sanjay

Correct Answer:
B [Vikrant]

37.What is the Government’s target to reduce road accident deaths by year 2024?

[A] 20%
[B] 25%
[C] 50%
[D] 75%

Correct Answer:
C [50%]

38.Which institution released the Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction-Special Report on Drought 2021?

[A] FAO
[B] UNDRR
[C] WFP
[D] UNESCO

Correct Answer:
B [UNDRR]

39.Which Union Ministry is set to launch ‘Jaan Hai To Jahaan Hai’ Covid vaccination awareness campaign?

[A] Health Ministry
[B] Rural Development Ministry
[C] Minority Affairs Ministry
[D] Social Justice Ministry

Correct Answer:
C [Minority Affairs Ministry]

40.M-Yoga application, launched by India recently, was developed in association with which organisation?

[A] UN
[B] WHO
[C] CDC
[D] John Hopkins University

Correct Answer:
B [WHO]

41.Which Indian state has announced cash awards for having the maximum number of children, in one of its constituencies?

[A] Haryana
[B] Uttar Pradesh
[C] Bihar
[D] Mizoram

Correct Answer:
D [Mizoram]

42.Which country holds the G20 Presidency in 2021?

[A] Russia
[B] Italy
[C] Germany
[D] France

Correct Answer:
B [Italy]

43.RBI has approved which institution to takeover Punjab and Maharashtra Cooperative Bank?

[A] Centrum Financial Services
[B] Ujjivan Small Finance Bank
[C] DHFL Limited
[D] Bandhan Bank

Correct Answer:
A [Centrum Financial Services]

44.In which Indian state the field trials of the world’s first genetically modified (GM) rubber has commenced?

[A] Kerala
[B] Karnataka
[C] Tamil Nadu
[D] Assam

Correct Answer:
D [Assam]

45.When is the World Olympic Day or International Olympic Day celebrated every year?

[A] June 20
[B] June 23
[C] June 29
[D] June 30

Correct Answer:
B [June 23]’

46.Which state government implements Chief Minister Dalit Empowerment Programme?

[A] Andhra Pradesh
[B] Telangana
[C] Tamil Nadu
[D] Bihar

Correct Answer:
B [Telangana]

47.Which is the Nodal Ministry of the Deep Ocean Mission?

[A] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
[B] Ministry of Science and Technology
[C] Ministry of Earth Sciences
[D] Ministry of Electronics and IT

Correct Answer:
C [Ministry of Earth Sciences]

48.Which Union Ministry implements the NashaMukt Bharat Abhiyaan (NMBA)?

[A] Ministry of Health and Family Welfare
[B] Ministry of Social Justice & Empowerment
[C] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[D] Ministry of Law and Justice

Correct Answer:
B [Ministry of Social Justice & Empowerment]

49.Which organisation released the report titled ‘Indigenous Peoples’ Food System’?

[A] IMF
[B] NITI Aayog
[C] FAO
[D] UNICEF

Correct Answer:
C [FAO]

50.Which Mountain range is often called as the ‘Third Pole’?

[A] Hindu Kush Himalayan range
[B] Karakoram range
[C] Hengduan Mountains range
[D] Alaska Range

Correct Answer:
A [Hindu Kush Himalayan range]