Current Affair July 2021 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1.NEOWISE, which got for two-year mission extension, is the telescope of hich space agency?

[A] ISRO
[B] NASA
[C] Roscosmos
[D] JAXA

Correct Answer:
B [NASA]

 

2.Which is the target sector of the Loan Guarantee Scheme for Covid Affected Sectors (LGSCAS) approved recently?

[A] Education
[B] MSME
[C] Health/ Medical Infrastructure
[D] Automobile

Correct Answer:
C [Health/ Medical Infrastructure]

 

3.Which ministry recently launched UDISE+ for 2019-2020?

[A] Ministry of Education
[B] Ministry of Health
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Finance

Correct Answer:
A [Ministry of Education]

 

4.India’s Manna Patel is associated with which sports?

[A] Gymnastics
[B] Shooting
[C] Archery
[D] Swimming

Correct Answer:
D [Swimming ]

 

5.Which organisation conducts the TOEFL and GRE tests?

[A] NTA
[B] IIT Bombay
[C] ETS
[D] Cambridge University

Correct Answer:
C [ETS]

 

6.India’s MP Jabir plays which sports?

[A] Athletics
[B] Shooting
[C] Badminton
[D] Chess

Correct Answer:
A [Athletics ]

 

7.What does F stand for in PMFME, which recently completed one year?

[A] Food
[B] Finance
[C] Fund
[D] Formalisation

Correct Answer:
D [Formalisation]

 

8.On July 4, 2021, which company has received a licence from the Drugs Controller General for manufacturing the Sputnik V vaccine in India?

[A] Glenmark Pharmaceuticals
[B] Dr. Reddy’s Laboratories
[C] Panacea Biotec
[D] Biocon

Correct Answer:
C [Panacea Biotec]

 

9.Which state/UT recently ended 149-year-old practice of ‘darbar move’?

[A] Jammu and Kashmir
[B] Ladakh
[C] Uttar Pradesh
[D] Madhya Pradesh

Correct Answer:
A [Jammu and Kashmir]

10.In which city, President Ram Nath Kovind laid the foundation stone of Dr. Bhimrao Ambedkar Cultural centre?

[A] Greater Noida
[B] Lucknow
[C] Agra
[D] Varanasi

Correct Answer:
B [Lucknow]

 

11.Bhalia variety of wheat, which is a GI tagged product, belongs to which state?

[A] Madhya Pradesh
[B] Gujarat
[C] Assam
[D] Uttarakhand

Correct Answer:
B [Gujarat]

 

12.Which country’s ambitious Mars mission is otherwise called as ‘Hope’?

[A] USA
[B] UAE
[C] Israel
[D] Japan

Correct Answer:
B [UAE]

 

13.Nihal Sarin, who was seen in the news recently, is associated with sports?

[A] Tennis
[B] Table-Tennis
[C] Chess
[D] Swimming

Correct Answer:
C [Chess]

 

14.As per a recent NASA study, ‘Nuisance floods’ will occur frequently in 2030, due to the wobble in the orbit of which satellite?

[A] Moon
[B] Titan
[C] Phobos
[D] Deimos

Correct Answer:
A [Moon]

 

15.What is the duration of the ‘Agriculture Infrastructure Fund’ scheme?

[A] 1 year
[B] 10 years
[C] 20 years
[D] 25 years

Correct Answer:
B [10 years]

 

16.Which country has won the 2021 Copa America Football?

[A] Brazil
[B] Argentina
[C] England
[D] Italy

Correct Answer:
B [Argentina]

 

17.Which is the first Indian state/UT to achieve 100% first dose coverage, for Covid-19?

[A] Goa
[B] Ladakh
[C] Andaman and Nicobar Islands
[D] Puducherry

Correct Answer:
B [Ladakh]

 

18.Which Asian country has drafted its new three-year action plan for Cyber-security industry?

[A] India
[B] China
[C] Bangladesh
[D] Singapore

Correct Answer:
B [China]

 

19.Which social media platform discontinued its feature named ‘Fleets’?

[A] Facebook
[B] Instagram
[C] Twitter
[D] WhatsApp

Correct Answer:
C [Twitter]

 

20.Which Indian pharma company is set to produce the Russian Covid-19 vaccine Sputnik V in India?

[A] Dr Reddys Labs
[B] Serum Institute of India
[C] Bharat Biotech
[D] Biocon

Correct Answer:
B [Serum Institute of India]

 

21.Which Indian state has launched the ‘Agar Wood Policy 2021’?

[A] Bihar
[B] Tripura
[C] Kerala
[D] Gujarat

Correct Answer:
B [Tripura]

 

22.The 1st ever Draft “Global Biodiversity Framework” has been released by which entity?

[A] UN Convention on Biological Diversity Secretariat
[B] World Health Organization
[C] International Solar Alliance
[D] NITI Aayog

Correct Answer:
A [UN Convention on Biological Diversity Secretariat]

 

23. Kais Saied, who was in the news recently, is the President of which country?

[A] Brazil
[B] Australia
[C] Tunisia
[D] Ecuador

Correct Answer:
C [Tunisia]

 

24.Vinay Prakash has been appointed as the Resident Grievance Officer for India, by which social networking company?

[A] WhatsApp
[B] Facebook
[C] Twitter
[D] TikTok

Correct Answer:
C [Twitter]

25.In which state, over 400 parrots are alleged to have died, due to chemical spray?

[A] Kerala
[B] Punjab
[C] Gujarat
[D] Haryana

Correct Answer:
B [Punjab]

26.How many Tiger reserves of India have received accreditation of the Global Conservation Assured Tiger Standards (CA|TS)?

[A] 5
[B] 3
[C] 11
[D] 14

Correct Answer:
D [14]

 

27.As per the RBI guidelines, what is the mandated method for replenishing cash in ATMs?

[A] Open cash top-up
[B] Loading cash on the spot
[C] Use Lockable cassettes
[D] None of the above

Correct Answer:
C [Use Lockable cassettes]

 

28.Mishri variety of cherries has been exported to Dubai recently, from which city?

[A] Lucknow
[B] Srinagar
[C] Manali
[D] Bengaluru

Correct Answer:
B [Srinagar]

 

29.In which year was the OECD founded?

[A] 1940
[B] 1957
[C] 1961
[D] 1999

Correct Answer:
C [1961]

 

30.Which Indian institution has developed a heat-tolerant Covid vaccine?

[A] IIT Madras
[B] IISc Bengaluru
[C] NIV
[D] AIIMS

Correct Answer:
B [IISc Bengaluru]

 

31.Muhammad Yunus, who is a noble laurate, belongs to which country?

[A] India
[B] Pakistan
[C] Bangladesh
[D] Afghanistan

Correct Answer:
C [Bangladesh]

 

32.Which country’s space agency has flight tested a reusable suborbital space vehicle recently?

[A] USA
[B] India
[C] China
[D] Russia

Correct Answer:
C [China]

 

33.What is the full form of DIA, recently set up by the Department of Animal Husbandry & Dairying (DAHD)?

[A] Dairy Integrated Animal Husbandry
[B] Dairy Investment Accelerator
[C] Department of Investment in Animal Husbandry
[D] Development Institution for Animal Husbandry

Correct Answer:
B [Dairy Investment Accelerator]

 

34.Liverpool, which was removed from UNESCO World Heritage sites, is located in which country?

[A] USA
[B] UK
[C] Denmark
[D] Russia

Correct Answer:
B [UK]

 

35.Which country is building LingLong One, the world’s 1st commercial small modular reactor?

[A] China
[B] Japan
[C] Russia
[D] South Korea

Correct Answer:
A [China]

 

36.Chrysilla volupe, a rare organism spotted in Kerala, belongs to which category of species?

[A] Spider
[B] Turtle
[C] Snake
[D] Frog

Correct Answer:
A [Spider]

 

37.What type of missile is ‘New Generation Akash Missile (Akash-NG)’?

[A] Surface-to-air missile
[B] Air to Air Missile
[C] Surface to Surface Missile
[D] Intercontinental Ballistic Missile

Correct Answer:
A [Surface-to-air missile]

 

38.World’s first 3D-printed steel bridge was recently unveiled in which city?

[A] Amsterdam
[B] Rome
[C] Paris
[D] Rio De Janeiro

Correct Answer:
A [Amsterdam]

 

39.When is the National Broadcasting Day observed in India?

[A] July 20
[B] July 23
[C] July 25
[D] July 27

Correct Answer:
B [July 23]

 

40.The 1st ever Draft “Global Biodiversity Framework” has been released by which entity?

[A] UN Convention on Biological Diversity Secretariat
[B] World Health Organization
[C] International Solar Alliance
[D] NITI Aayog

Correct Answer:
A [UN Convention on Biological Diversity Secretariat]

 

41.Christmas Island, which was making news recently, belongs to which
country?

[A] USA
[B] Australia
[C] Russia
[D] Japan

Correct Answer:
B [Australia]

42.ARMEX-21, is a Skiing Expedition conducted by which country?

[A] India
[B] China
[C] Japan
[D] Nepal

Correct Answer:
A [India]

 

43.Which Indian hydrographer won the Alexander Dalrymple award given by the British Government?

[A] Vinay Badhwar
[B] Karambir Singh
[C] R. Hari Kumar
[D] Anil Kumar Chawla

Correct Answer:
A [Vinay Badhwar]

 

44.“Azad Ki Shaurya Gatha” exhibition, which was inaugurated recently, is based on the life of which freedom fighter?

[A] Chandrasekhar Azad
[B] Bhagat Singh
[C] Subhash Chandra Bose
[D] Rani of Jhansi

Correct Answer:
A [Chandrasekhar Azad]

 

45.As of March 31, 2021, what is the worth of total non-performing assets (NPAs) of the banks in India?

[A] Rs 12.50 lakh crore
[B] Rs 10.46 lakh crore
[C] Rs 8.34 lakh crore
[D] Rs 6.54 lakh crore

Correct Answer:
C [Rs 8.34 lakh crore]

 

46.Which is the parent company of Google?

[A] Microsoft
[B] Oracle
[C] Alphabet
[D] Intel

Correct Answer:
C [Alphabet]

 

47.Which major country was banned from Tokyo Olympics and is playing under a Generic name and Flag?

[A] Brazil
[B] Russia
[C] Argentina
[D] France

Correct Answer:
B [Russia]

 

48.Which is the first state to launch free COVID-19 vaccination through private hospitals using CSR funds?

[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Karnataka
[D] Andhra Pradesh

Correct Answer:
B [Tamil Nadu]

 

49.Which is the first Indian city to be selected for “International Clean Air Catalyst” Programme?

[A] Surat
[B] Gurugram
[C] Indore
[D] Bhopal

Correct Answer:
C [Indore]

 

50.Which institution along with International Energy Agency (IEA) launched the ‘Renewables Integration in India’ report?

[A] BEE
[B] NITI Aayog
[C] PFC
[D] REC

Correct Answer:
B [NITI Aayog]