Current Affair January 2021 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1.The largest single transfer of white rhinos, which was recentlyb undertaken, transferred 30 rhinos from ………….. to ……………….

[A] South Africa to Rwanda
[B] USA to Rwanda
[C] Kenya to USA
[D] Russia to Rwanda

Correct Answer:
A [South Africa to Rwanda]

2.The Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) has been extended in which state for another six months?

[A] Assam
[B] Nagaland
[C] Arunachal Pradesh
[D] Sikkim

Correct Answer:
B [Nagaland]

3.Which Union Ministry launched the ‘Open Data Week’?

[A] Ministry of Electronics and IT
[B] Ministry of Housing and Urban Affairs
[C] Ministry of Science and Technology
[D] Ministry of Information and Broadcasting

Correct Answer:
B [Ministry of Housing and Urban Affairs]

4.Which two countries are claiming ‘Senkaku Island’ Group located in the East China Sea?

[A] Japan and China
[B] China and Philippines
[C] China and South Korea
[D] Japan and Singapore

Correct Answer:
A [Japan and China]

5.What is the aim of the ‘SAAR; program recently launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs?

[A] Solid Waste Management
[B] Documentation of Projects
[C] Geo-spatial Mapping
[D] Climate Change Awareness

Correct Answer:
B [Documentation of Projects]

6.‘Financial Stability Report (FSR)’ is the flagship report released by which institution?

[A] NITI Aayog
[B] Reserve Bank of India
[C] World Bank
[D] Asian Development Bank

Correct Answer:
B [Reserve Bank of India]

7.Which Union Ministry is implementing ‘Gram Ujala programme’?

[A] Ministry of Power
[B] Ministry of Rural Development
[C] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[D] Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Correct Answer:
A [Ministry of Power]

8.Which Indian company has commissioned India’s largest solar power project at Rajasthan?

[A] Adani Power
[B] Azure Power
[C] Tata Power
[D] ReNew Power

Correct Answer:
B [Azure Power]

9.Which Ministry is associated with the “Online Storage Management (OSM)”?

[A] Ministry of Agriculture and Family Welfare
[B] Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
[C] Ministry of Electronics and IT
[D] Ministry of Textiles

Correct Answer:
B [Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution]

10.Indira Gandhi Rashtriya Uran Akademi(IGRUA), which was making news recently, is located at which state?

[A] Uttar Pradesh
[B] Uttarakhand
[C] Bihar
[D] West Bengal

Correct Answer:
A [Uttar Pradesh]

11.As of 2022, how many banks are classified as Systemically Important Banks (D-SIBs) in India?

[A] 2
[B] 3
[C] 4
[D] 5

Correct Answer:
B [3]

12.Which country’s researchers have discovered a vast Roman trading settlement named ‘Black-grounds’?

[A] USA
[B] UK
[C] Germany
[D] Russia

Correct Answer:
B [UK]

13.‘Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA)’ is located in which country?

[A] USA
[B] Chile
[C] Australia
[D] Russia

Correct Answer:
B [Chile]

14.Environment Ministry released Guidelines on ‘Extended producer responsibility (EPR)’ for which product?

[A] Bio-medical Waste
[B] Waste Tyres
[C] Plastic Waste
[D] E- Waste

Correct Answer:
B [Waste Tyres]

15.How many women M.Ps are present in the Parliamentary panel, which was set up to examine the Prohibition of Child Marriage (Amendment) Bill?

[A] 1
[B] 2
[C] 3
[D] 5

Correct Answer:
A [1]

16.Which state signed agreement with ‘National Dairy Development Board’ to create a Rs 2,000-crore Dairy joint venture?

[A] Punjab
[B] Assam
[C] Gujarat
[D] Arunachal Pradesh

Correct Answer:
B [Assam]

17.India’s first multi-dimensional ‘adventure sports expedition’ was carried out in which country?

[A] USA
[B] France
[C] Switzerland
[D] Australia

Correct Answer:
B [France]

18.Which institution organised ‘Kala Kumbh’ artist workshops for painting the tales of India’s freedom movement?

[A] National Gallery of Modern Art
[B] Salar Jung Museum
[C] Central Institute of Himalayan Cultural Studies
[D] Asiatic Society

Correct Answer:
A [National Gallery of Modern Art]

19.China has recently released a list of “standardised names” for 15 places
in which Indian state?

[A] Sikkim
[B] Uttarakhand
[C] Aruchanal Pradesh
[D] Assam

Correct Answer:
C [Aruchanal Pradesh]

20.As per NSO First Advance Estimates, what is the GDP Growth forecasted for FY 2021-22?

[A] 8.5 %
[B] 9.2 %
[C] 10%
[D] 11.5%

Correct Answer:
B [9.2 %]

21.Mullaperiyar dam is located along the border of which two states?

[A]TamilNadu-Kerala
[B]TamilNadu-AndhraPradesh
[C]AndhraPradeshTelangana
[D] Tamil Nadu- Karnataka

Correct Answer:
A [Tamil Nadu- Kerala]

22.Who is the first Indian to win an Indian Open men’s singles title on debut?

[A]Srikanth
[B]LakshyaSen
[C]PKashyap
[D] Sai Praneeth

Correct Answer:
B [Lakshya Sen]

23.IES, which was recommended by TSR Subramanian Committee, stands for ………

[A)IndiaNEnvironmenTService
[B]IndianEducationService
[C]IndianEcologicalService
[D] Indian Energy Service

Correct Answer:
A [Indian Environment Service]

24.‘Mana ooru, mana badi’ programme is implemented in which state?

[A]Odisha
[B]Telangana
[C]Karnataka
[D] West Bengal

Correct Answer:
B [Telangana]

25.Which Central Asian country’s government resigned recently after massive protests due to fuel price increase?

[AKazakhstan
[B]Kyrgyzstan
[C]Uzbekistan
[D] Turkmenistan

Correct Answer:
A [Kazakhstan]

26.Which Tennis star was deported from Australia, after his unvaccinated status?

[A] Rafael Nadal
[B] Novak Djokovic
[C] Roger Federer
[D] Daniil Medvedev

Correct Answer:
B [Novak Djokovic]

26.What is the name of the new Department created by the Reserve Bank in 2022?

[A] Department of Digital Currency
[B] Department of Fin-Tech
[C] Department of Data Science
[D] Department of Artificial Intelligence

Correct Answer:
B [Department of Fin-Tech]

27.Which institution launches the ‘World Employment and Social Outlook’?

[A]WorldBank
[B]IMF
[C]ILO
[D] UNICEF

Correct Answer:
C [ILO]

28.Pench Tiger Reserve is located in which state?

[A]Maharashtra
[B]MadhyaPradesh
[C]Karnataka
[D] Kerala

Correct Answer:
B [Madhya Pradesh]

29.Which Union Ministry launched the ‘Open Data Week’?

[A] Ministry of Electronics and IT
[B] Ministry of Housing and Urban Affairs
[C] Ministry of Science and Technology
[D] Ministry of Information and Broadcasting

Correct Answer:
B [Ministry of Housing and Urban Affairs]

30.Which state declared four ‘Vantangiya’ villages as ‘Revenue villages’?

[A] Gujarat
[B] Uttar Pradesh
[C] Punjab
[D] Assam

Correct Answer:
B [Uttar Pradesh]

31.Which institution released the ‘Global Cybersecurity Outlook 2022’ Report?

[A] World Bank
[B] World Economic Forum
[C] World Trade Organisation
[D] International Telecom Union

Correct Answer:
B [World Economic Forum]

32.Roberta Metsola is the youngest President of which multilateral institution?

[A] European Parliament
[B] UNESCO
[C] UNICEF
[D] World Bank

Correct Answer:
A [European Parliament]

33.Saudi Arabia has restored ties with which country after 30 years of dispute over stolen Gems?

[A] China
[B] Thailand
[C] North Korea
[D] Israel

Correct Answer:
B [Thailand]

34.‘Protoblepharus Apatani’ is a new species of lizard discovered in which state?

[A] Sikkim
[B] Arunachal Pradesh
[C] Karnataka
[D] Goa

Correct Answer:
B [Arunachal Pradesh]

35.Which Union Ministry released revised ‘Rural Area Development Plan Formulation and Implementation (RADPFI) Guidelines’?

[A] Ministry of Rural Development
[B] Ministry of Panchayati Raj
[C] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[D] Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Correct Answer:
B [Ministry of Panchayati Raj]

36.Professor M K Prasad, who passed away recently, was associated with which profession?

[A] Scientist
[B] Environmentalist
[C] Businessperson
[D] Writer

Correct Answer:
B [Environmentalist]

37.‘Aye Mere Watan Ke Logon’, which was added in the Republic Day celebrations, was written by?

[A] Kavi Pradeep
[B] Gulzar
[C] Makhanlal Chaturvedi
[D] Maithilisharan Gupt

Correct Answer:
A [Kavi Pradeep]

38.Which term is used to refer conditions that are either hot and dry or hot and humid enough to decrease labour productivity?

[A] Humid Heat
[B] Dissipated Heat
[C] Latent Heat
[D] Dispersed Hear

Correct Answer:
A [Humid Heat]

39.‘Begonia gigantica’, the world’s largest specimen of a Begonia species, is found in which country/region?

[A] Tibet
[B] Siberia
[C] Australia
[D] UK

Correct Answer:
A [Tibet ]

40.Which is the northern most state of India, as of 2022?

[A] Jammu & Kashmir
[B] Punjab
[C] Himachal Pradesh
[D] Haryana

Correct Answer:
C [Himachal Pradesh]

41.What is the name of the Tropical Storm which made landfall on three southern African countries?

[A] Rina
[B] Ana
[C] Boss
[D] Sue

Correct Answer:
B [Ana]

42.Which award was presented using blockchain-driven technology, during the occasion of Republic Day?

[A] Param Vishisht Seva Medal
[B] Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar
[C] National Bravery Award
[D] Shaurya Chakra

Correct Answer:
B [Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar]

43.As per a recent research by Oxford University Press, which has been chosen as Children’s word of the year for 2021?

[A] Depression
[B] Virus
[C] Anxiety
[D] School

Correct Answer:
C [Anxiety]

44.Buddhadeb Bhattacharjee, who refused the Padma Bhushan award, was the Chief Minister of which state?

[A] Odisha
[B] West Bengal
[C] Uttar Pradesh
[D] Bihar

Correct Answer:
B [West Bengal]

45.Where is India’s first BHEL-built ‘coal to methanol’ (CTM) pilot plant located?

[A] Mumbai
[B] Hyderabad
[C] Chennai
[D] Noida

Correct Answer:
B [Hyderabad]

46.Who is India’s first woman Rafale fighter jet pilot?

[A] Shivangi Singh
[B] Bhawana Kanth
[C] Mohana Singh
[D] Avani Chaturvedi

Correct Answer:
A [Shivangi Singh]

47.Who is the author of the book titled “The $10 Trillion Dream”?

[A] Raghuram Rajan
[B] Subhash Chandra Garg
[C] Urjit Patel
[D] Arvind Subramanian

Correct Answer:
B [Subhash Chandra Garg]

48.India has initiated an anti-dumping probe against imports of which product from China, Taiwan, Vietnam?

[A] Vinyl Tiles
[B] Plastic Toys
[C] Jute Products
[D] Leather Footwear

Correct Answer:
A [Vinyl Tiles]

49.‘(ALH) 84001’ meteorite which was making news, landed on the Earth from which planet?

[A] Jupiter
[B] Mars
[C] Venus
[D] Saturn

Correct Answer:
B [Mars]