Current Affair February 2021 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1.Which construction major has bagged the contract for construction of steel bridges for Mumbai and Ahmedabad bullet train project?

[A] Tata Projects
[B] Adani Group
[C] GMR Infrastructure
[D] L&T Construction

Correct Answer:
D [L&T Construction]

2.What is India’s rank in Corruption perception index (CPI) – 2020?

[A] 50th
[B] 75th
[C] 80th
[D] 86th

Correct Answer:
D [86th]

3.In which year did the United States come out of the UN Human Rights Council?

[A] 2014
[B] 2016
[C] 2018
[D] 2020

Correct Answer:
C [2018]

4.Who has been appointed as the new Chief Executive of the National Health Authority (NHA)?

[A] N S Viswanathan
[B] R S Sharma
[C] TarunGogoi
[D] B P Kanungo

Correct Answer:
B [R S Sharma]

5.Which organization has released the framework for strengthening the grievance redress mechanism in banks?

[A] SEBI
[B] RBI
[C] Ministry of Finance
[D] IBBI

Correct Answer:
B [RBI]

6.Which technology entrepreneur has been appointed to the National Security Advisory Board (NSAB)?

[A] Rajni Bector
[B] Rattan Lal
[C] Sridhar Vembu
[D] Ali Manikfan

Correct Answer:
C [Sridhar Vembu]

7.Which Ministry is to conduct four national surveys to study the status of migrants and domestic workforce?

[A] Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
[B] Ministry of Labour and Employment
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Housing and Urban Affairs

Correct Answer:
B [Ministry of Labour and Employment]

8.Rashtriya Ispat Nigam Ltd (RINL), is located in which Indian state/UT?

[A] Bihar
[B] Jharkhand
[C] Andhra Pradesh
[D] Maharashtra

Correct Answer:
C [Andhra Pradesh]

9.An investment of Rs.400 crore is to be made in which Union state/UT, to make it a fisheries hub?

[A] Tamil Nadu
[B] Goa
[C] Kerala
[D] Odisha

Correct Answer:
B [Goa]

10.In which year did the United States come out of the UN Human Rights Council?

[A] 2014
[B] 2016
[C] 2018
[D] 2020

Correct Answer:
C [2018]

11.India signed a USD 50 million line of credit (LoC) agreement with which country for maritime capability building?

[A] Sri Lanka
[B] Laos
[C] Maldives
[D] Philippines

Correct Answer:
C [Maldives]

12.The Reserve Bank of India (RBI) has brought which bank covered under Article 371F, under its regulatory purview?

[A] North East Small Finance Bank
[B] State Bank of Sikkim
[C] State Bank of Manipur
[D] State Bank of Assam

Correct Answer:
B [State Bank of Sikkim]

13.Which country has recently launched a 10-year space program?

[A] Israel
[B] China
[C] USA
[D] Turkey

Correct Answer:
D [Turkey]

14.What is the name of the Made-in-India alternative to Twitter, which was making news recently?

[A] Freak
[B] Whisper
[C] Koo
[D] Sparrow

Correct Answer:
C [Koo]

15.What is the capital city of Barbados, which recently received Covid-19 vaccines from India?

[A] Bridgetown
[B] Churchtown
[C] Oistins
[D] Bathsheba

Correct Answer:
A [Bridgetown]

16.Where is the Indian Institute of Horticultural Research (IIHR) campus located?

[A] Ahmedabad
[B] Bengaluru
[C] Chennai
[D] Kodaikanal

Correct Answer:
B [Bengaluru]

17.Which country has announced a series of sanctions on the Myanmar military leaders?

[A] China
[B] U.S
[C] Russia
[D] United Kingdom

Correct Answer:
B [U.S]

18.Which state is to play host to the 2nd Khelo India University Games in 2021?

[A] Tamil Nadu
[B] Assam
[C] Karnataka
[D] Maharashtra

Correct Answer:
C [Karnataka]

19.Which country is to host a virtual SAARC meet to discuss on management and response of Covid-19?

[A] Nepal
[B] India
[C] Sri Lanka
[D] Afghanistan

Correct Answer:
B [India]

20.What is the corpus of the Start-up India Seed Fund Scheme (SISFS), which was approved recently?

[A] Rs 95 crore
[B] Rs 250 crore
[C] Rs 500 crore
[D] Rs 945 crore

Correct Answer:
D [Rs 945 crore]

21.The Tableau of which state was adjudged best at the Republic Day parade?

[A] Assam
[B] Tripura
[C] Uttar Pradesh
[D] Gujarat

Correct Answer:
C [Uttar Pradesh]

22.Which is the most trafficked mammal in the world?

[A] Blue Whale
[B] Pangolin
[C] Bat
[D] Platypus

Correct Answer:
B [Pangolin]

23.The ‘YudhAbhyas’ is a joint military exercise between India and which country?

[A] Japan
[B] United States
[C] Sri Lanka
[D] France

Correct Answer:
B [United States]

24.As per the Social Justice and Empowerment Ministry, how many manual scavengers have been identified across country?

[A] 22,292
[B] 44,492
[C] 66,692
[D] 88,892

Correct Answer:
C [66,692]

25.India signed a MoU with which country to build the ‘Lalandar or Shatoot dam’?

[A] Nepal
[B] Afghanistan
[C] Bangladesh
[D] Sri Lanka

Correct Answer:
B [Afghanistan]

26.In which year did the United States come out of the UN Human Rights Council?

[A] 2014
[B] 2016
[C] 2018
[D] 2020

Correct Answer:
C [2018]

27.India launched the ‘Year of Environment’ with which friendly country?

[A] Nepal
[B] France
[C] Brazil
[D] Japan

Correct Answer:
B [France]

28.Which country has announced a series of sanctions on the Myanmar military leaders?

[A] China
[B] U.S
[C] Russia
[D] United Kingdom

Correct Answer:
B [U.S]

29.Which country proposed the observance of the World Pulses Day?

[A] Chile
[B] Burkina Faso
[C] Niger
[D] Benin

Correct Answer:
B [Burkina Faso]

30.Which state government launched a digital platform called ‘Knowledge Mission’, to promote employment and skilling?

[A] Karnataka
[B] Kerala
[C] Tamil Nadu
[D] Telangana

Correct Answer:
B [Kerala]

31.The birthday of Hakim Ajmal Khan is celebrated as which day?

[A] World Homeopathy Day
[B] World Unani Day
[C] World Siddha Day
[D] World Allopathy Day

Correct Answer:
B [World Unani Day]

32.The Environment Ministry recently released a National action plan for conservation of which species?

[A] Marine Turtle
[B] Great Indian Bustard
[C] Brahmaputra Dolphin
[D] Black Buck

Correct Answer:
A [Marine Turtle]

33Which state government launched a digital platform called ‘Knowledge Mission’, to promote employment and skilling?

[A] Karnataka
[B] Kerala
[C] Tamil Nadu
[D] Telangana

Correct Answer:
B [Kerala]

34.The birthday of Hakim Ajmal Khan is celebrated as which day?

[A] World Homeopathy Day
[B] World Unani Day
[C] World Siddha Day
[D] World Allopathy Day

Correct Answer:
B [World Unani Day]

35.Which film personality has won the Israel’s prestigious 2021 Genesis Prize?

[A] Quentin Tarantino
[B] Steven Spielberg
[C] Christopher Nolan
[D] Leonardo DiCaprio

Correct Answer:
B [Steven Spielberg]

36.Which institution releases the data on the credit and deposit measures of banks in India?

[A] Finance Ministry
[B] Reserve Bank of India
[C] NITI Aayog
[D] Asian Development Bank

Correct Answer:
B [Reserve Bank of India]

37.‘Heritage corridor project’, which was making news recently, is associated with which state?

[A] Rajasthan
[B] Maharashtra
[C] Uttar Pradesh
[D] Odisha

Correct Answer:
D [Odisha]

38.ECOPact ready mix concrete has been launched by which company?

[A] L&T
[B] ACC
[C] Ultratech
[D] Ramco

Correct Answer:
B [ACC]

39.Which country has banned BBC News from broadcasting in its nation?

[A] United Kingdom
[B] USA
[C] China
[D] Pakistan

Correct Answer:
C [China]

40..Olympus Mons, which was making news recently, is the largest ……………. in the solar system?

[A] Volcano
[B] Crater
[C] Asteroid
[D] Lake

Correct Answer:
A [Volcano]

41.Which country has recently launched a 10-year space program?

[A] Israel
[B] China
[C] USA
[D] Turkey

Correct Answer:
D [Turkey]

42.Which film personality has won the Israel’s prestigious 2021 Genesis Prize?

[A] Quentin Tarantino
[B] Steven Spielberg
[C] Christopher Nolan
[D] Leonardo DiCaprio

Correct Answer:
B [Steven Spielberg]

43.Which organization in association with the EU is launching 40-million euro COVID-19 vaccines programme for six former Soviet republics?

[A] International Monetary Fund
[B] World Health Organisation
[C] United Nations
[D] UNICEF

Correct Answer:
B [World Health Organisation]

44.What is the name of the Made-in-India alternative to Twitter, which was making news recently?

[A] Freak
[B] Whisper
[C] Koo
[D] Sparrow

Correct Answer:
C [Koo]

45.Indian Economic Trade Organization signed an agreement with which country, to launch a Business Council?

[A] Argentina
[B] Tunisia
[C] Algeria
[D] Morocco

Correct Answer:
B [Tunisia]

46.Giant Leatherback turtle nests in which location in India?

[A] Goa
[B] Odisha
[C] Andaman & Nicobar
[D] West Bengal

Correct Answer:
C [Andaman & Nicobar]

47.Which micro-blogging platform has commenced its testing of voice Direct messages in India?

[A] Koo
[B] Twitter
[C] Facebook
[D] Google Hangout

Correct Answer:
B [Twitter]

48.As per the Social Justice and Empowerment Ministry, how many manual scavengers have been identified across country?

[A] 22,292
[B] 44,492
[C] 66,692
[D] 88,892

Correct Answer:
C [66,692]

49.Which country proposed the observance of the World Pulses Day?

[A] Chile
[B] Burkina Faso
[C] Niger
[D] Benin

Correct Answer:
B [Burkina Faso]