Current Affair August 2021 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1.Which organization has received notice to set up India’s first large-scale battery storage of 50 megawatt-hours at Leh?

[A] Tata Power Solar
[B] Reliance Power
[C] NTPC Limited
[D] JSW Energy

Correct Answer:
A [Tata Power Solar]

2.Who is the author of “The Most Incredible Olympic Stories”?

[A] Maya Jasanoff
[B] Damon Galgut
[C] Sanjeev Sahota
[D] Luciano Wernicke

Correct Answer:
D [Luciano Wernicke]

3.In terms of Vaccinations per people, which Indian state ranked first?

[A] Haryana
[B] Odisha
[C] Gujarat
[D] Punjab

Correct Answer:
C [Gujarat]

4.Lovlina Borgohain, who won the boxing bronze medal in Tokyo Olympics, is from which state?

[A] Sikkim
[B] Assam
[C] Odisha
[D] Mizoram

Correct Answer:
B [Assam]

5.Which country has decided to issue Golden Visa to all the doctors residing there?

[A] Germany
[B] USA
[C] India
[D] UAE

Correct Answer:
D [UAE]

6.At which place, DefExpo-2022 is scheduled to be held?

[A] Gandhinagar
[B] Surat
[C] Gurugram
[D] Lucknow

Correct Answer:
A [Gandhinagar]

7.Which institute has collaborated with the Ministry of Ayush to conduct a study on ‘Ashwagandha’ for promoting recovery from Covid-19?

[A] Gautam Buddha University
[B] IIT Delhi
[C] Patanjali Ayurveda College
[D] London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM)

Correct Answer:
D [London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM)]

8. With which international agency, Government of India has signed a $250 million project for long-term dam safety program?

[A] Asian Development Banks
[B] European Central Bank
[C] International Monetary Fund
[D] World Bank

Correct Answer:
D [World Bank]

9.Who has become the first Brand Ambassador of Homelane, an Interior design & decor startup?

[A] Mahendra Singh Dhoni
[B] Akshay Kumar
[C] Twinkle Khanna
[D] Sakshi Mallik

Correct Answer:
A [Mahendra Singh Dhoni]

10.Which ministry has inaugurated an exhibition on Quit India Movement?

[A] Ministry of Culture
[B] Ministry of Tourism
[C] Ministry of Education
[D] Ministry of Commerce and Industry

Correct Answer:
A [Ministry of Culture]

11.Who holds the world record in the women’s 400-metre hurdles?

[A] FemkeBol
[B] Dalilah Muhammad
[C] Sydney McLaughlin
[D] Allyson Felix

Correct Answer:
C [Sydney McLaughlin]

12.Which nation, India has defeated to clinch the bronze medal in hockey in the Tokyo 2020 Olympics?

[A] Belgium
[B] Germany
[C] Argentina
[D] Netherlands

Correct Answer:
B [Germany]

13.Which organization has secured Patent registration for its innovative Plastic-mixed Handmade Paper?

[A] National Small Industries Corporation
[B] National Institute of Micro, Small and Medium Enterprises
[C] Small Industries Development Bank of India
[D] Khadi and Village Industries Commission

Correct Answer:
D [Khadi and Village Industries Commission]

14.Recently, the Taxation Laws (Amendment) Bill, 2021 was passed in Lok Sabha to remove the contentious retrospective tax provision in Income Tax Act. Who was finance minister when retrospective tax provision was included in 2012?

[A] P. Chidambaram
[B] Pranab Mukherjee
[C] Arun Jaitley
[D] Jaswant Singh

Correct Answer:
B [Pranab Mukherjee]

15.UNICEF India has partnered with which organization to launch a one-year joint initiative on ending violence against children?

[A] Twitter
[B] Google
[C] Microsoft
[D] Facebook

Correct Answer:
D [Facebook]

16.Under National Edible Oil Mission-Oil Palm, what amount will be invested by the government?

[A] Rs 12,000 crore
[B] Rs 11,000 crore
[C] Rs 10,000 crore
[D] Rs 14,000 crore

Correct Answer:
B [Rs 11,000 crore]

17.In which State/UT, an exhibition-cum-selling platform ”NCUIHaat” has been inaugurated?

[A] Maharashtra
[B] West Bengal
[C] New Delhi
[D] Odisha

Correct Answer:
C [New Delhi]

18. What is the theme of India’s first Internet Governance Forum (IIGF)?

[A] Realizing Opportunities of the 21st Century For All
[B] Inclusive Internet for Digital India
[C] Science & Technology: Rural Development
[D] Optimising Human Potential Towards a Resilient Future of Shared
Prosperity: Pivot. Prioritise. Progress

Correct Answer:
B [Inclusive Internet for Digital India]

19.What is the rank of Neeraj Chopra in the World Athletics ranking?

[A] First
[B] Third
[C] Second
[D] Fourth

Correct Answer:
C [Second]

20.Which two space agencies collaborated to launch the mission called “NISAR”?

[A] ROSCOSMOS and NASA
[B] NASA and CNSA
[C] ISRO and ROSCOSMOS
[D] ISRO and NASA

Correct Answer:
D [ISRO and NASA]

21.Which state/UT’s, police department has launched an e-FIR initiative?

[A] West Bengal
[B] Madhya Pradesh
[C] Kerala
[D] Andhra Pradesh

Correct Answer:
B [Madhya Pradesh]

23.Which country has signed an agreement with the Maldives, for the $500 million Greater Male Connectivity Project?

[A] India
[B] China
[C] Pakistan
[D] USA

Correct Answer:
A [India]

24.Recently, which state has announced a special package for the weavers of the state whose livelihoods were badly hit due to Covid-19?

[A] Jharkhand
[B] Odisha
[C] West Bengal
[D] Bihar

Correct Answer:
B [Odisha]

25.As per the existing Indus Water Treaty, all the waters of which three rivers are allocated to India for unrestricted use?

[A] Indus, Jhelum and Chenab
[B] Ganga, Yamuna and Godavari
[C] Sutlej, Beas and Ravi
[D] Beas, Koshi and Bhagirathi

Correct Answer:
C [Sutlej, Beas and Ravi]

26.From which state, PM Modi launched Ujjwala 2.0 scheme?

[A] Gujarat
[B] Odisha
[C] Uttarakhand
[D] Uttar Pradesh

Correct Answer:
D [Uttar Pradesh]

27.Which organization has launched ‘My e-Haat’ to empower artisans in the country?

[A] Wipro
[B] HCL Foundation
[C] Infosys
[D] Tech Mahindra

Correct Answer:
B [HCL Foundation]

28.Which wrestler was defeated by Bajrang Punia to win bronze medal in Tokyo Olympics?

[A] DauletNiyazbekov
[B] Haji Aliyev
[C] AdamaDiatta
[D] Alejandro Valdes

Correct Answer:
A [DauletNiyazbekov]

29.Thomas Dennerby has been appointed as head coach of Indian women’s football team ahead of the AFC Women’s Asian Cup 2022. Which country is the host of this event?

[A] China
[B] India
[C] Japan
[D] South Korea

Correct Answer:
B [India]

30.With which country, Indian navy has signed a ‘Joint Guidance’ for naval cooperation?

[A] Australia
[B] Japan
[C] United States
[D] South Korea

Correct Answer:
A [Australia]

31.Which country has warned of increase in West Nile Virus (WNV) infections?

[A] USA
[B] Russia
[C] China
[D] UK

Correct Answer:
B [Russia]

32.Which organization has launched ‘My e-Haat’ to empower artisans in the country?

[A] Wipro
[B] HCL Foundation
[C] Infosys
[D] Tech Mahindra

Correct Answer:
B [HCL Foundation]

33.Recently, which organization has launched a digital onboarding for its Alternate Investment Fund (AIF), the first of its kind in the industry?

[A] SBI Mutual Fund
[B] Franklin Templeton Mutual Fund
[C] ASK Investment Managers Ltd
[D] JPMorgan Chase

Correct Answer:
C [ASK Investment Managers Ltd]

34.What is India’s rank in the global coronavirus innovation rankings for countries?

[A] 32
[B] 26
[C] 30
[D] 25

Correct Answer:
A [32]

35.With which organization, MyGov under the Ministry of Electronics and Information Technology have come together to jointly launch the Amrit Mahotsav Shri Shakti Innovation Challenge 2021?

[A] Global Fund for Women
[B] National Organization for Women
[C] Women for Women International
[D] UN Women

Correct Answer:
D [UN Women]

36.External Affairs Minister (EAM), S Jaishankar, announced the rollout of a mobile tech platform at the UN Security Council. What is the name of this platform?

[A] UNITE Peace
[B] UNITE Aware
[C] UNITE X
[D] UNITE World

Correct Answer:
B [UNITE Aware]

37.Which bank has deployed a secure, Do It Yourself Digital Repayment Platform for missed loan repayments?

[A] ICICI Bank
[B] Kotak Mahindra Bank
[C] Bank of Baroda
[D] State Bank of India

Correct Answer:
B [Kotak Mahindra Bank]

38.Which organization has partnered with MBDA of UK to establish a facility for the Final Assembly, Integration and Test of Advanced Short Range Air-to-Air Missile (ASRAAM) missiles in India?

[A] Hindustan Aeronautics Limited
[B] BrahMos Aerospace
[C] Bharat Dynamics Limited
[D] Defence Research and Development Organisation of India

Correct Answer:
C [Bharat Dynamics Limited]

39.Which date in August is observed as World Humanitarian Day?

[A] 19 August
[B] 20 August
[C] 18 August
[D] 17 August

Correct Answer:
A [19 August]

40.Recently, which ministry has launched Arogya Dhara 2.0 scheme?

[A] Ministry of AYUSH
[B] Ministry of Home Affairs
[C] Ministry of Health and Family Welfare
[D] Ministry of Finance

Correct Answer:
C [Ministry of Health and Family Welfare]

41.Recently, Prime Minister Muhyiddin Yassin has resigned. He was the prime minister of which country?

[A] Afghanistan
[B] Philippines
[C] Cambodia
[D] Malaysia

Correct Answer:
D [Malaysia]

42.Which city has been named as the world’s safest city from among 60 global cities, in Safe Cities Index 2021?

[A] Tokyo
[B] Sydney
[C] Hong Kong
[D] Copenhagen

Correct Answer:
D [Copenhagen]

43.Which organization has launched India’s first sectoral index ‘GUAREX’ in the Agri commodities basket?

[A] NABARD
[B] Multi Commodity Exchange
[C] National Commodity and Derivatives Exchange Limited
[D] National Multi-Commodity Exchange of India Limited

Correct Answer:
C [National Commodity and Derivatives Exchange Limited]

44.India’s first cattle genomic chip ‘IndiGau’ has been developed by scientists of National Institute of Animal Biotechnology (NAIB). Where is this organization located?

[A] Mumbai
[B] Bengaluru
[C] Kolkata
[D] Hyderabad

Correct Answer:
D [Hyderabad]

45.Who has been appointed as the director general of Border Security Force?

[A] Sanjay Arora
[B] Balaji Srivastav
[C] Rakesh Asthana
[D] Pankaj Kumar Singh

Correct Answer:
D [Pankaj Kumar Singh]

46.Sathiyan Gnanasekaran, who was seen in the news recently, is associated with which sports?

[A] Tennis
[B] Table Tennis
[C] Badminton
[D] Boxing

Correct Answer:
B [Table Tennis]

47.BH-series, which was making news recently, is associated with which sector?

[A] Textile
[B] Automobile
[C] Artificial Intelligence
[D] Financial Inclusion

Correct Answer:
B [Automobile]

48.BBV87, is the vaccine candidate of Bharat Biotech, against which disease?

[A] COVID-19
[B] Chikungunya
[C] Dengue
[D] Malaria

Correct Answer:
B [Chikungunya]

49.Which organization has rolled out a program that will see it offer benefits worth Rs 63 crore to restaurants?

[A] Zomato
[B] Swiggy
[C] Foodpanda
[D] Big Basket

Correct Answer:
B [Swiggy]

50.What is the name of the digital learning facility for civil servants, launched by Personnel Ministry?

[A] Shramyogi
[B] Atmanirbhar Yogi
[C] Karmayogi
[D] Bharat Bureaucrat

Correct Answer:
C [Karmayogi]

51.With which bank, Agritech start-up Arya has tied up for commodity financing?

[A] ICICI Bank
[B] SBM Bank
[C] NABARD
[D] SIDBI

Correct Answer:
B [SBM Bank]