Current Affair September 2021 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1.Which ministry has launched a Pan-India Special Campaign called “Ek Pahal Drive?”

[A] Ministry of Law and Justice
[B] Ministry of Rural Development
[C] Ministry of Corporate Affairs
[D] Ministry of Finance

Correct Answer:
A [Ministry of Law and Justice]

 

2.Who has won the US Open men’s singles tennis tournament?

[A] Novak Djokovic
[B] Dominic Thiem
[C] Rafael Nadal
[D] Daniil Medvedev

Correct Answer:
D [Daniil Medvedev]

 

3.Which institution, in a joint venture with National Disaster Management Authority (NDMA), has built an app to predict natural disasters?

[A] IIT Madras
[B] IIT Roorkee
[C] IIT Guwahati
[D] IIT Bombay

Correct Answer:
B [IIT Roorkee]

 

4.Who has been appointed as the Chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)?

[A] J B Mohapatra
[B] Rajesh Damor
[C] Pramod Y Devikar
[D] Deepa Rasal

Correct Answer:
A [J B Mohapatra]

 

5.Which is the first major city in India, to release a Climate Action Plan?

[A] Mumbai
[B] New Delhi
[C] Kochi
[D] Ahmadabad

Correct Answer:
A [Mumbai]

 

6.In which city, a Digital Population Clock has been inaugurated?

[A] Hyderabad
[B] Mumbai
[C] Nagpur
[D] Delhi

Correct Answer:
D [Delhi]

 

7.Which country holds the presidency of the Council of the European Union?

[A] Slovenia
[B] Croatia
[C] Germany
[D] Denmark

Correct Answer:
A [Slovenia]

 

8.With which organization, Assam government has partnered to strengthen the health infrastructure at the Silchar Medical College & Hospital?

[A] Coal India Ltd
[B] NTPC Limited
[C] All India Institute Of Medical Science
[D] Indian Council of Medical Research

Correct Answer:
A [Coal India Ltd]

 

9.Who is the first IAS officer from India to win a Paralympics medal?

[A] Suhas Yathiraj
[B] Devendra Jhajharia
[C] Yogesh Kathuniya
[D] Bhavina Patel

Correct Answer:
A [Suhas Yathiraj]

 

10.With which organization, SFC Energy-AG and FC TecNrgy Pvt Ltd has partnered to provide reliable power supply to security forces operating in Naxal-affected areas?

[A] Bharat Heavy Electricals Limited
[B] NTPC Limited
[C] GAIL Limited
[D] Bharat Electronics Limited

Correct Answer:
D [Bharat Electronics Limited]

 

11.How many medals have been bagged by the Indian contingent at the Tokyo Paralympic Games 2020?

[A] 6
[B] 17
[C] 19
[D] 21

Correct Answer:
C [19]

 

12.SIMBEX is a Maritime Naval Exercise between Singapore and which country?

[A] USA
[B] China
[C] Russia
[D] India

Correct Answer:
D [India]

 

13.SIMBEX is a Maritime Naval Exercise between Singapore and which country?

[A] USA
[B] China
[C] Russia
[D] India

Correct Answer:
D [India]

 

14.With which organization, WealthDesk has partnered to offer investment portfolios called ‘WealthBaskets?’

[A] PhonePe
[B] ICICI Bank
[C] State Bank of India
[D] Paytm

Correct Answer:
D [Paytm]

 

15.With which organization, National Payments Corporation of India (NPCI) has partnered to launch, ‘nFiNi,’ a plug-and-play RuPay credit card stack?

[A] Fiserv Inc
[B] Global Payments
[C] PayPal
[D] PhonePe

Correct Answer:
A [Fiserv Inc]

 

16.Which date in September is observed as World Suicide Prevention Day?

[A] September 11
[B] September 10
[C] September 9
[D] September 12

Correct Answer:
B [September 10]

 

17.Who has been appointed as the new governor of Uttarakhand?

[A] Acharya Devvrat
[B] Baby Rani Maurya
[C] Bandaru Dattatreya
[D] Gurmit Singh

Correct Answer:
D [Gurmit Singh]

 

18.Who has been appointed as the new governor of Tamil Nadu?

[A] Tamilisai Soundararajan
[B] Satyadev Narayan Arya
[C] RN Ravi
[D] Jagdeep Dhankhar

Correct Answer:
C [RN Ravi]

 

19.Which Indian state/UT hosted the ‘First Himalayan Film Festival’?

[A] Ladakh
[B] Uttarakhand
[C] Sikkim
[D] Jammu and Kashmir

Correct Answer:
A [Ladakh]

 

20.In association with which organization, did the Ministry of Tribal Affairs organize a workshop for Non-Governmental Organizations on Nutrition and Health?

[A] AIIMS
[B] ICMR
[C] Ministry of Food Processing Industries
[D] Tata Health

Correct Answer:
A [AIIMS]

 

21.Which date in September is observed as World Suicide Prevention Day?

[A] September 11
[B] September 10
[C] September 9
[D] September 12

Correct Answer:
B [September 10]

 

22.Who has been appointed as the new governor of Uttarakhand?

[A] Acharya Devvrat
[B] Baby Rani Maurya
[C] Bandaru Dattatreya
[D] Gurmit Singh

Correct Answer:
D [Gurmit Singh]

 

23.Which bank has launched its credit card ‘SIB – OneCard’ in association
with fintech company OneCard?

[A] Federal Bank
[B] Indian Bank
[C] Axis Bank
[D] South Indian Bank

Correct Answer:
D [South Indian Bank]

 

24.In which state/UT, India’s largest open-air fernery has been inaugurated?

[A] Himachal Pradesh
[B] Sikkim
[C] Uttarakhand
[D] Ladakh

Correct Answer:
C [Uttarakhand]

 

25.Who has been appointed as the vice-president of the Market Research Society of India (MRSI)?

[A] Derrick Gray
[B] Nakul Chopra
[C] Jes Staley
[D] Shekhar C. Mande

Correct Answer:
A [Derrick Gray]

 

26.With which organization ICEA has signed a pact for the establishment of a Centre of Excellence for Li-ion based products?

[A] NIELIT
[B] IISER Pune
[C] Bharat Electronics
[D] CDAC

Correct Answer:
D [CDAC]

 

27.‘Saath’ is a Rural Enterprises Acceleration Programme, launched in which state / UT?

[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Delhi
[D] Jammu and Kashmir

Correct Answer:
D [Jammu and Kashmir]

 

28.On which date, The International Coastal Cleanup Day 2021 was observed?

[A] 18 September
[B] 15 September
[C] 19 September
[D] 14 September

Correct Answer:
A [18 September]

29.The Cure Salée, that was making up news recently, is associated with which country?

[A] Niger
[B] Uganda
[C] Algeria
[D] Kenya

Correct Answer:
A [Niger]

30.What is the expansion of FRK, with reference to Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution?

[A] Food Rice Kernels
[B] Fortified Rice Kernels
[C] Folic-Acid Rich Kernels
[D] Ferrous Sulfate Rich Kernels

Correct Answer:
B [Fortified Rice Kernels]

31.Which Indian state created history by burning over 2500 rhino horns in one of Asia’s largest anti-poaching drives?

[A] Assam
[B] Sikkim
[C] West Bengal
[D] Mizoram

Correct Answer:
A [Assam]

32.Which Indian city topped the Emerging Ecosystems category in the ranking of international startup hubs?

[A] New Delhi
[B] Mumbai
[C] Bangalore
[D] Cochin

Correct Answer:
B [Mumbai]

 

33.Which date in September is celebrated as Himalayan Diwas?

[A] September 9
[B] September 10
[C] September 11
[D] September 12

Correct Answer:
A [September 9]

 

34.Which tech initiative of India has bagged CIPS Excellence in Procurement Awards 2021, under the “Best Use of Digital Technology” category?

[A] SDG Dashboard
[B] GeM
[C] Champions Portal
[D] GST Portal

Correct Answer:
B [GeM]

 

35.Mount Elbrus, which was seen in the news recently, is located in which country?

[A] Russia
[B] Italy
[C] Germany
[D] Norway

Correct Answer:
A [Russia]

 

36.With which country, India formally launched negotiation on Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA)?

[A] USA
[B] China
[C] Brazil
[D] UAE

Correct Answer:
D [UAE]

 

37.“National single-window system for investors and businesses” has been launched to achieve which of the following objectives?

[A] Single window for approval and clearance
[B] Claim of Tax Rebate
[C] GST Data Entry
[D] Grievance Redressal

Correct Answer:
A [Single window for approval and clearance]

 

38.Which department in India, is related to registration of patents?

[A] Department for Promotion of Industry and Internal Trade
[B] Department of Science and Technology
[C] Department of Innovation
[D] Department of Higher Education

Correct Answer:
A [Department for Promotion of Industry and Internal Trade]

 

39.Governor Baby Rani Maurya who recently resigned, was the governor of which state?

[A] Uttar Pradesh
[B] Odisha
[C] Manipur
[D] Uttarakhand

Correct Answer:
D [Uttarakhand]

40.‘Health ID, Doctor’s registry, and the health facility registry’ are parts of which scheme?

[A] PM Jan Arogya Yojana
[B] Poshan Mission
[C] PM Digital Health Mission
[D] Ayushman Bharat

Correct Answer:
C [PM Digital Health Mission]

 

41.What is the rank of India in the World Giving Index (WGI) 2021?

[A] 14
[B] 26
[C] 45
[D] 82

Correct Answer:
A [14]

 

42.By what percentage, India’s GDP has grown in Q1 FY ’22?

[A] – 7%
[B] 1.3%
[C] 8%
[D] 20.1%

Correct Answer:
D [20.1%]

 

43.Which Indian state/UT hosted the ‘First Himalayan Film Festival’?

[A] Ladakh
[B] Uttarakhand
[C] Sikkim
[D] Jammu and Kashmir

Correct Answer:
A [Ladakh]

 

44.Which Ministry organised the webinar – “Ambition to Impact: Opportunities for Global Collaboration in India’s Clean Energy Economy”?

[A] Ministry of Coal
[B] Ministry of Power
[C] Ministry of New and Renewable Energy
[D] Ministry of Environment Forest and Climate Change

Correct Answer:
C [Ministry of New and Renewable Energy]

 

45.What is the name of the third ever September cyclone which developed in the Bay of Bengal?

[A] Giza
[B] Gulab
[C] Gina
[D] Guna

Correct Answer:
B [Gulab]

 

46.What was the original duration of the Foreign Trade Policy, which is being currently implemented?

[A] 2014- 2019
[B] 2015-2020
[C] 2016-2021
[D] 2017-2022

Correct Answer:
B [2015-2020]

 

47.The Asian Development Bank (ADB) has approved a $251 million loan for urban flood protection and management in which state?

[A] Andhra Pradesh
[B] Karnataka
[C] Tamil Nadu
[D] Kerala

Correct Answer:
C [Tamil Nadu]

 

48.Which organization from India has won the UNESCO King Sejong Literacy Prize 2021?

[A] National Institute of Open Schooling
[B] Indira Gandhi National Open University
[C] National Council of Educational Research and Training
[D] Central Board of Secondary Education

Correct Answer:
A [National Institute of Open Schooling]