Current Affair November 2021 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1.‘Bhagwan Birsa Munda Smriti Udyan cum Freedom Fighters Museum’ has been recently inaugurated in which Indian state?

[A] Odisha
[B] Jharkhand
[C] West Bengal
[D] Chhattisgarh

Correct Answer:
B [Jharkhand]

2.Which India-based bank has listed its $650-million green bonds on India International Exchange (India INX) and Luxembourg Stock Exchange?

[A] Canara Bank
[B] State Bank of India
[C] Axis Bank
[D] HDFC Bank

Correct Answer:
B [State Bank of India]

 

3.Which institution convened the ‘Pune Dialogue on National Security (PDNS) 2021’?

[A] Pune International Centre
[B] Home Affairs Ministry
[C] NITI Aayog
[D] IFSC

Correct Answer:
A [Pune International Centre]

 

4.Omni-Hansa V5 has completed India’s longest drone flight in which state?

[A] Gujarat
[B] Haryana
[C] Andhra Pradesh
[D] Sikkim

Correct Answer:
B [Haryana]

5.Which country is set to launch trade promotion event ‘Time for India’ to boost bilateral trade with India?

[A] Switzerland
[B] Sweden
[C] Germany
[D] Denmark

Correct Answer:
B [Sweden]

 

6.Which Union Ministry conducted AI Pe Charcha (AI Dialogue)?

[A] Ministry of Science and Technology
[B] Ministry of Electronics and IT
[C] Ministry of Defence
[D] Ministry of Home Affairs

Correct Answer:
B [Ministry of Electronics and IT]

 

7.The ‘Rome Declaration’, which was seen in the news recently, is related to which association?

[A] ASEAN
[B] G-20
[C] G-7
[D] QUAD

Correct Answer:
B [G-20]

 

8.Cook Strait, which was seen in the news, recently is located in which country?

[A] New Zealand
[B] UK
[C] Australia
[D] France

Correct Answer:
A [New Zealand]

 

9.As per the National Family and Health Survey (NFHS-5), there are how many women for 1000 men in the country in 2019-2021?

[A] 1000
[B] 941
[C] 1020
[D] 916

Correct Answer:
C [1020]

 

10.What is the upper threshold loan size, for the uniform staff accountability framework for NPA accounts, issued by the Government of India?

[A] Rs. 10 lakh
[B] Rs. 1 crore
[C] Rs. 10 crore
[D] Rs. 50 crore

Correct Answer:
D [Rs. 50 crore]

 

11.Purvanchal Expressway is situated in which state?

[A] Punjab
[B] Haryana
[C] Uttar Pradesh
[D] Himachal Pradesh

Correct Answer:
C [Uttar Pradesh]

 

12.What is the theme of the ‘National Ayurveda Day 2021’?

[A] Ayurveda for Poshan
[B] Ayurveda for Covid
[C] Aatmanirbhar Ayurveda
[D] Amrut Ayurveda

Correct Answer:
A [Ayurveda for Poshan]

 

13.The National Conclave on Mines and Minerals 2021 was held in which state/UT?

[A] New Delhi
[B] Jharkhand
[C] Odisha
[D] West Bengal

Correct Answer:
A [New Delhi]

 

14.Which Ministry has proposed to launch a national drone technology conference in India?

[A] Ministry of Civil Aviation
[B] Ministry of Science and Technology
[C] Ministry of Electronics and Information Technology
[D] Ministry of Education

Correct Answer:
C [Ministry of Electronics and Information Technology]

 

15.Which Indian state/ UT launched Emergency measures of spraying water using anti-smog water tanks, to reduce air pollution?

[A] Mumbai
[B] Delhi
[C] Ranchi
[D] Raipur

Correct Answer:
B [Delhi]

 

16.“Zolfaghar-1400” is the annual war game of which country?

[A] Russia
[B] Iran
[C] Israel
[D] France

Correct Answer:
B [Iran]

 

17.Which city was adjudged the performer with a score of 75.50 in the Sustainable Development Goal (SDG) Urban Index?

[A] Chennai
[B] Shimla
[C] Tiruchi
[D] Mysuru

Correct Answer:
B [Shimla]

 

18.Which country is India’s largest source of remittance in 2021?

[A] China
[B] UAE
[C] USA
[D] Canada

Correct Answer:
C [USA]

 

19.Which Union Ministry launched the ‘Deep Dive Online Training program’?

[A] Ministry of Finance
[B] Ministry of Electronics and IT
[C] Ministry of Housing and Urban Affairs
[D] Ministry of Rural Development

Correct Answer:
B [Ministry of Electronics and IT]

 

20.The United Nations General Assembly has designated the year 2021 as?

[A] International Year Against Terrorism
[B] International Year of Health Care
[C] International Year to fight COVID
[D] International Year of Fruits and Vegetables

Correct Answer:
D [International Year of Fruits and Vegetables]

 

21.“The State of Climate Ambition” is a report released by which organization?

[A] UNGA
[B] UNDP
[C] IMD
[D] WHO

Correct Answer:
B [UNDP]

22.Which Union Ministry announced the first-ever ‘Star College Mentorship Programme’?

[A] Ministry of Education
[B] Ministry of Electronics and IT
[C] Ministry of Science and Technology
[D] Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

Correct Answer:
C [Ministry of Science and Technology]

 

23.Which place in India, was the East Asian bird species “Korean flycatcher” spotted recently?

[A] Mumbai
[B] Delhi
[C] Kolkata
[D] Chennai

Correct Answer:
D [Chennai]

 

24.As per a recent report ‘Fight Against Smoking’, what is India’s quit rates of smoking for men?

[A] 10%
[B] 20%
[C] 35%
[D] 50%

Correct Answer:
B [20%]

25.Which international organisation launched the journal ‘Solar Compass’ at COP26 conference?

[A] International Solar Alliance
[B] International Energy Agency
[C] International Atomic Energy Agency
[D] International Renewable Energy Agency

Correct Answer:
A [International Solar Alliance]

26.‘Hallikar’, which was seen in the news, is a breed of which species?

[A] Bull
[B] Ox
[C] Buffalo
[D] Pig

Correct Answer:
A [Bull]

 

27.Which country has invited ideas to establish a fission surface power system in the moon?

[A] USA
[B] Russia
[C] China
[D] India

Correct Answer:
A [USA]

28.‘Bhagwan Birsa Munda Smriti Udyan cum Freedom Fighters Museum’ has been recently inaugurated in which Indian state?

[A] Odisha
[B] Jharkhand
[C] West Bengal
[D] Chhattisgarh

Correct Answer:
B [Jharkhand]

 

29.Which country is set to host the first tribal nations’ summit since 2016?

[A] India
[B] USA
[C] Japan
[D] Russia

Correct Answer:
B [USA]

30.Which country is India’s largest source of remittance in 2021?

[A] China
[B] UAE
[C] USA
[D] Canada

Correct Answer:
C [USA]

31.When is the International Day for Tolerance observed every year by the UN?

[A] 16 November
[B] 18 November
[C] 19 November
[D] 20 November

Correct Answer:
A [16 November]

 

32.Which place in India, was the East Asian bird species “Korean flycatcher” spotted recently?

[A] Mumbai
[B] Delhi
[C] Kolkata
[D] Chennai

Correct Answer:
D [Chennai]

 

33.What is the duration of training, under the National Apprenticeship Training Scheme (NATS) of the Ministry of Education?

[A] 3 Months
[B] 4 Months
[C] 6 Months
[D] 1 year

Correct Answer:
D [1 year]

 

34.Which country has launched a campaign to attract over 30000 talents globally to study, work and establish start-ups by 2023?

[A] Germany
[B] Finland
[C] Australia
[D] Norway

Correct Answer:
B [Finland]

 

35.‘Bhumi Samvaad’, which was recently inaugurated is a National Workshop on?

[A] Modern Agricultural Practices
[B] Ground Water Management
[C] Rainwater Harvesting
[D] Land Record Management

Correct Answer:
D [Land Record Management]

36.Which regulator has released an investor charter, for investing in the Indian securities market?

[A] RBI
[B] NABARD
[C] SEBI
[D] BSE

Correct Answer:
C [SEBI]

 

37.The recently inaugurated Rani Kamalapati station is located in which state?

[A] Uttar Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Gujarat
[D] Bihar

Correct Answer:
B [Madhya Pradesh]

38.Shaktikanta Das has been appointed as the Governor of the Reserve Bank of India for how many years, from 2021?

[A] Two years
[B] Three years
[C] Four years
[D] Five years

Correct Answer:
B [Three years]

 

39.India has been recently re-elected to the Executive Board of which international organization for a term of 4 years from 2021-25?

[A] UNESCO
[B] WHO
[C] IMF
[D] ADB

Correct Answer:
A [UNESCO]

 

40.Which Asian country recently approved a record $490 billion stimulus package to tackle Covid pandemic?

[A] China
[B] Japan
[C] India
[D] Pakistan

Correct Answer:
B [Japan]

 

41.Which institution has launched the ‘Swavalamban Challenge Fund (SCF)’?

[A] NABARD
[B] SIDBI
[C] SEBI
[D] RBI

Correct Answer:
B [SIDBI]

 

42.UNICEF in which country had closed its digital channels on World Children’s Day, in solidarity with the country’s children?

[A] India
[B] Afghanistan
[C] Somalia
[D] Congo

Correct Answer:
B [Afghanistan]

 

43.“Tissue Culture Based Seed Potato Rules” has been approved by the cabinet of which Indian state?

[A] Kerala
[B] Assam
[C] Madhya Pradesh
[D] Punjab

Correct Answer:
D [Punjab]

 

44.‘Dairy Sahakar’, a scheme recently launched, will be implemented by which Union Ministry?

[A] Ministry of Agriculture and Family Welfare
[B] Ministry of Rural Development
[C] Ministry of Cooperation
[D] Ministry of Food Processing Industries

Correct Answer:
C [Ministry of Cooperation]

 

45.Which country has sign key deal in nuclear submarine alliance, with the USA and the UK?

[A] France
[B] Australia
[C] Italy
[D] Israel

Correct Answer:
B [Australia]

 

46.The Laadli awards, which were awarded recently, are associated with which field?

[A] Environment
[B] Literature
[C] Gender Sensitivity
[D] Science and Technology

Correct Answer:
C [Gender Sensitivity]

 

47.Every year on 26 November, National Milk Day is celebrated to honour which personality?

[A] M S Swaminathan
[B] Verghese Kurian
[C] Amartya Sen
[D] Norman Bourlag

Correct Answer:
B [Verghese Kurian]

 

48.Which country is set to provide “India Green Guarantee” to the World Bank, to finance green projects?

[A] USA
[B] UK
[C] France
[D] Germany

Correct Answer:
B [UK]

 

49.River Cities Alliance has been launched by which ministry?

[A] Ministry of Earth Science
[B] Ministry of Jal Shakti
[C] Ministry of Environment
[D] Ministry of Information Technology

Correct Answer:
B [Ministry of Jal Shakti]

 

50.What is the cap on promoter stake in private banks after 15 years, as per the recent guidelines of RBI?

[A] 5%
[B] 15%
[C] 26%
[D] 46%

Correct Answer:
C [26%]