Current Affair May 2022 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1.President Ram Nath Kovind inaugurated “Dr BR Ambedkar Avenue” in which country?

[A] Bangladesh
[B] Jamaica
[C] Kenya
[D] South Africa

Correct Answer:
B [Jamaica]

2.Which University has been ranked first among all public universities in India by Times Higher Education (THE) Impact Rankings 2022?

[A] Jawaharlal Nehru University
[B] Calcutta University
[C] Anna University
[D] Delhi University

Correct Answer:
B [Calcutta University]

3.As a part of Mission SAGAR IX, INS Gharial recently delivered critical medicines to which country?

[A] Maldives
[B] Sri Lanka
[C] Nepal
[D] Afghanistan

Correct Answer:
B [Sri Lanka]

4.What is the rank of India in global production of Coal?

[A] First
[B] Second
[C] Fourth
[D] Tenth

Correct Answer:
B [Second]

5.What is the name of the theme-based tourist circuit trains introduced by the Indian Railways?

[A] Bharat Gaurav Trains
[B] India Heritage Trains
[C] AKAM Trains
[D] AMRUT Trains

Correct Answer:
A [Bharat Gaurav Trains]

6.The Jalan-Kalrock consortium is the promoter of which airways operated in India?

[A] Spice Jet
[B] Go Indigo
[C] Go First
[D] Jet Airways

Correct Answer:
D [Jet Airways]

7.‘Nethanna Bima’ is flagship scheme of which Indian state?

[A] Kerala
[B] Karnataka
[C] Telangana
[D] Tamil Nadu

Correct Answer:
C [Telangana]

8.What is the mascot of the Fourth Khelo India Youth Games 2022?

[A] Appu
[B] Dhakad
[C] Veer
[D] Ghambhir

Correct Answer:
B [Dhakad]

9.India’s largest lithium-ion battery plant is located in which state?

[A] Maharashtra
[B] Gujarat
[C] Tamil Nadu
[D] Andhra Pradesh

Correct Answer:
B [Gujarat]

10.National Skill Development Corporation (NSDC) partnered with UAE’s DP World to develop Skill India International Centre at which city?

[A] Mumbai
[B] Varanasi
[C] Guwahati
[D] Shimla

Correct Answer:
B [Varanasi]

11.When was the first ‘World Athletics Day’ celebrated?

[A] 2022
[B] 2020
[C] 2010
[D] 1996

Correct Answer:
D [1996]

12.What is PARAM PORUL that has been in the news recently?

[A] Supercomputer
[B] Human Robot
[C] Shipyard
[D] Helicopter

Correct Answer:
A [Supercomputer]

13.Which racing driver won the inaugural Miami Grand Prix Championship?

[A] Lewis Hamilton
[B] Max Verstappen
[C] Charles Leclerc
[D] Carlos Sainz

Correct Answer:
B [Max Verstappen]

14.What is the sanctioned strength of the Supreme Court of India?

[A] 30
[B] 34
[C] 36
[D] 40

Correct Answer:
B [34]

15.Which Indian architect has been conferred the prestigious Royal Gold Medal 2022?

[A] Balkrishna Doshi
[B] Sheila Sri Prakash
[C] Brinda Somaya
[D] Hafeez Contractor

Correct Answer:
A [Balkrishna Doshi]

17.‘Tomato Flu’, which was seen in the news recently, is endemic to which state?

[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Karnataka
[D] Odisha

Correct Answer:
B [Kerala]

18.How many new Indian languages have been added in Google Translate language translation tool recently?

[A] 2
[B] 4
[C] 8
[D] 14

Correct Answer:
C [8]

19.What is the contribution made by India to expand the use of Hindi in the United Nations?

[A] USD 100,000
[B] USD 200,000
[C] USD 500,000
[D] USD 800,000

Correct Answer:
D [USD 800,000]

20.‘Declaration for the Future of the Internet’ which was announced recently, is associated with which field?

[A] Prevention of Digital authoritarianism
[B] Tax on Digital advertising
[C] Artificial Intelligence
[D] Data Protectionism

Correct Answer:
A [Prevention of Digital authoritarianism]

21.Lumbini, which was seen in the news, is a Buddhist site located in which country?

[A] India
[B] Nepal
[C] China
[D] Thailand

Correct Answer:
B [Nepal]

22.Which institution releases the ‘Fostering Effective Energy Transition’ Report?

[A] World Bank
[B] World Economic Forum
[C] International Monetary Fund
[D] International Energy Agency

Correct Answer:
B [World Economic Forum]

23.The Sawa Lake, a biodiverse wetland seen in the news, is located in which country?

[A] India
[B] Sri Lanka
[C] Iraq
[D] Afghanistan

24.Who is the recipient of the 2022 Templeton Prize?

[A] Roger Penrose
[B] James Peebles
[C] Arthur Ashkin
[D] Frank Wilczek

Correct Answer:
D [Frank Wilczek]

25.Which company along with USAID have awarded six women farmers of West Bengal for breaking gender stereotype?

[A] Amazon
[B] Tata Group
[C] PepsiCo
[D] Twitter

Correct Answer:
C [PepsiCo]

26.Nechiphu Tunnel, which was seen in the news, is located in which state/UT?

[A] Sikkim
[B] Jammu and Kashmir
[C] Arunachal Pradesh
[D] Uttarakhand

Correct Answer:
C [Arunachal Pradesh]

27.Chittagong Port, which was seen in the news, is located in which country?

[A] India
[B] Bangladesh
[C] Nepal
[D] Myanmar

Correct Answer:
B [Bangladesh]

28.Which football club clinched the I-League title in 2022?

[A] Mohammedan Sporting
[B] Gokulam Kerala FC
[C] Rajasthan FC
[D] Round glass Punjab

Correct Answer:
B [Gokulam Kerala FC]

29.PRIME (Program for Researchers for Innovation, Market Readiness and Enterpreneurship) is an initiative of which institution?

[A] Skill India Mission
[B] NITI Aayog
[C] NASSCOM
[D] NCERT

Correct Answer:
B [NITI Aayog]

30.The World Bank sanctioned USD 350 billion to which state for implementing the ‘SRESTHA’ Project?

[A] Assam
[B] Gujarat
[C] Rajasthan
[D] West Bengal

Correct Answer:
B [Gujarat]

31.Former RBI Deputy Governor S S Mundra has been appointed as the Chairperson of which institution?

[A] IBBI
[B] BSE
[C] NSE
[D] RBIH

Correct Answer:
B [BSE]

32.Centre for Development of Telematics(C-DOT) has signed MoU with which telecom service provider recently?

[A] Bharti Airtel
[B] Vodafone Idea Limited
[C] Jio Infocom
[D] BSNL

Correct Answer:
B [Vodafone Idea Limited]

33.Which food delivery company has acquired restaurant tech and dining out platform ‘Dineout’?

[A] Zomato
[B] Uber Eats
[C] Swiggy
[D] Dunzo

Correct Answer:
C [Swiggy]

34.What are ‘Surat’ and ‘Udaygiri’ recently launched by the Defence Minister?

[A] War Ships
[B] Missiles
[C] Space Launch Vehicles
[D] Fighter Jets

Correct Answer:
A [War Ships]

35.The World Bank sanctioned USD 350 billion to which state for implementing the ‘SRESTHA’ Project?

[A] Assam
[B] Gujarat
[C] Rajasthan
[D] West Bengal

Correct Answer:
B [Gujarat]

36.As per a recent landmark judgement of the Supreme Court, which body’s recommendation is not binding on the Centre and State?

[A] Goods and Services Tax (GST) Council
[B] Finance Commission
[C] NITI Aayog
[D] Financial Stability and Development Council

Correct Answer:
A [Goods and Services Tax (GST) Council]

37.Indian Space Research Organisation (ISRO) successfully tested solid rocket booster HS-200, component of which mission?

[A] Gaganyaan
[B] Aditya-L1
[C] Chandrayaan-3
[D] Aditya-L2

Correct Answer:
A [Gaganyaan]

38.What is the GDP projection for India, as recently updated by S&P?

[A] 9.2 %
[B] 8.5 %
[C] 7.3 %
[D] 6.2 %

Correct Answer:
C [7.3 %]

39.Basaveshwara was a social reformer from which Indian state?

[A] Kerala
[B] Karnataka
[C] Odisha
[D] Andhra Pradesh

Correct Answer:
B [Karnataka]

40.Madden-Julian Oscillation (MJO), which was seen in the news, is associated with which field?

[A] Space Science
[B] Meteorology
[C] Economy
[D] Psychology

Correct Answer:
B [Meteorology]

41.Which country has been recently hit by a series of severe dust storms?

[A] Australia
[B] USA
[C] Iraq
[D] Chile

Correct Answer:
C [Iraq]

42.Which Indian state has joined the Global Network of Advanced Manufacturing Hubs (AMHUBs) of World Economic Forum (WEF)?

[A] Telangana
[B] Andhra Pradesh
[C] Odisha
[D] Karnataka

Correct Answer:
B [Andhra Pradesh]

43.R Pragyanand is associated with which of the following sports?

[A] Chess
[B] Cricket
[C] Tennis
[D] Billiard

Correct Answer:
A [Chess]

44.Which country has topped the Travel and Tourism Development Index 2021?

[A] South Korea
[B] Japan
[C] Hong Kong
[D] Singapore

Correct Answer:
B [Japan]

45.Which country test-fired Zircon hypersonic cruise missile?

[A] China
[B] North Korea
[C] USA
[D] Russia

Correct Answer:
D [Russia]

46.Which team did Gujarat Titans win the IPL by defeating in the final in Ahmedabad?

[A] Rajasthan Royals
[B] Mumbai Indians
[C] Delhi Capitals
[D] Chennai Super Kings

Correct Answer:
A [Rajasthan Royals]

47.Bandhan Express and Maitree Express, which were seen in the news, run between India and which country?

[A] Nepal
[B] Sri Lanka
[C] Bangladesh
[D] Myanmar

Correct Answer:
C [Bangladesh]

48..As per the ‘Road accidents in India – 2020’ report released recently, which state/UT recorded the highest accident severity in 2020?

[A] Kerala
[B] Mizoram
[C] Assam
[D] Himachal Pradesh

Correct Answer:
B [Mizoram]

49.Which racing driver won the ‘Monaco Grand Prix’ Title?

[A] Max Verstappen
[B] Sergio Perez
[C] Charles Leclerc
[D] Lewis Hamilton

Correct Answer:
B [Sergio Perez]

50.Indian Navy recently undertook Coordinated Patrol (CORPAT) Exercise with which country?

[A] Japan
[B] France
[C] Bangladesh
[D] Sri Lanka

Correct Answer:
C [Bangladesh]

51.Which Indian has been elected as the chair and a voting member on the Board of Directors for the International Boxing Association (IBA)?

[A] Mary Kom
[B] Lovlina Borgohain
[C] Nikhat Zareen
[D] Jamuna Boro

Correct Answer:
B [Lovlina Borgohain]