Current Affair March 2022 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1.Which Institution organised the ‘National Innovation Conclave on Low Carbon Technologies’?

[A] NITI Aayog
[B] Bureau of Energy Efficiency
[C] ASSOCHAM
[D] IIT Madras

Correct Answer:
B [Bureau of Energy Efficiency]

2.The world’s largest aircraft, An-225, nicknamed ‘Mriya’ was owned by which country?

[A] Russia
[B] Ukraine
[C] USA
[D] France

Correct Answer:
B [Ukraine]

3. A new species of Orchids ‘Maxillaria anacatalinaportillae’ have been discovered from which South American country?

[A] Peru
[B] Chile
[C] Ecuador
[D] Brazil

Correct Answer:
C [Ecuador]

4.Which country launched the Geostationary Operational Environmental Satellite GOES-T satellite?

[A] Russia
[B] China
[C] USA
[D] UAE

Correct Answer:
C [USA]

5.The Union government has allowed manufacture and import of which type of National Flags?

[A] Polyester Flags
[B] Jute Flags
[C] Latex Flags
[D] Foam Flags

Correct Answer:
A [Polyester Flags]

6.‘Zaporizhzhia Nuclear Power Plant’, which was seen in the news recently,  is located in which country?

[A] Russia
[B] Ukraine
[C] Afghanistan
[D] Belarus

Correct Answer:
B [Ukraine]

7.What is the revised compensation to the kin of hit-and-run victims in case of death?

[A] Rs 50000
[B] Rs 1 lakh
[C] Rs 2 lakh
[D] Rs 3 lakh

Correct Answer:
C [Rs 2 lakh]

8.What is the name of India’s first of the four stealth guided missile destroyers under Project 15B?

[A] INS Kochi
[B] INS Vishakhapatnam
[C] INS Veera
[D] INS Kattabomman

Correct Answer:
B [INS Vishakhapatnam]

9.Which state has announced for increase in MLA-LAD fund to Rs 2 crore?

[A] Gujarat
[B] Uttar Pradesh
[C] Andhra Pradesh
[D] Himachal Pradesh

Correct Answer:
D [Himachal Pradesh]

10.The Cabinet approved MoUs signed by which institution with DFG (Germany), NIAID (USA) and Oxford University (UK)?

[A] NITI Aayog
[B] ICMR
[C] AIIMS
[D] IISc

Correct Answer:
B [ICMR]

11.‘Nurture young minds-Develop a safety culture’ is the theme of which special day, celebrated in the month of March?

[A] National Safety Day
[B] National Occupational Safety Day
[C] National Disaster Management Day
[D] National Security Day

Correct Answer:
A [National Safety Day]

12.Which country reported the first potential case of deer-to-human COVID-19 transmission?

[A] Australia
[B] Russia
[C] Canada
[D] Brazil

Correct Answer:
C [Canada]

13.What is “PARAM Ganga”, which was seen in the news recently?

[A] Covid Vaccine
[B] Ganga Rejuvenation Scheme
[C] Super-computer
[D] Crypto-currency

Correct Answer:
C [Super-computer]

14.India’s first ‘Women-owned Industrial Park’ is located in which city?

[A] Mumbai
[B] Chennai
[C] Hyderabad
[D] New Delhi

Correct Answer:
C [Hyderabad]

15.Which Indian institution has partnered with Snap Inc, to provide training on Augmented Reality (AR)?

[A] NITI Aayog
[B] Press Trust of India
[C] National Book Trust
[D] Anthropological Survey of India

Correct Answer:
A [NITI Aayog]

16.‘White Goods’ seen sometimes in the news, are associated with which products

[A] Dairy Products
[B] ACs and LED Lights
[C] Textile Products
[D] Paper Products

Correct Answer:
B [ACs and LED Lights]

17.‘Chief Minister’s Microfinance Initiative’ is a new scheme announced by which Indian state?

[A] Chhattisgarh
[B] Nagaland
[C] Himachal Pradesh
[D] Gujarat

Correct Answer:
B [Nagaland]

18.‘Matrushakti Udyamita Scheme’ has been recently announced by which Indian state?

[A] Gujarat
[B] Madhya Pradesh
[C] Haryana
[D] Chhattisgarh

Correct Answer:
C [Haryana]

19.Gundla Pochampally Railway Station, declared ‘All Women Employees Railway Station’, is in which state?

[A] Tamil Nadu
[B] Telangana
[C] Karnataka
[D] Odisha

Correct Answer:
B [Telangana]

20.Which Armed Force’s Cheetah Helicopter has crashed recently in Kashmir’s Gurez sector?

[A] Indian Air Force
[B] Indian Army
[C] Indian Coast Guard
[D] Indo-Tibetan Police Force

Correct Answer:
B [Indian Army]

21.‘Manas National Park’ is situated in which state/UT?

[A] Assam
[B] Uttarakhand
[C] Rajasthan
[D] Himachal Pradesh

Correct Answer:
A [Assam]

22.Which state/UT launched ‘Digital School Health Platform’, with the assistance of Axis Bank?

[A] New Delhi
[B] Bihar
[C] Goa
[D] Puducherry

Correct Answer:
D [Puducherry]

23.‘Geneva Conventions’ which was seen in the news recently, is related to which field?

[A] Digital Currency
[B] Rules for Combatant Behaviour during a War
[C] Climate Change
[D] Export-Import Policy

Correct Answer:
B [Rules for Combatant Behaviour during a War]

24.Which Indian state recently launched ‘Women@Work (W@W) programme’?

[A] Kerala
[B] Karnataka
[C] Tamil Nadu
[D] Odisha

Correct Answer:
B [Karnataka]

25.Which Indian player won the silver medal in German Open 2022 tournament?

[A] P V Sindhu
[B] K Srikanth
[C] Lakhsya Sen
[D] Saina Nehwal

Correct Answer:
C [Lakhsya Sen]

26.“Green Triangle” named after Mahatma Gandhi was inaugurated in which country?

[A] Sri Lanka
[B] Nepal
[C] Madagascar
[D] Myanmar

Correct Answer:
C [Madagascar]

27.Which country recently signed the ‘Virtual Assets Bill’ legalising cryptocurrencies?

[A] Russia
[B] Ukraine
[C] China
[D] USA

Correct Answer:
B [Ukraine]

28.Which city is the host of the International Geological Congress (IGC) session of 2022?

[A] New Delhi
[B] Mumbai
[C] Tokyo
[D] Beijing

Correct Answer:
A [New Delhi]

29.The ‘National AIDS and STD control programme’ comes under which category of scheme?

[A] Core Scheme
[B] Central Sector Scheme
[C] Centrally Sponsored Scheme
[D] Core of the Core Scheme

Correct Answer:
B [Central Sector Scheme]

30.Which Sustainable Development Goal (SDG) seeks to ensure safe water and sanitation for all by 2030?

[A] First
[B] Third
[C] Sixth
[D] Eighth

Correct Answer:
C [Sixth]

31.As per a recent study, what is the size of India’s space economy in the 2020-21 fiscal year?

[A] Rs 1 billion
[B] Rs 2 billion
[C] Rs 5 billion
[D] Rs 10 billion

Correct Answer:
C [Rs 5 billion]

32.Which Indian state implements the ‘Jyothi Sanjeevini Scheme’?

[A] Kerala
[B] Karnataka
[C] Telangana
[D] Odisha

Correct Answer:
B [Karnataka]

33.Biplobi Bharat Gallery was recently inaugurated at which city?

[A] Bhubaneshwar
[B] Kolkata
[C] Guwahati
[D] Shimla

Correct Answer:
B [Kolkata]

34.Which state is placed at the top spot in the SKOCH State of Governance rankings?

[A] Kerala
[B] Andhra Pradesh
[C] Odisha
[D] Telangana

Correct Answer:
B [Andhra Pradesh]

35.As per OECD’s recent Economic Outlook, what is India’s real gross domestic product (GDP) growth, estimated for FY24?

[A] 5.0%
[B] 5.5%
[C] 6.5%
[D] 7.0%

Correct Answer:
B [5.5%]

36.Which state topped the list at the national level in ‘Full Immunization coverage’?

[A] Kerala
[B] Odisha
[C] Telangana
[D] Punjab

Correct Answer:
B [Odisha]

37.Which Indian company has been named as an official sponsor of the FIFA World Cup Qatar 2022?

[A] Tata
[B] PayTm
[C] BYJU’s
[D] Zomato

Correct Answer:
C [BYJU’s]

38.Which is the venue of the ‘Bharat Bhagya Vidhata’ festival?

[A] Mumbai
[B] New Delhi
[C] Lucknow
[D] Ahmedabad

Correct Answer:
B [New Delhi]

39.Sariska Tiger Reserve, which was seen in the news, is located in which state?

[A] Bihar
[B] Rajasthan
[C] Madhya Pradesh
[D] Kerala

Correct Answer:
B [Rajasthan]

40.Who is the Chief Executive Officer (CEO) of Government e-Market (GeM) portal?

[A] Nandan Nilekani
[B] P K Singh
[C] Amitabh Khant
[D] Ramesh Chand

Correct Answer:
B [P K Singh]

41.As per NASA’s Jet Propulsion Laboratory, what is the estimated number of Exoplantes?

[A] 2000
[B] 3000
[C] 5000
[D] 7500

Correct Answer:
C [5000]

42.What is the target set by India for establishing new Airports, by 2025?

[A] 110
[B] 220
[C] 330
[D] 440

Correct Answer:
B [220]

43.What is the name of ‘Campaign on 100 days, 100 organizations at 100 places’, recently launched to promote various dimensions of Yoga?

[A] Yoga and India
[B] Yoga Mahotsav
[C] Bharat Yoga
[D] Yoga for Amrit Kaal

Correct Answer:
B [Yoga Mahotsav]

44.NABARD has sanctioned financial assistance of Rs 4,013 crore (the highest in the country) to which state?

[A] West Bengal
[B] Telangana
[C] Odisha
[D] Tamil Nadu

Correct Answer:
C [Odisha]

45.‘Jens Stoltenberg’ is the Secretary-General of which organisation?

[A] EU
[B] NATO
[C] G-20
[D] G-7

Correct Answer:
B [NATO]

46.What is the per centage rise in Tuberculosis (TB) cases in India in 2021, as per India TB Report 2022?

[A] 2%
[B] 5%
[C] 9%
[D] 19%

Correct Answer:
D [19%]

47.Which is the venue of the Council of the Foreign Ministers (CFMs) Meeting of the Organisation of Islamic Cooperation (OIC)?

[A] Islamabad
[B] Muscat
[C] Riyadh
[D] Doha

Correct Answer:
A [Islamabad]

48.TEJAS Skilling Project to train overseas Indians, was launched in which country?

[A] Japan
[B] Bangladesh
[C] UAE
[D] Singapore

Correct Answer:
C [UAE]

49.How many countries are part of the ‘Schengen Area’, where border control at their mutual borders are abolished?

[A] 7
[B] 14
[C] 26
[D] 32

Correct Answer:
C [26]

50.‘Nalagarh Medical Devices Park’ is a project of which Indian state/UT?

[A] Himachal Pradesh
[B] Gujarat
[C] Sikkim
[D] Assam

Correct Answer:
A [Himachal Pradesh]