Current Affair June 2022 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1.A ‘2,100-Year-Old Farmstead’ was recently discovered in which country?

[A] China
[B] Greece
[C] Israel
[D] United Kingdom

Correct Answer:
C [Israel]

2.In which year, Telangana was carved out of erstwhile unified Andhra
Pradesh?

[A] 2012
[B] 2014
[C] 2016
[D] 2017

Correct Answer:
B [2014]

3.‘Operation Rakth Chandan’ was associated with which institution?

[A] Narcotics Control Bureau
[B] Indian Army
[C] Indian Navy
[D] Directorate of Revenue Intelligence

Correct Answer:
D [Directorate of Revenue Intelligence]

4.Which country announced USD 1.9 billion in private sector funding aimed at boosting jobs?

[A] Australia
[B] China
[C] USA
[D] Japan

Correct Answer:
C [USA]

5.‘Scholarship for PMCARES Children’ scheme was launched under which Ministry?

[A] Ministry of Women and Children
[B] Ministry of Social Justice and Empowerment
[C] Ministry of Law and Justice
[D] Ministry of Home Affairs

Correct Answer:
B [Ministry of Social Justice and Empowerment]

6.Which institution released a book on the basics of AI titled ‘AI for Everyone’?

[A] NITI Aayog
[B] World Economic Forum
[C] World Bank
[D] INDIAai

Correct Answer:
D [INDIAai]

7.India’s first liquid-mirror telescope has been commissioned in which state/UT?

[A] Sikkim
[B] Jammu and Kashmir
[C] Uttarakhand
[D] Himachal Pradesh

Correct Answer:
C [Uttarakhand]

8.What are the new annual premium rates of PMJJBY and PMSBY respectively, with effect from June 1, 2022?

[A] Rs 520 and Rs 40
[B] Rs 436 and Rs 20
[C] Rs 400 and Rs 40
[D] Rs 350 and Rs 30

Correct Answer:
B [Rs 436 and Rs 20]

9.Prime Minister Narendra Modi addressed ‘Garib Kalyan Sammelan’ in which ity?

[A] Pune
[B] Shimla
[C] Varanasi
[D] Gandhi Nagar

Correct Answer:
B [Shimla]

10.What are the new annual premium rates of PMJJBY and PMSBY respectively, with effect from June 1, 2022?

[A] Rs 520 and Rs 40
[B] Rs 436 and Rs 20
[C] Rs 400 and Rs 40
[D] Rs 350 and Rs 30

Correct Answer:
B [Rs 436 and Rs 20]

11.Which organisation created a Guinness World Record for the longest continuously laid lane of 75 kilometres?

[A] BRO
[B] NHAI
[C] Indian Army
[D] L & T Construction

Correct Answer:
B [NHAI]

12.The ‘International Week of Solidarity with the Peoples of Non-Self-Governing Territories’ is observed in which month?

[A] April
[B] May
[C] June
[D] July

Correct Answer:
B [May]

13.In which year, the ‘United Nations Conference on the Environment’ (Stockholm Conference) was organised?

[A] 1964
[B] 1972
[C] 1986
[D] 1992

Correct Answer:
B [1972]

14.‘Appreciate all parents throughout the world’ is the theme of which day observed on June 1?

[A] World Day of Families
[B] Global Day of Parents
[C] World Day of Mothers
[D] Global Day of Children

Correct Answer:
B [Global Day of Parents]

15.What is the position of India in the Asia Cup hockey tournament 2022?

[A] First
[B] Second
[C] Third
[D] None of the above

Correct Answer:
C [Third]

16.India recently signed an MoU with which country to increase cooperation on climate action and environmental protection?

[A] France
[B] Canada
[C] Australia
[D] Chile

Correct Answer:
B [Canada]

17.What is the name given to robots that are flexible which can be programme to execute specific tasks?

[A] Flexi Robots
[B] Soft Robots
[C] Super Robots
[D] Multi-task Robots

Correct Answer:
B [Soft Robots]

18.‘Operation Mahila Suraksha’ is an initiative of which institution?

[A] National Commission for Women
[B] Ministry of Women and Child Development
[C] Railway Protection Force
[D] NITI Aayog

Correct Answer:
C [Railway Protection Force]

19.Which country is the host of the ‘GLOBSEC 2022 Forum’?

[A] USA
[B] Slovakia
[C] Australia
[D] Japan

Correct Answer:
B [Slovakia]

20.The United Nations welcomed the first commercial flight from ‘Sanaa Airport’ to Egypt. Where is ‘Sanaa Airport’ located?

[A] Israel
[B] Yemen
[C] South Sudan
[D] Uganda

Correct Answer:
B [Yemen]

21.Who has been appointed as the MD and CEO of NARCL (National Assets Reconstruction Company Ltd)?

[A] Urjit Patel
[B] Natarajan Sundar
[C] Ashwani Bhatia
[D] Nitin Chugh

Correct Answer:
B [Natarajan Sundar]

22.When is the ‘World Bicycle Day’ celebrated every year?

[A] June 1
[B] June 3
[C] June 5
[D] June 7

Correct Answer:
B [June 3]

23.Which state announced ‘Rajiv Gandhi Khel Ratna Award’ and ‘Rajiv Gandhi Rural Olympics’?

[A] Chhattisgarh
[B] Rajasthan
[C] Punjab
[D] Manipur

Correct Answer:
B [Rajasthan]

24.Which Indian personality was honoured by the Geneva-based Martin Ennals Foundation?

[A] Father Stan Swamy
[B] Varavara Rao
[C] Sudha Bharadwaj
[D] Anand Teltumbde

Correct Answer:
A [Father Stan Swamy]

25.Which state is the top sugar producer of India in 2021-22?

[A] Madhya Pradesh
[B] Maharashtra
[C] Gujarat
[D] Karnataka

Correct Answer:
B [Maharashtra]

26.What is the new name of Turkey from June 2022, as announced by the United Nations?

[A] Turkiye
[B] Ankara
[C] Turchia
[D] Torke

Correct Answer:
A [Turkiye]

27.Which state launched a special Health Care scheme called ‘Anchal’ for pregnant women?

[A] Bihar
[B] Rajasthan
[C] Uttar Pradesh
[D] Himachal Pradesh

Correct Answer:
B [Rajasthan]

28.In which year, the ‘United Nations Conference on the Environment’ (Stockholm Conference) was organised?

[A] 1964
[B] 1972
[C] 1986
[D] 1992

Correct Answer:
B [1972]

29.India recently signed a MoU with which country on mutual logistics support?

[A] Sri Lanka
[B] Nepal
[C] Vietnam
[D] Bangladesh

Correct Answer:
C [Vietnam]

30.Which is the venue of the ‘Khelo India Youth Games 2021’?

[A] Sikkim
[B] Haryana
[C] Karnataka
[D] Kerala

Correct Answer:
B [Haryana]

31.Who is the winner of the French Open tennis Women’s Singles 2022 Title?

[A] Ashleigh Barty
[B] Iga Swiatek
[C] Maria Sakkari
[D] Naomi Osaka

Correct Answer:
B [Iga Swiatek]

32.When is the ‘International Day of Innocent Children Victims of Aggression’ observed every year?

[A] June 2
[B] June 4
[C] June 6
[D] June 8

Correct Answer:
B [June 4]

33.Which state/UT launched e-stamping facility after abolishing physical stamp papers of all denominations?

[A] New Delhi
[B] Punjab
[C] Haryana
[D] Maharashtra

Correct Answer:
B [Punjab]

34.Which country launched the global initiative ‘Lifestyle for the Environment (LiFE) Movement’?

[A] USA
[B] UK
[C] India
[D] Japan

Correct Answer:
C [India]

35.What is the unique feature of the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav (AKAM)’ design coins, recently launched by the Prime Minister?

[A] Visually impaired friendly
[B] Bronze Coin
[C] Eight Scalloped Coin
[D] Aluminium-Magnesium Coin

Correct Answer:
A [Visually impaired friendly]

36.What is the expansion of ‘D2M broadcasting’, which was seen in the news recently?

[A] Digital-to-Mobile
[B] Direct-to-Mobile
[C] Device-to-Mobile
[D] Direct-to-Movie

Correct Answer:
B [Direct-to-Mobile]

37.Which states of India announced to impose a ban on single-use plastic from July 2022?

[A] Punjab and Himachal Pradesh
[B] Punjab and Haryana
[C] Rajasthan and Himachal Pradesh
[D] Sikkim and Himachal Pradesh

Correct Answer:
A [Punjab and Himachal Pradesh]

38.India recently signed an MoU with which country to increase cooperation on climate action and environmental protection?

[A] France
[B] Canada
[C] Australia
[D] Chile

Correct Answer:
B [Canada]

39.Which state/UT has launched faceless ‘Road Transport Offices’ (RTO)?

[A] Kerala
[B] Telangana
[C] Maharashtra
[D] Karnataka

Correct Answer:
C [Maharashtra]

40.Which Indian public sector enterprise issued renewed Biodiversity Policy 2022?

[A] NTPC
[B] ONGC
[C] SAIL
[D] BHEL

Correct Answer:
A [NTPC]

41.The ‘National Tribal Research Institute’ was inaugurated in which state/UT?

[A] Karnataka
[B] New Delhi
[C] Madhya Pradesh
[D] Jharkhand

Correct Answer:
B [New Delhi]

42.‘Baikho festival’ is predominantly celebrated in which Indian state?

[A] Uttar Pradesh
[B] Punjab
[C] Assam
[D] Maharashtra

Correct Answer:
C [Assam]

43.‘Ex SAMPRITI-X’ is a joint military training exercise between India and which country?

[A] Sri Lanka
[B] Japan
[C] Bangladesh
[D] France

Correct Answer:
C [Bangladesh]

44.Which Union Ministry launched amendments to the Information Technology Rules, 2021?

[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Electronics and Information Technology
[C] Ministry of Science and Technology
[D] Ministry of External Affairs

Correct Answer:
B [Ministry of Electronics and Information Technology]

45.Who is the founder of the ‘Blue Origin’ aero-space company?

[A] Elon Musk
[B] Jeff Bezos
[C] Warren Buffet
[D] Jack Ma

Correct Answer:
B [Jeff Bezos]

46.Which Chief Minister from India has been invited to attend the World Cities Summit in Singapore?

[A] M K Stalin
[B] Pinarayi Vijayan
[C] Arvind Kejriwal
[D] Ashok Gehlot

Correct Answer:
C [Arvind Kejriwal]

47.Which country recently signed an order to prohibit people under 21 from buying semi-automatic rifles?

[A] Russia
[B] USA
[C] Australia
[D] Germany

Correct Answer:
B [USA]

48.‘Revitalisation: Collective Action for the Ocean’ is the theme of which international day celebrated on June 9?

[A] World Sea animals Day
[B] World Ocean Day
[C] World Beach Day
[D] World Mother Earth Day

Correct Answer:
B [World Ocean Day]

49.Elavenil Valarivan, Shreya Agarwal and Ramita, seen in the news, are associated with which sports?

[A] Wrestling
[B] Shooting
[C] Fencing
[D] Sailing

Correct Answer:
B [Shooting]

46.Which organisation created a Guinness World Record for the longest continuously laid lane of 75 kilometres?

[A] BRO
[B] NHAI
[C] Indian Army
[D] L & T Construction

Correct Answer:
B [NHAI]