Current Affair February 2022 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1.Who chairs the Cabinet Committee on Security (CCS) in India?

[A] Defence Minister
[B] Home Minister
[C] External affairs Minister
[D] Prime Minister

Correct Answer:
D [Prime Minister]

 

2.ARIES is an autonomous institute under which Union Ministry?

(A) Ministry of Science and Technology
(B) Ministry of Health and Family Welfare
(C) Ministry of Agriculture
(D) Ministry of Textiles

Correct Answer:
A (Ministry of Science and Technology)

 

3.Which company has started India’s first project of mixing Hydrogen into Natural Gas System?

(A) ONGC
(B) GAIL
(C) NTPC
(D) Power Grid Corporation

Correct Answer:
B (GAIL)

 

4.‘Roadmap to 2025’ is a part of India’s partnership with which country/bloc?

(A) USA
(B) EU
(C) Japan
(D) ASEAN

Correct Answer:
B (EU)

 

5.Which state launched ‘Project Sadbhawana’ to improve Governance?

(A) New Delhi
(B) Madhya Pradesh
(C) Assam
(D) Odisha

Correct Answer:
C (Assam)

 

6.EXIM Bank has extended a line of credit of USD 500 million to which neighbouring country?

(A) Nepal
(B) Sri Lanka
(C) Bangladesh
(D) Myanmar

7.Which state signed MoU with Clean Energy International Incubation Centre (CEIIC) to set up Clean energy incubation centre?

(A) Telangana
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Odisha

Correct Answer:
B (Kerala)

 

8.Who chairs the Cabinet Committee on Security (CCS) in India?

[A] Defence Minister
[B] Home Minister
[C] External affairs Minister
[D] Prime Minister

Correct Answer:
D [Prime Minister]

 

9.What was the mission period of National Heritage City Development and Augmentation Yojana (HRIDAY)?

(A) 2014-2018
(B) 2015-2019
(C) 2016-2020
(D) 2017-2021

Correct Answer:
B (2015-2019)

 

10.Which newly discovered species has been named after the pandemic as ‘Humbertium covidum’?

(A) Snake
(B) Flatworm
(C) House Rat
(D) House Fly

Correct Answer:
B (Flatworm)

 

11.Which institution releases the ‘India Press Freedom Report 2021’?

(A) NITI Aayog
(B) Information and Broadcasting Ministry
(C) Rights and Risks Analysis Group (RRAG)
(D) Amnesty International

Correct Answer:
C (Rights and Risks Analysis Group (RRAG))

 

12.Olympics Vithi or Olympics Boulevard is a part of the Streetscaping project of which state/UT?

(A) Assam
(B) New Delhi
(C) Telangana
(D) Haryana

Correct Answer:
B (New Delhi)

 

13.An ancient temple dating from the early centuries of Buddhism has been unearthed in Swat valley of which country?

(A) India
(B) Pakistan
(C) Sri Lanka
(D) Nepal

Correct Answer:
B (Pakistan)

 

14.Which Indian state/UT launched Mission Bhagiratha to make sustainable drinking water sources?

(A) Bihar
(B) Telangana
(C) Jharkhand
(D) West Bengal

Correct Answer:
B (Telangana)

 

15.When is the ‘International Day of Human Fraternity 2022’ observed every year?

(A) February 2
(B) February 4
(C) February 6
(D) February 8

Correct Answer:
B (February 4)

 

16.‘Porphyrins’ are special molecules found in which shape?

(A) Linear
(B) Ring
(C) Triangle
(D) Cubical

Correct Answer:
B (Ring)

 

17.The recently discovered ‘Scomberoides pelagicus’ locally known as Pola vatta, belongs to which species?

(A) Snake
(B) Fish
(C) Deer
(D) Frog

Correct Answer:
B (Fish)

 

18.The World’s largest Igloo Cafe has been inaugurated in which country?

(A) Nepal
(B) India
(C) China
(D) Russia

Correct Answer:
B (India)

 

19.Which country has the highest digital readiness score, in the Salesforce Global Digital Skills Index?

(A) USA
(B) India
(C) China
(D) Germany

Correct Answer:
B (India)

 

20.Indian Army signed contract with which company for manufacture of Konkurs-M missiles?

(A) DRDO
(B) Bharat Dynamics Ltd
(C) Hindustan Aeronautics Ltd
(D) Bharat Electronics Ltd

Correct Answer:
B (Bharat Dynamics Ltd)

 

21.Justin Trudeau is the Prime Minister of which country that is witnessing massive anti-vaccine protests?

(A) Italy
(B) Canada
(C) Switzerland
(D) France

Correct Answer:
B (Canada)

 

22.‘Baal Swaraj portal’ is associated with which institution?

(A) Pratham Foundation
(B) National Commission for Protection of Child Rights
(C) Amnesty International
(D) National Human Rights Commission

Correct Answer:
B (National Commission for Protection of Child Rights)

 

23.Which network of the Indian Railways has achieved a milestone of loading the 100th Textile Express?

(A) Western Railway
(B) Central Railway
(C) Northern Railway
(D) North Western Railway

Correct Answer:
A (Western Railway)

 

24.An ancient Roman settlement has been recently found by the archaeologists in which country?

(A) Greece
(B) UK
(C) USA
(D) Russia

Correct Answer:
B (UK)

 

25. Skeletal remains of a man buried near a headless horse have been found in which country?

(A) Russia
(B) Greece
(C) Germany
(D) China

Correct Answer:
C (Germany)

 

26.Which Union Ministry launched the ‘Central Media Accreditation Guidelines-2022’?

(A) Ministry of Electronics ad IT
(B) Ministry of Information and Broadcasting
(C) Ministry of Communication
(D) Ministry of Home Affairs

Correct Answer:
B (Ministry of Information and Broadcasting)

 

27.What is ‘Proxima d’, which was seen in the news recently?

(A) New Vaccine
(B) New Exo-Planet
(C) New Star
(D) New Mineral

Correct Answer:
B (New Exo-Planet)

 

28.Which Indian city has the most Traffic congestion, as per TomTom Traffic Index?

(A) New Delhi
(B) Mumbai
(C) Bengaluru
(D) Chennai

Correct Answer:
B (Mumbai)

 

29.Which institution launched agro ecology-based programme named ‘JIVA’?

(A) NITI Aayog
(B) NABARD
(C) ICAR
(D) CSIR

Correct Answer:
B (NABARD)

 

30.Which country launched ‘National Electric Vehicle Infrastructure (NEVI)’ Program?

(A) USA
(B) China
(C) India
(D) Russia

Correct Answer:
A (USA)

 

31.Legal mining of Bajri (riverbed sand) has been initiated in which state?

[A] Uttar Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Bihar
[D] West Bengal

Correct Answer:
B [Rajasthan]

 

32.Which institution has organised ‘Darkathon -2022’ initiative to find solutions to counter dark-net markets?

[A] Central Bureau of Investigation
[B] Narcotics Control Bureau
[C] Enforcement Directorate
[D] National Investigation Agency

Correct Answer:
B [Narcotics Control Bureau]

 

33.Which country holds the Presidency of G 20 in 2022?

[A] India
[B] Indonesia
[C] China
[D] Japan

Correct Answer:
B [Indonesia]

34.‘Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission’ is the flagship initiative of which Union Ministry?

[A] Ministry of Housing and Urban Affairs
[B] Ministry of Rural Development
[C] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[D] Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Correct Answer:
B [Ministry of Rural Development]

 

35.Which state has the maximum households electrified through the solar-based standalone system, under Saubhagya scheme?

[A] Uttar Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Madhya Pradesh
[D] Gujarat

Correct Answer:
B [Rajasthan]

 

36.Which of the following is a Capital Account Component of Balance of Payment?

[A] Trade of Goods
[B] Trade of Services
[C] Income from Gifts and Donations
[D] Foreign Direct Investment

Correct Answer:
D [Foreign Direct Investment]

 

37.Which nocturnal pollinator has been found to have vital role in ‘Pollination’ in the Himalayan ecosystem?

[A] Moths
[B] Bees
[C] Butterflies
[D] Bats

Correct Answer:
A [Moths]

 

38.What is India’s rank in the International Intellectual Property Index released by US Chambers of Commerce?

[A] 10
[B] 12
[C] 43
[D] 55

Correct Answer:
C [43]

 

39.With reference to plastic packaging, what does EPR stand for?

[A] Extended Producer Responsibility
[B] Environment Protection Responsibility
[C] Ecological Protection Role
[D] Epoxy Poly Rehydroxy-sulphate

Correct Answer:
A [Extended Producer Responsibility]

 

40.Which Ministry hosted a Brainstorming Webinar on implementation of Budget, in ‘Education and Skill Sector’?

[A] Ministry of Finance
[B] Ministry of Education
[C] Ministry of Skill Development
[D] Ministry of Statistics, Planning and Implementation

Correct Answer:
B [Ministry of Education]

 

41.Rameshbabu Praggnanandhaa is associated with which game?

[A] Chess
[B] Hockey
[C] Soccer
[D] Cricket

Correct Answer:
A [Chess]

 

42.What is the theme of the ‘World Day of Social Justice’ 2022?

[A] Achieving Social Justice through Formal Employment
[B] Achieving Social Justice through Equal Pay
[C] Achieving Social Justice through Equal Opportunities
[D] Achieving Social Justice through Awareness

Correct Answer:
A [Achieving Social Justice through Formal Employment]

 

43.Which Union Ministry implements the ‘Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
(PMGSY)’ scheme?

[A] Ministry of Road Transport and Highways
[B] Ministry of Rural Development
[C] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[D] Ministry of Panchayati Raj

Correct Answer:
B [Ministry of Rural Development]

 

44.‘Khajuraho Dance Festival’ is a famous event organised in which Indian
state?

[A] Gujarat
[B] Bihar
[C] Madhya Pradesh
[D] Maharashtra

Correct Answer:
C [Madhya Pradesh]

 

45.‘India-Asia-Xpress (IAX) undersea cable’ is the Project of which telecom company?

[A] Bharti Airtel
[B] Jio
[C] Vi
[D] Tata Teleservices

Correct Answer:
B [Jio]

 

46.Which institution has launched the ‘KISAN’ mobile app under Gramin Krishi Mausam Sewa (GKMS) project?

[A] NABARD
[B] IIT Roorkee
[C] ICAR
[D] Ministry of Agriculture

Correct Answer:
B [IIT Roorkee]

 

47.Which institutions jointly conducted the OCEANS 2022 Conference and Exposition?

[A] IIT Madras and NIOT
[B] Indian Navy and NIOT
[C] Maersk Sea Line and Indian Navy
[D] UNESCO and UNFCCC

Correct Answer:
A [IIT Madras and NIOT]

 

48.Which institution has developed an AI-based diagnosis technique using X-Ray named ‘COMiT-Net’ to screen COVID-19?

(A) AIIMS
(B) IIT- Jodhpur
(C) JIPMER
(D) John Hopkins University

Correct Answer:
B (IIT- Jodhpur)

 

49.‘IVFRT Scheme’, which was seen in the news recently, is associated with which field?

[A] Immigration
[B] Irrigation
[C] Information
[D] Industry

Correct Answer:
A [Immigration

 

50.Sandhya Mukherjee, who recently passed away, was a famous personality in which profession?

[A] Politics
[B] Music
[C] Literature
[D] Sports

Correct Answer:
B [Music]