Current Affair December 2021 Quiz

Most Important Current Affairs Questions for All Competitive Exam

1. Who was Edward O Wilson?
(A) Biologist
(B) Cosmonaut
(C) Cricketer
(D) Dancer

Correct Answer: A (Biologist)

2. Which personality topped the Forbes’ rankings of 100 most powerful women of the world?
(A) Christine Lagarde
(B) Kamala Harris
(C) Mackenzie Scott
(D) Nirmala Sitharaman

Correct Answer: C (Mackenzie Scott)

3. Shenzhou-13 Mission, is associated with which country?
(A) China
(B) Japan
(C) Israel
(D) UAE

Correct Answer: A (China)

4. What is the name of the recently discovered group of planets, which do
not orbit a star?
(A) Exo-planets
(B) Rogue Planets
(C) Mystery Planets
(D) Floating Planets

Correct Answer: B (Rogue Planets)

5. Desmond Tutu, who passed away recently, was a Social Activist of which
country?
(A) USA
(B) South Africa
(C) Brazil
(D) Australia

Correct Answer: B (South Africa)

6. Operation Devi Shakti, an operation of the Indian Armed Forces, is
associated with evacuating people from which country?
(A) Israel
(B) Afghanistan
(C) Bangladesh
(D) Sri Lanka

Correct Answer: B (Afghanistan)

7. Which country topped the Asian Power Index for 2021?
(A) China
(B) India
(C) USA
(D) Russia

Correct Answer: C (USA)

8. Tseminyu, Niuland and Chumukedima are the newly created districts of
which state?
(A) Assam
(B) Sikkim
(C) Nagaland
(D) Arunachal Pradesh

Correct Answer: C (Nagaland)

9. Which state/UT Police has launched Project ‘Abhaya’, for safety and
security of girls?
(A) Punjab
(B) New Delhi
(C) West Bengal
(D) Odisha

Correct Answer: B (New Delhi)

10. Which country is associated with the “Protect Our Democracy Act”?
(A) USA
(B) Canada
(C) India
(D) Indonesia

Correct Answer: A (USA)

11. .Bharat Petroleum Corporation Ltd (BPCL) has collaborated with which
institution to produce Green Hydrogen?
(A) BARC
(B) ISRO
(C) DRDO
(D) NSIL

Correct Answer: A (BARc)

12. Ganymede, which was seen in the news recently, is the moon of which
planet?
(A) Saturn
(B) Jupiter
(C) Venus
(D) Neptune

Correct Answer: B (Jupiter)

13. “Judge Advocate General’s Department” functions under the aegis of
which armed force?
(A) Indian Army
(B) Indian Navy
(C) Indian Air Force
(D) Indian Coast Guard

Correct Answer: A (Indian Army)

14. ‘LaLitTana’ is a monthly literary program organised in which country?
(A) Sri Lanka
(B) Madagascar
(C) Malaysia
(D) Bangladesh

Correct Answer: B (Madagascar)

15. What is the Retail inflation based on Consumer Price Index recorded in
November?
(A) 3.91
(B) 4.91
(C) 5.91
(D) 6.01

Correct Answer: B (4.91)

16. Which space agency has recently launched a rocket carrying 48 Starlink
internet satellites and two BlackSky satellites?
(A) Virgin Galactic
(B) NASA
(C) SpaceX
(D) Blue Origin

Correct Answer: C (SpaceX)

17. When is the International Day for the Abolition of Slavery, observed
every year by UN?
(A) 2 December
(B) 5 December
(C) 12 December
(D) 22 December

Correct Answer: A (2 December)

18. Which Indian journalist has been named by Columbia Journalism School as the 2022 alumni award winners?
(A) N Ram
(B) Malini Parthasarathy
(C) Raja Mohan
(D) Soli J. Sorabjee

Correct Answer: B (Malini Parthasarathy)

19. Which Indian state has witnessed cases of Covidengue, a combination of
both COVID-19 and Dengue?
(A) Kerala
(B) Telangana
(C) Madhya Pradesh
(D) Gujarat

Correct Answer: B (Telangana)

20. Who is the Chairman of the five-member Central Vista Oversight
Committee?
(A) Ratan P Watal
(B) Vivek Singh
(C) Ajay Pandey
(D) Subhash Chandra Garg

Correct Answer: A (Ratan P Watal)

21. ‘Nizamuddin Basti’ is a conservation project based at which Indian
state/UT?
(A) Uttar Pradesh
(B) New Delhi
(C) Bihar
(D) Jammu and Kashmir

Correct Answer: B (New Delhi)

22. Which institution releases the report titled “State Finances: A Study
of Budgets of 2021-22”, annually?
(A) RBI
(B) NITI Aayog
(C) SEBI
(D) IndRA

Correct Answer: A (RBI)

23. In India, Languages spoken by less than……….. People are classified as
‘Endangered languages’?
(A) 10 Lakh
(B) 5 Lakh
(C) 1 Lakh
(D) 10000

Correct Answer: D (10000)

24. The Prime Minister recently laid foundation stone for …………, the
8300-Crore project to bring down the travel time between Delhi – Dehradun
to 2.5 hours.
(A) Dehradun international Airport
(B) Yamuna Inland water way project
(C) Delhi-Dehradun Economic Corridor
(D) Delhi – Himachal Metro Project

Correct Answer: C (Delhi-Dehradun Economic Corridor)

25. Which space agency launched its ‘Laser Communications Relay
Demonstration (LCRD)’?
(A) ISRO
(B) NASA
(C) Blue Origin
(D) SpaceX

Correct Answer: B (NASA)

26. Karaj nuclear facility, which was seen in the news recently, is located
in which country?
(A) Russia
(B) Iran
(C) UAE
(D) Israel

Correct Answer: B (Iran)

27. The Union Cabinet passed a proposal to raise the legal age of marriage
for women to ….. years
(A) 20
(B) 21
(C) 22
(D) 24

Correct Answer: B (21)

28. Rashtriya Ekta Geet, which was recently launched recently, was composed
by which organisation?
(A) NCC
(B) NSS
(C) Indian Navy
(D) Indian Army

Correct Answer: A (NCC)

29. Goa Liberation Day is observed every year to mark the success of Indian
Armed Force’s which operation?
(A) Operation Vijay
(B) Operation Blackthunder
(C) Operation Tornado
(D) Operation Hamla

Correct Answer: A (Operation Vijay)

30. Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana is a flagship programme of which Union Ministry?
(A) Ministry of Jal Shakti
(B) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
(C) Ministry of Food Processing
(D) Ministry of Rural Development

Correct Answer: A (Ministry of Jal Shakti)

31. Which state has the most number of Coal reserves in India?
(A) Jharkhand
(B) Chhattisgarh
(C) Odisha
(D) West Bengal

Correct Answer: A (Jharkhand)

32. Indian cricketer Rishabh Pant has been appointed as the brand
ambassador of which state?
(A) Uttarakhand
(B) Uttar Pradesh
(C) Bihar
(D) West Bengal

Correct Answer: A (Uttarakhand)

33. Which space agency had launched Yusaku Maezawa, the first private
passenger to the international space station, recently?
(A) NASA
(B) ISRO
(C) ROSCOSMOS
(D) ESA

Correct Answer: C (ROSCOSMOS)

34. Which state’s tourism department launched the STREET (Sustainable,
Tangible, Responsible, Experiential, Ethnic, Tourism) project?
(A) Tamil Nadu
(B) Goa
(C) Kerala
(D) Sikkim

Correct Answer: C (Kerala)

35. Who has been appointed as the Chairman of India Tourism Development
Corporation (ITDC)?
(A) Subramanian Swami
(B) Sambit Patra
(C) Lal Singh Arya
(D) Jamal Siddiqui

Correct Answer: B (Sambit Patra)

36. Which association has launched a ($340 billion) project named ”Global
Gateway”?
(A) G-20
(B) European Union
(C) ASEAN
(D) G-7

Correct Answer: B (European Union)

37. Indian Navy’s which Sail Training Ship visited Port Sultan Qaboos, Oman
for an Operational Turn Round (OTR)?
(A) INS Sudarshini
(B) INS Varuna
(C) INS Sujata
(D) INS Nelson

Correct Answer: A (INS Sudarshini)

38. What is the status of “Bryde’s whale”, seen in the news recently?
(A) Extinct
(B) Endangered
(C) Least Concern
(D) Near Threatened

Correct Answer: B (Endangered)

39. Which country has recently organised the “Global Technology Summit”?
(A) Russia
(B) India
(C) USA
(D) Japan

Correct Answer: B (India)

40. ‘Maa Umiya Dham Development Project’, seen in the news, is to come up
in which state?
(A) Bihar
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Uttarakhand

Correct Answer: B (Gujarat)

41. What is the name of the world’s first amateur Radio Satellite?
(A) ORBIT
(B) OSCAR
(C) ODYSSEY
(D) ORANGE

Correct Answer: B (OSCAR)

42. Ganga Expressway, which was seen in the news recently, is to come up in
which state?
(A) Bihar
(B) Uttar Pradesh
(C) Delhi
(D) Haryana

Correct Answer: B (Uttar Pradesh)

43. Which Indian company has been selected by European aerospace major
Airbus as a strategic supplier?
(A) BHEL
(B) Tata Technologies
(C) L&T
(D) HAL

Correct Answer: B (Tata Technologies)

44. Which Indian company has been selected by European aerospace major
Airbus as a strategic supplier?
(A) BHEL
(B) Tata Technologies
(C) L&T
(D) HAL

Correct Answer: B (Tata Technologies)

45. What is the new name of the Bihar Makhana (Fox nuts)?
(A) Mithila Makhana
(B) Sabour Makhana
(C) Patna Makhana
(D) Kosala Makhana

Correct Answer: A (Mithila Makhana)

46. Which country has announced to donate 1 million coronavirus vaccines to the U.N.-backed COVAX programme?
(A) Russia
(B) Israel
(C) India
(D) France
Correct Answer: B (Israel)
47. “Controlled Aerial Delivery System of 500 kg capacity (CADS-500)” was
developed by which organisation?
(A) ADRDE (DRDO Lab)
(B) BHEL
(C) HAL
(D) SpaceX

Correct Answer: A (ADRDE (DRDO Lab))

48. Felis silvestris ornate is the scientific name of which animal, spotted
for the first time in Madhya Pradesh’s Panna Tiger Reserve?
(A) Indian Desert Cat
(B) Awl-headed Snake
(C) Toad-headed Agama
(D) Mugger crocodile

Correct Answer: A (Indian Desert Cat)

49. Chisumle-Demchok road, which was seen in the news recently, was
inaugurated in which state/UT?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Ladakh
(C) Sikkim
(D) Uttarakhand

Correct Answer: B (Ladakh)

50. “Dragon spacecraft” belongs to which space agency?
(A) NASA
(B) Virgin Atlantic
(C) Space X
(D) Blue Origin
Correct Answer: C (Space X)